Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θέμα χρόνου η επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων

Παρά τη διαβεβαίωση πως «έλαβαν το μήνυμα», οι κυβερνώντες επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και απλά εξετάζουν το περιτύλιγμα..

Παρά τη διαβεβαίωση πως «έλαβαν το μήνυμα», οι κυβερνώντες επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και απλά εξετάζουν το περιτύλιγμα με το οποίο θα σερβίρουν το νέο πακέτο μέτρων

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία των  κομμάτων της συγκυβέρνησης διαβεβαιώνει δημόσια πως πήρε το «μήνυμα» από τις τριπλές εκλογές της 18ης και 25ης Μάη, το οικονομικό της επιτελείο επεξεργάζεται το περιτύλιγμα των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Αρκετά από αυτά τα μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό κλπ) έχουν υπερψηφιστεί από τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και η εφαρμογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα (εκείνα που έχουν προσυμφωνηθεί με την «τρόϊκα» και είναι γνωστά και ως «προαπαιτούμενα» ή έχουν ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) για τα οποία είτε εκκρεμεί η εφαρμογή τους είτε θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα προχωρήσει η νομοθετικής τους ρύθμιση στη Βουλή. Όσον αφορά στα νέα μέτρα, που πρόκειται να ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα, αυτά περιλαμβάνουν πρόσθετα προνόμια και παροχές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μαζί με κάποια ισχνή ενίσχυση στα εισοδήματα ορισμένων κατηγοριών χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Κάποιοι θεωρούν βέβαιο, πως το νέο πακέτο μέτρων, θα ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (προαναγγέλθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο και επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου). Αν και ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι ευρύς, αυτό που θα τον χαρακτηρίζει θα είναι οι αλλαγές προσώπων στα οικονομικά υπουργεία. Έτσι εξηγούνται και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θα συνδυάσουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με αλλαγή της ισχύουσας προγραμματικής συμφωνίας, χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία της οικονομικής πολιτικής. Απλά, με τις αλλαγές (στο κυβερνητικό σχήμα και στο περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας), φιλοδοξούν να πείσουν κάποια τμήματα των πολιτών (με τα μέτρα ανακούφισης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων)  ότι το εκλογικό μήνυμα ελήφθη.

Ουσιαστικά, οι ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης με τη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, θα επιχειρήσουν να θολώσουν τα νερά και να πείσουν τα θύματα της μακροχρόνιας λιτότητας, ότι αρχίζει η χαλάρωση της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία 5 χρόνια. Θα εμφανίσουν δηλαδή την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σαν βασικό δείγμα γραφής για την πρόθεση της κυβέρνησης να … αλλάζει ρότα σε πιο φιλολαϊκή κατεύθυνση. Στα πλαίσια αυτά, το υφιστάμενο οικονομικό επιτελείο, έχει ήδη έτοιμα στα συρτάρια του διάφορα σενάρια μέτρων, που προβλέπουν- εκτός από την πρόσθεση ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων- και κάποια μείωση των εισφορών και φόρων που παρακρατούνται από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, την επέκταση του ΕΚΑΣ σε περισσότερους συνταξιούχους κλπ.

Ψίχουλα για τους οικονομικά αδύνατους και…

Αν και σενάρια αυτών των μέτρων, έχουν ήδη αρχίσει να προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οριστικές αποφάσεις, δεν αναμένεται να ληφθούν και ανακοινωθούν πριν από το Φθινόπωρο. Και λέμε μέχρι το Φθινόπωρο, γιατί μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόϊκας (ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και θα οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και τα «δημοσιονομικά κενά» μέχρι το 2018. Μέχρι τότε, πάντως, τα σχέδια των κυβερνώντων προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ρυθμίσεις και μέτρα:

 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κατά 3,9%, (έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα) που θα μεταφραστεί στην τσέπη των εργαζόμενων (ανάλογα με τον μισθό) σε μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα.
 • Επέκταση του ΕΚΑΣ. Επιδιώκεται η διεύρυνση των κριτηρίων με στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.
 • Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που θα συνοδευτούν με ανακατατάξεις στις ομάδες αγαθών και υπηρεσιών από τον ένα συντελεστή στον άλλο. Εδώ ξεχωρίζει η παγιοποίηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια ανακούφιση σε μια πλατιά μάζα του πληθυσμού.
 • Μείωση της έκτακτης εισφοράς αλλά και μια σημαντική αλλαγή στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Σε ότι αφορά στην έκτακτη εισφορά δεν συζητείται κατάργηση (η τρόικα το αρνείται πεισματικά) αλλά μείωση. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα θα επιχειρηθεί μείωση έστω στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς αποδεδειγμένα έχει υπάρξει μείωση στα ποσά των φόρων που εισπράττει το κράτος λόγω της κατακόρυφης πτώσης στην κατανάλωση.
 • Επαναφορά της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών σε περισσότερους των 12 μηνών, με στόχο οι δόσεις να ανέλθουν στις 48. Άλλωστε, πολλά νοικοκυριά, που έχουν ήδη σε ρύθμιση οφειλές θα βρεθούν τον επόμενο μήνα αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις (φόρος για εισοδήματα, ακίνητη περιουσία).

Αν και τα σενάρια για τις παραπάνω ρυθμίσεις, διέρρευσαν από την ίδια την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έσπευσε να διευκρινίσει από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ πως η χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας με κάποιες φοροελαφρύνσεις και παροχές προς τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση ή όχι των βασικών οικονομικών μεγεθών, που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα.

… «καρβέλια» για επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές

Παράλληλα με τα ψίχουλα για το λαό, η κυβέρνηση σχεδιάζει- στο όνομα ενίσχυσης της ανάπτυξης της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας- νέα προνόμια (φορολογικά και άλλα) για το μεγάλο κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά, έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

 • Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος με ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς οι σχεδιαζόμενες μειώσεις στις εισφορές (εργοδοτών και εργαζομένων) θα επιφέρουν νέο πλήγμα στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
 • Νέες φοροαπαλλαγές καθώς και μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών.
 • Μείωση του κόστους Ενέργειας στη βιομηχανία.
 • Σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.
 • Την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και Θεσσαλονίκης, με το οποίο θα παραδοθούν στη ληστρική εκμετάλλευση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τεράστιες εκτάσεις του δημοσίου , όπως βουνά, δάση, παραλίες κλπ. Με το Νέο ρυθμιστικό, προωθείται, μεταξύ άλλων, η νομιμοποίηση όλων των καταπατημένων εκτάσεων δημόσιας και δασικής γης, η εκχώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους διάφορους Λάτσηδες για να δημιουργήσουν νέα πολυκαταστήματα τύπου Μall κλπ. Επίσης, παραδίδεται το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Αττικής σε μονοπωλιακούς ομίλους με το Ελληνικό και το Φαληρικό Δέλτα βέβαια να είναι τα σχετικά φιλέτα. Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με σκοπό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιούνη. Πρόκειται για ένα άκρως αντιλαϊκό κατασκεύασμα, το οποίο προκειμένου να προσαρμόσει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους βουνά, δάση, παραλίες, τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, κάθε τι που μπορεί να «βγάλει χρήμα».
 • Την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει από ακίνητα και κρατικές υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) μέχρι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΤΡΕΝΟΣΕ κλπ), επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία καθώς επίσης και τον ορυκτό  πλούτο της χώρας (νερό, υδρογονάνθρακες και άλλα).

Το γεγονός, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των παραπάνω σεναρίων, για την οικονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, βεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι επικεφαλής των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το μήνυμα και από την τριπλή εκλογική κάλπη της 18ης και 25ης Μαίου 2014 και θα επιχειρήσουν να κάνουν συνένοχους στη συνέχιση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής τους εναπομείναντες βουλευτές και άλλα ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

 

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Απόψεις