Ιστορία

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: «Ήλθε και η καπελιέρα μου. Έκτακτη!»…

Σαν σήμερα στις  4 Αυγούστου 1936 κηρύχτηκε ο στρατιωτικός νόμος και ανεστάλησαν βασικά άρθρα του Συντάγματος. Έτσι άρχισε η δικτατορία της «4ης Αυγούστου» με επικεφαλής τον Ιωάννη Μεταξά.

Αντι άλλου αφιερώματος αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα κείμενο από το περιοδικό «Τα Νέα Ελληνικά» των Ηρακλή και Ρένου Αποστολίδη (Περίοδος Γ΄, Σεπτέμβρης 1966, τεύχος 9) με αποσπάσματα από τον β΄τόμο του «Ημερολογίου» του Μεταξά, σχολιασμένα απολαυστικά από το Ρένο Αποστολίδη. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα εντάσσεται σε ένα αφιέρωμα του περιοδικού, σε πέντε συνέχειες, στο «Ημερολόγιο» του δικτάτορα. Πρόκειται για σπαρταριστά περιστατικά, που περιγράφει ο ίδιος ο Μεταξάς και αναδεικνύουν με τον πιο καθαρό τρόπο τη μικρότητα, την ποταπότητα, τον αριβισμό και τη γλοιώδη συμπεριφορά του ανδρός…

Είναι επίσης μια απάντηση στα φληναφήματα της Χρυσής Αυγής περί της «4η Αυγούστου» και την προσφορά της στο … έθνος. Ενώ, είναι και μια απάντηση σε όσους τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μας αποδείξουν (στο πλαίσιο μιας γενικότερη προσπάθειας αναθεώρησης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας) ότι ο Μεταξάς υπήρξε ένα μεγάλος πολιτικός, οραματιστής  και μεταρρυθμιστής….

Τέλος αφιερώνεται στους υπεύθυνους του «ΣΚΑΪ» και της «Καθημερινής» που περιέλαβαν στη σειρά «100 Μεγάλοι Έλληνες», το φασίστα, δικτάτορα στη θέση 32!

ΑΠΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ . Από το περιοδικό «Τα Νέα Ελληνικά» 1966, τεύχος 9. ΣΧΟΛΙΑ : Ρένος Αποστολίδης

 

(Επισκέψεις: 297 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend