Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μέσα στο ΝΑΤΟ ή …μέσα στο ΝΑΤΟ;

Μία άκρως σουρεαλιστική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, χθες, στην Βουλή. Ποιος είναι πιο …. ΝΑΤΟίκός; Ιδού το ερώτημα..

Μία άκρως σουρεαλιστική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, χθες, στην Βουλή.

Ποιος είναι πιο …. ΝΑΤΟίκός;

Ιδού το ερώτημα και η μεγάλη απορία.

Κάποιος που λέει «ναι», όχι επειδή το πιστεύει, αλλά γιατί θεωρεί ότι οφείλεις να είσαι μέλος της συμμαχίας για να παρεμβαίνεις προκειμένου το ΝΑΤΟ να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο;

 Ή μήπως κάποιος που λέει «ναι» από άποψη, αλλά είναι έτοιμος να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ εφόσον θίγονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας;

Κάπως έτσι τέθηκαν τα πράγματα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όπου ψηφίστηκε το περίφημο Πρωτόκολλο για την ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (με το καινούργιο της όνομα αναφέρεται στην σύμβαση).

Εκεί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κοντραρίστηκαν για το ποια ακριβώς είναι η σχέση τους με το ΝΑΤΟ. Ομολογουμένως μάλιστα τόσο ο Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο ¨Αδωνις Γεωργιάδης ήταν άκρως διαφωτιστικοί επί του θέματος.

Μπαίνοντας (στο ΝΑΤΟ) από αριστερά

Ο Γιώργος Κατρουγκαλος αναφέρθηκε στο «μείζον ζήτημα,  της στάσης μας για το ΝΑΤΟ, που είναι ταυτοτικό θέμα για εμάς».

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Αριστερά ήταν δύναμη υπευθυνότητας, διεθνιστική δύναμη, που πράγματι είχε ασκήσει κριτική στον Οργανισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου και των συνθηκών που τότε ίσχυαν. Βρισκόμαστε όμως σήμερα σε ένα πολυπολικό κόσμο, όπου είναι υποχρέωσή μας, ειδικά όταν κυβερνάμε, να ασκούμε μια υπεύθυνη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ούτως ώστε να ενισχύουμε τα στηρίγματα που πολλαπλασιάζουν την ισχύ της χώρας μας. Βασικός σύμμαχος σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το Διεθνές Δίκαιο. Και όταν συμμετέχουμε σε έναν διεθνή οργανισμό, προσπαθούμε, η συμμετοχή μας να είναι τέτοια, ώστε και η λειτουργία του οργανισμού αυτού να στρέφεται προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε τη σωστή, την διεθνιστική, την υπέρ των συμφερόντων των κρατών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμπέρανε λοιπόν ότι «εμείς είμαστε συνεπείς ως πολιτική δύναμη της προόδου, της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του διεθνισμού. Και το ίδιο στίγμα έχουμε σε όλες τις παρουσίες μας ακόμα και όταν εκφράζουμε την κυβέρνηση της χώρας που αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια είναι μικρότερα απ’ όταν απλώς ασκείς ιδεολογική κριτική. Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα, είναι ότι εμείς δεν είμαστε φοβικοί θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο όταν μπορούμε να το κάνουμε».

Μπαίνοντας (στο ΝΑΤΟ) από δεξιά

Στην συνέχεια ήρθε η σειρά του Άδωνι Γεωργιάδη, που ανέλαβε να δικαιολογηθεί ως προς το ότι η Ν.Δ καταψηφίζει την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ.

Έτσι λοιπόν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μας πληροφόρησε ότι «εμείς, τη σχέση μας με τη Δύση τη βλέπουμε με όρους φιλίας και ισοτιμίας και όχι, με όρους υποτέλειας, όπως κάνετε εσείς (σ.σ ο ΣΥΡΙΖΑ), γι’ αυτό και μπορούμε και λέμε και όχι, στη Δύση, όταν οι δικές τους επιλογές βλάπτουν τα δικά μας εθνικά συμφέροντα». Ανέφερε μάλιστα πως «ο ίδιος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν έβλεπε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδος ήταν διάφορα με το ΝΑΤΟ, είχε βγάλει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας, διότι, για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη δική μας παράταξη διαχρονικά, φυσικά επιθυμούμε να ανήκουμε στη Δύση, αλλά προτάσσουμε το ελληνικό εθνικό συμφέρον. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο κ. Κώστας Καραμανλής, συνεχίζοντας αυτή την παράδοση στο Βουκουρέστι του 2008 έβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία».

Διευκρίνισε πάντως την ιστορική σχέση της Ν.Δ με το ΝΑΤΟ λέγοντας πως «από την εποχή του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την περίφημη ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων «Ανήκομεν εις την Δύσιν» πολιτικά, αμυντικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά, σε αντίθεση με ότι έλεγε τότε η Αριστερά και όλοι εσείς».

Τελικά ήταν όλοι πατριώτες

Ποιος από όλος τους ισχυρισμούς σας ακούγεται πιο …παράλογος;

  • Αυτός του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΝΑΤΟ υπάρχει περίπτωση να υπερασπιστεί οποιαδήποτε έννοια διεθνούς δικαίου, όταν βομβαρδίσει την Γιουκοσλαβία, τον Ιράκ, την Λιβύη, τον Αφγανιστάν, την Συρία και πολλές άλλες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες;
  • Αυτός της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να μας πείσει πως ενώ επί μνημονίου ελεγε «ναι» στους λογιστές της Ε.Ε πριν καν διατυπώσουν την ερώτηση θα πει οποιοδήποτε είδος «όχι» στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ;

Τα ερωτήματα μπορούν να συνεχίσουν να πλανώνται. Πλην όμως ένα είναι βέβαιο: Είτε από «αριστερά», είτε από «δεξιά» η χώρα θα μπλέκει όλο και πιο βαθιά στην ΝΑΤΟϊκή υπόθεση με ότι αυτό σημαίνει.

Κάπου εκεί μάλλον εδράζεται και το ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ κατέληξαν πως ανεξάρτητα από τις αντιπαραθέσεις τους είναι …όλοι πατριώτες. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε προς την Ν.Δ πως «όλους σας θεωρώ πατριώτες», ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπέρανε πως τελικά «προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε»!

Σχετικά θέματα

Απόψεις