Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μέρτς, δήλωσε ότι «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή πολιτικής μεγάλων δυνάμεων» και πως «Η διεθνής τάξη των τελευταίων τριών δεκαετιών, αγκυροβολημένη — όσο ατελής κι αν είναι — στο διεθνές δίκαιο, έχει κλονιστεί στα θεμέλιά της. Αυτός ο νέος κόσμος των μεγάλων δυνάμεων χτίζεται πάνω στην ισχύ, στη δύναμη και τελικά στη βία».
Στην συνέχεια, μιλώντας για την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για την Γροιλανδία, αφού χαιρέτισε «το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την απειλή που θέτει η Ρωσία στην Αρκτική», τόνισε ότι η «Αυτή η απειλή από μόνη της αποτελεί σαφή έκφραση της ανανεωμένης αντιπαλότητας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».
Ωστόσο, σχετικά με τις απειλές των ΗΠΑ σε κράτη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι «Οποιεσδήποτε απειλές για απόκτηση ευρωπαϊκού εδάφους με τη βία θα ήταν απαράδεκτες. Ομοίως, η εισαγωγή νέων δασμών θα υπονόμευε τα θεμέλια των διατλαντικών σχέσεων» και προειδοποίησε ότι «Εάν ληφθούν τέτοια μέτρα, η απάντηση της Ευρώπης θα είναι ενωμένη, μετρημένη και σταθερή».
«Πρέπει να γίνουμε ικανοί να αμυνθούμε ανεξάρτητα στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά σε μία περίοδο που «Οι άνεμοι είναι σφοδροί και όλοι νιώθουμε τις απειλές που φέρουν. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Δεν είμαστε υποταγμένοι σε αυτόν τον κόσμο. Μπορούμε να τον διαμορφώσουμε».
Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί αργότερα σήμερα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με τις διατλαντικές σχέσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει αυτοκριτική λέγοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη έχουν σπαταλήσει απίστευτες δυνατότητες ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις και περιορίζοντας άσκοπα και υπερβολικά την επιχειρηματική ελευθερία και την προσωπική ευθύνη.
«Πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τη γραφειοκρατία στην Ευρώπη. Η ενιαία αγορά δημιουργήθηκε κάποτε για να αποτελέσει τον πιο ανταγωνιστικό οικονομικό χώρο στον κόσμο», τόνισε μεταξύ λαλλων.
«Αντίθετα, έχουμε γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής της υπερβολικής ρύθμισης. Αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.