Η μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Joule έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα σχετικά με όσα γνωρίζαμε για τις ανεμογεννήτριες και να θέσει ερωτηματικά σε σχέση με αφήγημα αστικών κυβερνήσεων και πολυεθνικών περί «πράσινης» ενέργειας απολύτως φιλικής στο περιβάλλον.
Οπως προκύπτει, οι μεγάλες ανεμογεννήτριες προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης, με την θερμότητα λόγω της λειτουργία τους να αναμιγνύεται με τμήματα της ατμόσφαιρας και να επηρεάζει αρνητικά τον γύρω χώρο.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι ανεμογεννήτριες μεταξύ 100-150 μέτρων, που λειτουργούν τη νύχτα, μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα μέχρι και 550 μέτρα σε ύψος, σπρώχνοντάς τον στην επιφάνεια κάτω από αυτές, θερμαίνοντας το έδαφος της Γης.
Αυτό επηρεάζει ανθρώπους, φυτά και ζώα που ζουν κοντά τους. H αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε σε τοπικό επίπεδο και εξετάστηκε σε μοντέλο προσομοίωσης, που πρέπει να σημειωθεί όμως ότι ήταν βασισμένο σ’ ένα εξαιρετικά ακραίο σενάριο.
Εντούτοις εκείνο που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες οι τεράστιες ανεμογεννήτριες, παρά τα πλεονεκτήματα που αποφέρουν μέσω της αιολικής ενέργειας, μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα.
Η μελέτη έγινε προκειμένου να εξετάσει τις επιπτώσεις, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παρήγαγαν όλη τους την ενέργεια από ανεμογεννήτριες.
Καταδεικνύει πως η ανάμειξη θερμότερου αέρα με ψυχρότερο, λόγω των τουρμπινών, και με βάσει το ακραίο σενάριο που περιλήφθηκε στη μελέτη, θα ανέβαζε την θερμοκρασία 0.54 βαθμούς Κελσίου, στις περιοχές που θα βρίσκονταν οι ανεμογεννήτριες.