Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγάλη συναυλία συμπαράστασης ενάντια στην έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με απόφαση Μενδώνη

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχει τεθεί από την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136..

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχει τεθεί από την απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, χωρίς καν να του έχει παραχωρηθεί άλλη στέγη.

Θυμίζουμε ότι στην απόφασή της η Λ. Μενδώνη επικαλείται «λόγους προστασίας του ακινήτου μνημείου και της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», επειδή από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων έγιναν «παραχώρηση της χρήσης σε τρίτους» και πραγματοποίηση από αυτούς εκδήλωσης για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, «δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη».

Καλεί τους εκατοντάδες φορείς, τους χιλιάδες πολίτες που καταδίκασαν την προκλητική απόφαση του υπουργείου και στάθηκαν στο πλευρό του, να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στις 8 το βράδυ στον πεζόδρομο Θησείου.

Στη συναυλία, που συνδιοργανώνεται με άλλα σωματεία του χώρου, την ΠΟΘΑ και με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, συμμετέχουν: Νένα Βενετσάνου, Σπύρος Γραμμένος, Σαββίνα Γιαννάτου, Αργυρώ Καπαρού, Μαρία Κηλαηδόνη, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μαρίνα Σάττι, Σκιαδαρέσες, Νεφέλη Φασούλη, Μάρθα Φριντζήλα, Κώστας Γιαννάκης, Αρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα με λαϊκό συγκρότημα από την Καρδίτσα, η χορωδία «Ασμα Αιγάλεω» και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.

 

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπό έξωση;

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί από την Υπουργική Απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίζει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία με άλλα σωματεία και φορείς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού μας καλεί να αδειάσουμε την ιστορική έδρα του Συλλόγου στις 10 Οκτωβρίου, χωρίς καν να παρέχει άλλη στέγη, όπως επιτάσσει ο νόμος 1264. Η ίδια η Υπουργική Απόφαση καλούσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να δηλώσει προδιαγραφές για να του παράσχει το ΥΠΠΟ νέα κτίριο ως έδρα. Παρότι ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα (με επιστολή του στις 15/9/2023), το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ, όπως διαθέτει από το 1980 ως σήμερα αφειδώς σε συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς.

Επιπλέον, η συνάντηση που ζητήσαμε με την Υπουργό Πολιτισμού για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και για το θέμα του κτιρίου του ΣΕΑ, ορίστηκε από την πολιτική ηγεσία στις 30 Οκτωβρίου, είκοσι μέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες φορείς και τους χιλιάδες πολίτες για την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας.

Τους καλούμε όλους και όλες να είναι αύριο, 10 Οκτωβρίου, στην μεγάλη συναυλία που συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, στον πεζόδρομο της Ερμού, για να δείξουν την θέλησή τους να παραμείνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιστορική του έδρα, για την ελευθερία της έκφρασης και τον πολιτισμό.

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να μας ενισχύσουν με επώνυμες δωρεές (Ν. 1264, Καταστατικό) για να στηριχτεί οικονομικά ο Σύλλογος ώστε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση της συνδικαλιστικής του ελευθερίας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Οι δωρεές πρέπει να είναι επώνυμες και κατατίθενται στο IBAN του Συλλόγου: GR3301 4022 6022 6002 1011 30 369 (Alpha Bank).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 12 μ στην Ερμού 134-136.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις