Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγάλη διαδήλωση στη Σητεία για άμεση στελέχωση του νοσοκομείου

Παλλαϊκή αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της Σητείας για την  απρόσκοπτη λειτουργία και άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου της περιοχής και για..

Παλλαϊκή αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της Σητείας για την  απρόσκοπτη λειτουργία και άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου της περιοχής και για την υπεράσπιση της δημόσια δωρεάν υγείας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς, ξεκίνησαν με διαδήλωση στο ύψος της εθνικής οδού Σητείας-Αγίου Νικολάου, ενώ στην συνέχεια έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Σητείας, όπου έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί.

Όπως κατήγγειλαν, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης ασθενών και υγειονομικών, ήταν η απόαση της διοίκησης του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου να μεταφερθούν δύο παθολόγοι του στο Νοσοκομείο της Σητείας, για να κάνουν δύο εφημερίες. Επίσης, στο νοσοκομείο της Σητείας, θα μεταφερθεί ένας παθολόγος από το νοσοκομείο Νέαπολης. Μετά τη συνταξιοδότηση των παθολόγων του νοσοκομείου της Σητείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Όμως με αυτά τα μπαλώματα, απλά ανακυκλώνονται τα προβλήματα και μεταφέρονται στις άλλες δομές της περιοχής. 

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Σίμο Συμεωνίδη, γραμματέα της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό. 

Στην συγκέντρωση μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυναν, ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και η Έφη Φανουράκη, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Σητείας.

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απέστειλε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στον χαιρετισμό του ανάφερε τα εξής: «Στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συντοπίτες μου Σητειακούς, στους Λασιθιώτες υγειονομικούς,  που με μαχητικότητα είναι ξανά στον δρόμο για να προασπίσουν το δικαίωμα των εργαζόμενων, του λαού,  στην αποκλειστικά  δημόσια και δωρεάν υγεία, για όλους, με υπηρεσίες αντάξιες των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής.

Δίνετε την πρέπουσα απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να μην τολμήσουν να εφαρμόσουν τον σχεδιασμό τους για  την παραπέρα υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Σητείας. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου. Να προχωρήσει η άμεση στελέχωσή του, με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με  ουσιαστικές αυξήσεις μισθών. Να σταματήσουν τα μπαλώματα, οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν όλες οι Δημόσιες Μονάδες υγείας, στο Λασίθι και σε όλη την Κρήτη.

Το ΚΚΕ σταθερά δίνει όλες τις δυνάμεις του, μέσα στη βουλή με ερωτήσεις, παρεμβάσεις, αναφορές, αλλά και έξω από αυτήν με τις οργανώσεις του, τα μέλη και στελέχη του, στα σωματεία, τους φορείς, των υγειονομικών, συνολικά των εργαζομένων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, όπως και τώρα!

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, ισχυροποιώντας τη μόνη δύναμη που παλεύει για τις ανάγκες του, το ΚΚΕ.  Να αξιοποιήσει τη δύναμή του να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, η σύγχρονη σκλαβιά και ο εργασιακός μεσαίωνας.  Να αξιοποιήσει και τις εκλογές στις 8 Οκτώβρη, με ψήφο στη “Λαϊκή Συσπείρωση”, για να δυναμώσει η διεκδίκηση και ο αγώνας για σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, συνολικά  για τη ζωή που μας αξίζει.»

Σε δήλωσή του, ο Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχετικά με τις λαϊκές κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο της Σητείας, αναφέρει τα εξής:

«Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” χαιρετίζουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σητείας και των υγειονομικών των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, ενάντια στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σητείας και συνολικότερα ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ανατολική Κρήτη.

Αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει διάφορους “σωτήρες” να του λύσουν τα προβλήματα, πόσο μάλλον όταν αυτοί έχουν συμβάλλει διαχρονικά στη μετατροπή της Υγεία σε εμπόρευμα, στη δημιουργία των χρόνιων προβλημάτων και στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα να μην μπορούμε να βρούμε την υγειά μας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να καιγόμαστε όταν πιάνει μια πυρκαγιά, να καταστρέφονται κόποι μιας ζωής ή να χάνονται ζωές σε ένα σεισμό! Δεν είναι μοιραίο οι χώροι δουλειάς και ιδιαίτερα οι μονάδες υγείας να μετατρέπονται σε εργασιακά γκέτο όπως με το νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση τις επόμενες μέρες κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων!

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής Κρήτης και της Δημοτικής Αρχής Σητείας, όπως και των υπολοίπων δήμων, για την ανοχή που επιδεικνύουν στην ανθυγιεινή πολιτική των κυβερνήσεων που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λασιθιώτικος και ο σητειακός λαός. Κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα αποκαΐδια που αφήνουν οι κυβερνητικές πολιτικές που στηρίζουν μέχρι κεραίας, με μόνο σκοπό την αύξηση των κερδών των ομίλων και βάζουν πλάτη στην πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης για μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας και στην παραπέρα εμπορευματοποίησή της.

Το ΚΚΕ, η “Λαϊκή Συσπείρωση” παλεύουμε μαζί με τον λαό του Λασιθιού για άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην περάσει ο νέος υγειονομικός χάρτης που οδηγεί σε κλεισίματα-συγχωνεύσεις νοσοκομείων-κλινικών. Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Λύσεις που είναι υπέρ του λαού υπάρχουν μόνο με τη δική του σφραγίδα. Το δίλημμα ή με τα κέρδη τους ή με τις ανάγκες μας έρχεται στο προσκήνιο και μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη. Η απάντηση είναι ακόμα πιο ισχυρή “Λαϊκή Συσπείρωση”, για να είναι ακόμα πιο ισχυρός ο λαός και οι διεκδικήσεις για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με σύγχρονες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες».

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυνε και ο Σίμος Συμεωνίδης, γραμματέας της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στον χαιρετισμό του επεσήμανε:

«Σήμερα μιλάει ο Λαός! Για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών του οργανισμού!

Με την συγκλονιστική, δυναμική του παρουσία, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κυβερνώντες:

Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς όμως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας!

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ οι “παραπληροφορημένοι”, όπως μας αποκάλεσε η συντοπίτισσα υφυπουργός Υγείας, στέλνοντας μήνυμα σε όλη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν είμαστε παραπλανημένοι αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι βιώνουμε και σας λέμε με δυνατή φωνή ότι όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες!

Το Νοσοκομείο Σητείας, η δομή που πρέπει να προσφέρει δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρέπει να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό και οι εργαζόμενοι να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές!

Εσείς εκεί οι κυβερνώντες να ξέρετε ότι θα πέσει στο κενό, το σχέδιο σας για απαξίωση της δημόσιας δωρεάν υγείας, για υποβάθμιση του Νοσοκομείου με την λειτουργική του κατάρρευση που συμβάλλατε, με το να συντηρείτε και να επιδεινώνετε την υποχρηματοδότηση της Υγείας, να συντάσσετε υγειονομικούς χάρτες με κλείσιμο μονάδων για να αντιμετωπίσετε τις “στρεβλώσεις” όπως ονομάζετε τα 4 νοσοκομεία του Λασιθίου. Μιλάτε για “δημοσιονομική σταθερότητα, εξορθολογισμό δαπανών, μη αντοχές της οικονομίας” όταν οι ανάγκες της κοινωνίας στο τομέα της Υγείας και σε άλλους τομείς είναι τεράστιες ενώ ταυτόχρονα μπουκώνετε με χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις τεράστιους ενεργειακούς ομίλους οι οποίοι “ευεργετούν” στον τόπο μας, στη Σητεία.

Δεν θα έχετε καλά ξεμπερδέματα! Το ξαναλέμε: Δώστε λεφτά για την Υγεία! Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο Σητείας!

Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις! Οι Σητειακές και οι Σητειακοί, οι κάτοικοι της Κάσου δεν είναι πελάτες! Προσπαθούμε να ζήσουμε σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της πατρίδας μας παρ’ όλες τις σφαλιάρες των κυβερνήσεων. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε, ακουμπάτε σε ευαίσθητα σημεία και η οργή του Λαού θα μεταφραστεί σε αγώνα για να επιβάλλει το δίκιο του, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο!

Η πηγή του κακού είναι ότι οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και άλλοι αρμόδιοι φορείς και αρχές αντιλαμβάνονται την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Χρησιμοποιούν οικονομικούς δείκτες και πρωτόκολλα υποταγμένα σε μια εμπορευματική λογική. Πόσοι είναι οι ασθενείς πελάτες; Πότε είναι οι εποχές αιχμής; Ποια είναι τα κυριότερα περιστατικά που εξυπηρετούνται; Από πόσες μέρες νοσηλείας και πάνω γίνεται ασύμφορη η συναλλαγή; κ.α. Η υπηρέτηση αυτής της στρατηγικής οδηγεί στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την γιγάντωση των ιδιωτικών δομών με τις αντίστοιχες ιδιωτικές δαπάνες υγείας να εκτοξεύονται στον ουρανό.

Όμως, στρέβλωση είναι η πολιτική αυτή που κοιτάει τον άνθρωπο που πρέπει να γιατρευτεί στην τσέπη του και όχι στην ασθένεια του. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ενώ η κυβέρνηση περηφανεύεται για τις επιδόσεις της στην εισπραξιμότητα των φόρων, την επενδυτική βαθμίδα κ.α., τα νοσοκομεία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν βρεθεί. Αυτοί οι “τόσο ικανοί”, “οι αρίστοι” που συνέβαλλαν στο να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε εργασιακά γκέτο με εξαντλητικά ωράρια, μισθούς ξεφτίλας, οι υγειονομικοί να μην είναι καν ενταγμένοι στα ΒΑΕ και χιλιάδες κενά να καλύπτονται με εντέλλεσθε και μπαλώματα μετακινήσεων μας απαντούν ότι δεν έρχονται οι ιατροί.

Κλείνουν συνειδητά τα αυτιά τους στις λύσεις που προτείνει το σωματείο εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών του Λασιθίου και όλης Κρήτης, όπως:

-Να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό.

-Να μην εφαρμοστεί ο νόμο για το “νέο ΕΣΥ” που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ, γενικεύει την χρήση εργολάβων, καταργεί, κλείνει ή/και συγχωνεύει τμήματα, κλινικές και νοσοκομεία.

-Να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και αυξήσεις στις αποζημιώσεις εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι οι υγειονομικοί.

-Να μην πληρώνουν οι ασθενείς για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και θεραπείες.

Αυτά είναι μερικές από τις λύσεις που απαντούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σητείας, αλλά βλέπετε είναι ταυτόχρονα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών. Τα δικαιώματα δεν αποτελούν “λύσεις” όταν προσκυνάς το κέρδος και κατ’επέκταση την λογική ότι η υγεία είναι εμπόρευμα.

Εμείς όμως ξέρουμε πολύ καλά και θα το διδάξουμε και στα νέα παιδιά ότι τα δικαιώματα μας θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους και θα τα κερδίσουμε.

Έτσι προχωράνε οι κοινωνίες μπροστά!

Το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας δεν θα περάσει!

Σήμερα έγινε η αρχή! Είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας στο επόμενο διάστημα μαζί με τα σωματεία των υγειονομικών!». Από 902.gr

 
 
 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις