Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με σκαλωσιές στο προαύλιο λειτουργεί το 102ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη περί «ασφαλούς περιβάλλοντος και ετοιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς» και εκείνες του αρμόδιου Αντιδημάρχου ότι όπου οι εργασίες συνεχίζονται έχουν παρθεί μέτρα για να μην δημιουργείται όχληση, ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών του 102ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας είναι μεγάλος

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη περί «ασφαλούς περιβάλλοντος και ετοιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς» και εκείνες του αρμόδιου Αντιδημάρχου ότι όπου οι εργασίες συνεχίζονται έχουν παρθεί μέτρα για να μην δημιουργείται όχληση, ο κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών του 102ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημ. Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου βάφονται οι εξωτερικοί τοίχοι του σχολείου με σκαλωσιά που έχει στηθεί στον μοναδικό προαύλιο χώρο και μπροστά από τις σκάλες που οδηγούν σε αυτόν.

Ωστόσο μετά από καταγγελία γονέων, διαπιστώθηκε ότι ο εργολάβος εκτελούσε τις εργασίες χωρίς άδεια. Και βεβαίως οι εργασίες σταμάτησαν. Ωστόσο, οι σκαλωσιές παρέμειναν παρατημένες στη θέση τους.

Η Καταγγελία της Ενωσης Γονέων:

 

Με σκαλωσιές στο προαύλιο λειτουργεί το 102ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας

 

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και ο Δήμαρχος Αθηναίων μας διαβεβαίωναν ότι τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Δήμου της Αθήνας ανέφερε ότι ή νέα χρονιά «θα βρει όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις έτοιμες να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς για να συνεχίσουν τα μαθήματα που είχαν διακοπεί» ενώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος στη σχετική συζήτηση ανέφερε ότι όπου οι εργασίες συνεχίζονται έχουν παρθεί μέτρα για να μην δημιουργείται όχληση.

Η πραγματικότητα ωστόσο τους διαψεύδει. Από την Παρασκευή 30/9 στο 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών βάφονται οι εξωτερικοί τοίχοι του σχολείου με  σκαλωσιά που έχει στηθεί στον μοναδικό προαύλιο χώρο και μπροστά από τις σκάλες που οδηγούν σε αυτόν.

Οι διαβεβαιώσεις για το ασφαλές περιβάλλον του συγκεκριμένου σχολείου, και όχι μόνο, διαψεύδονται από τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την εικόνα του σχολείου σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Μετά από επιτόπου έλεγχο από την Αστυνομία, κατόπιν καταγγελίας γονέων διαπιστώθηκε ότι ο εργολάβος εκτελούσε τις εργασίες ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ. Ως εκ τούτου, οι εργασίες σταμάτησαν. Ωστόσο, οι σκαλωσιές παρέμειναν.

Το συγκεκριμένο σχολείο χρήζει εκτεταμένων επισκευών τόσο στον προαύλιο χώρο όσο και στις αίθουσες αλλά και στους διαδρόμους όπου πλημμυρίζουν σε κάθε βροχή, στα κιγκλιδώματα των ορόφων αλλά και της περίφραξης, αντικατάσταση των εισόδων και βεβαίως απαιτείται μόνωση και βάψιμο, ωστόσο όλο το καλοκαίρι δεν έγινε καμία από αυτές τις εργασίες αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για τη συντήρηση κτιρίου. Δυστυχώς αυτό δεν είναι και το μοναδικό παράδειγμα.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης απαιτεί γενναία χρηματοδότηση και σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες για να λυθεί, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τους οποίους το σχολείο είναι ο ζωτικός τους χώρος. Η ασφάλεια των μαθητών αποτελεί σίγουρα τη δική μας προτεραιότητα, γι’ αυτό και ζητάμε τα αυτονόητα:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο 102ο Δημοτικό σχολείο και να ολοκληρωθούν όσες εργασίες έχουν ξεκινήσει άμεσα.
  • Να δοθεί συγκεκριμένο και άμεσο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για το σύνολο των εργασιών συντήρησης που απαιτούνται όχι μόνο για το συγκεκριμένο σχολείο, αλλά για το σύνολο των σχολικών κτιρίων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας.
  • Να μην προγραμματιστεί ΚΑΜΙΑ εργασία μέρες και ώρες λειτουργίας των σχολείων.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες και να εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά πυροπροστασίας για όλες τις σχολικές μονάδες.
  • Να γίνει άμεσα ο έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης όλων των σχολικών κτιρίων.

Θέλουμε σχολεία ανοιχτά που θα λειτουργούν με ασφάλεια, σε υποδομές με εξασφαλισμένη τη θέρμανση και την καθαριότητα που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες αυτές δεν θα κάνουμε πίσω.

 

Απόψεις