Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Ολοκληρώθηκε στη Γενεύη η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι διαφωνούν σε μία σειρά..

Ολοκληρώθηκε στη Γενεύη η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι διαφωνούν σε μία σειρά ζητήματα, στο φόντο της γενικότερης όξυνσης των ανταγωνισμών. 

Οι συνομιλίες κράτησαν συνολικά κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, με την πολυαναμενόμενη συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν να διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά και να ακολουθούν οι διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών.

Το μοναδικό πρακτικό αποτέλεσμα της συνόδου ήταν η απόφασή τους να προχωρήσουν σε μερική αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, με την επιστροφή των διπλωματικών τους αποστολών, καθώς και η κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Στη διακήρυξη αυτή, Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν -τουλάχιστον στα χαρτιά- ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Κατά τα άλλα, στις ξεχωριστές τους δηλώσεις, τόσο του Μπάιντεν όσο και του Πούτιν, δεν έκαναν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να κρύψουν την όξυνση των αντιθέσεων των δύο αστικών τάξεων, ως απότοκο των συγκρουόμενων συμφερόντων τους σε μία σειρά καυτά μέτωπα του πλανήτη (Ουκρανία-Συρία κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά το τέλος των συνομιλιών, ότι στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του δεν υπήρχε καμία εχθρότητα.

Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως έναν εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν ούτε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στον Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ναβάλνι ήθελε να συλληφθεί, όταν, όντας καταζητούμενος, ήρθε στη Ρωσία. Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι, που χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική οργάνωση», είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Γενάρη, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς», λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες, θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου του Πούτιν, αναφέρθηκε στις κύριες θέσεις που ανέπτυξε στη διάρκεια της συζήτησης με τον Ρώσο ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας τον τόνο της συνομιλίας τους «θετικό».

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν το χαρτί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως μοχλό πίεσης και προς τη Ρωσία. «Είπα στον Ρώσο πρόεδρο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πάντα στο τραπέζι», ανέφερε και πρόσθεσε με αρκετή δόση υποκρισίας: «Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι είπε στον Πούτιν ότι αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει, οι συνέπειες «θα ήταν καταστροφικές για τη Ρωσία».

Επίσης επανέφερε εμμέσως τις κατηγορίες ότι το Κρεμλίνο κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις, λέγοντας ότι «ορισμένες κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ θα πρέπει να μείνουν εκτός του στόχαστρου τέτοιων ενεργειών».

Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε τις αιτιάσεις για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές στις ΗΠΑ. «Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

(Από 902.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», CNN, AFP)

Ενταση μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών δημοσιογράφων

Σε περιβάλλον έντασης άρχισε η συνάντηση των δύο ηγετών με τα συνεργεία των απεσταλμένων δημοσιογράφων των δύο χωρών να «μάχονται» για το ποιος θα «επικρατήσει» στην κάλυψη της συνάντησης.

Χάος επικράτησε στα πρώτα λεπτά της συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν. Κάποιοι δημοσιογράφοι εμπόδιζαν τις κάμερες να τραβήξουν πλάνα από το χώρο που βρίσκονταν τα επιτελεία των δύο χωρών ενώ την έναρξη και την δημοσιογραφική κάλυψη δυσκόλευε ακόμη περισσότερο το πλήθος που οχλαγωγούσε. 

Ρώσοι δημοσιογράφοι εμπόδιζαν τα αμερικανικά συνεργεία ηχοληψίας ενώ σύμφωνα με την Daily Mail, άτομα από την ασφάλεια του Ρώσου προέδρου απομάκρυναν τους Αμερικανούς δημοσιογράφους και μόλις 9 από αυτούς κατάφεραν να παραβρεθούν τελικά στο χώρο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα σταμάτησε τις δηλώσεις του μέχρι να σταματήσει η αναταραχή.

ΠΗΓΗ: real.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις