Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με διαμαρτυρία στο υπ. Εργασίας κατήγγειλαν τα συχνά εργατικά «ατυχήματα» οι εργαζόμενοι στα e-food

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για τα «ατυχήματα», που έχουν οδηγήσει συναδέλφους τους σε βαρύ τραυματισμό ή ακόμα και στον θάνατο, προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα το μεσημέρι

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για τα «ατυχήματα», που έχουν οδηγήσει συναδέλφους τους σε βαρύ τραυματισμό ή ακόμα και στον θάνατο, προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα το μεσημέρι.

«Το αίμα μας, τα κέρδη σας»: Με αυτό το σύνθημα στο πανό τους και αφήνοντας τα κράνη τους στην είσοδο του υπουργείου, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την έλλειψη μέτρων προστασίας και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους διανομείς από την επέκταση του εργασιακού «μοντέλου» του «συνεργάτη», ενώ απαίτησαν Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα.

Με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο «ατύχημα» διανομέα, στις 27 Ιούλη, το Σωματείο υπογραμμίζει πως σε μια σειρά σοβαρά περιστατικά υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά: Τα «ατυχήματα» γίνονται κατά κανόνα στο τέλος της βάρδιας ενώ τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που τους παρέχονται έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή. Σε δύο περιπτώσεις διανομείς έχασαν τη ζωή τους τους τελευταίους μήνες από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ φορούσαν το κράνος που τους χορηγεί η εταιρεία. 

Στο αίτημα για συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου ή και του ΣΕΠΕ, η απάντηση ήταν πως …δεν υπάρχει κανείς. «Τα αφεντικά μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι.

Το Σωματείο αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι διανομείς. Κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους, η εφαρμογή «χτυπά ασταμάτητα», με αποτέλεσμα να τους αποσπά την προσοχή ενώ οδηγούν «σε εξοντωτικές αποστάσεις που απαιτούν πλοήγηση παράλληλα». Όπως καταγγέλλει, «οι ατέλειωτες ηχητικές παρενοχλήσεις είναι στο σύνολό τους αχρείαστες και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να διατηρούνται οι διανομείς σε “εγρήγορση”». Παράλληλα, η εταιρεία «έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικά στρεσογόνο περιβάλλον μέσα από κρυφές και φανερές αξιολογήσεις».

Εκτός από την εργοδοσία, το Σωματείο καταγγέλλει τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών «που τρία χρόνια μπλοκάρουν την έκδοση κοινής ΚΥΑ για την περιγραφή των κατάλληλων ΜΑΠ», αλλά και τον ΣΕΠΕ «με τους ανύπαρκτους ελέγχους σε ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα».

Το Σωματείο υπενθυμίζει την πρόβλεψη του νόμου Χατζηδάκη για το μοντέλο της «freelance» εργασίας και προειδοποιεί πως έχει ανοίξει ο δρόμος για «νέου τύπου “γαλέρες”». Όπως καταγγέλλει, στο έδαφος του «freelancing» έχουν ξεφυτρώσει «κρυφοί ή φανεροί εργολάβοι που επινοικιάζουν την εφαρμογή σε οικονομικούς μετανάστες», με τους τελευταίους να δουλεύουν με «μαύρη εργασία» και 12ωρες βάρδιες. «Κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει ποιος εργάζεται, διότι επικρατεί η ομερτά», σημειώνει.

Μάλιστα, το Σωματείο καλεί την εταιρεία και το ΣΕΠΕ να δώσουν απαντήσεις όσον αφορά την ταυτότητα του διανομέα που σκοτώθηκε στις 27 Ιούλη, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή του και τη σχέση εργασίας του.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι διανομείς απαίτησαν: Αμεση έκδοση της ΚΥΑ για τα ΜΑΠ από τα υπουργεία Εργασίας και Υποδομών. Ελεγχο της «e-food» από τον ΣΕΠΕ για τα όλα τα εργατικά «ατυχήματα» και τη μαύρη εργασία στις πλατφόρμες. Ενταξη του επαγγέλματος οδηγού δικύκλου στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Από 902.gr

 

Απόψεις