Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαζικό «ΟΧΙ» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

  Κινητοποίηση στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, ενάντια στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, την ασταμάτητη δουλειά, τα ωράρια και τη..

Κινητοποίηση στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, ενάντια στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, την ασταμάτητη δουλειά, τα ωράρια και τη ζωή λάστιχο πραγματοποιούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«Την Κυριακή την έχουμε για μας και τα παιδιά μας, δε θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά μας», φώναξαν εργαζόμενοι και επαγγελματίες στο Εμπόριο, μαζί με Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών, με την αλληλεγγύη σωματείων άλλων κλάδων και μαζικών φορέων. «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δε θα γίνουμε στις πολυεθνικές», απαίτησαν και ένωσαν τη φωνή τους στο αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες σωματείων και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή που μεσολαβεί ανάμεσα στην «Black Friday» (25 Νοέμβρη) και στην «Cyber Monday» (28 Νοέμβρη), προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα τετραήμερο αυξημένου τζίρου και κερδών, με τους εργαζόμενους να αναγκάζονται σε ασταμάτητη δουλειά, ενώ στη συνέχεια τους περιμένει το ξεπάτωμα του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Έτσι, ήδη από την Παρασκευή, οι εμποροϋπάλληλοι, ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις μεγάλες αλυσίδες, πήραν μια πρώτη γεύση για το τι τους περιμένει.

Στο πλαίσιο της «Black Friday» κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πελάτες, που κατέκλυσαν τα μεγάλα καταστήματα αναζητώντας προσφορές και φθηνά προϊόντα, δουλεύοντας σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και «ξεχειλώματος» του ωραρίου. «Μισθός για δέκα μέρες – καλάθι κοροϊδία θέλουμε αυξήσεις και Κυριακή αργία», είναι το σύνθημα που προτάσσει στο πανό του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές», απαίτησαν οι γυναίκες της ΟΓΕ με τις πικέτες τους. Σε αγώνα για το δικαίωμα «στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση», κάλεσε με το πανό της η ΟΒΣΑ.

«Να μην τους χαρίσουμε τις Κυριακές μας», τονίζουν οι τρεις φορείς. Με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνονται στους καταναλωτές και τους καλούν να παλέψουν όλοι μαζί για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας αλλά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι από τα μέσα Νοέμβρη και για 2 μήνες είναι αναγκασμένοι να «λιώνουν» μέσα σε καταστήματα και αποθήκες από τις ατελείωτες υπερωρίες όλη τη μέρα και κάθε μέρα, Δευτέρα έως Κυριακή. Παράλληλα, χιλιάδες μικρέμποροι βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, πνιγμένοι στα χρέη, αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, με λογαριασμούς ρεύματος που δεν μπορούν να πληρώσουν.

«Ζητάμε την στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων! Να στηρίξετε τους ανθρώπους που όλα τα προηγούμενα χρόνια “κληρονόμησαν” σακατεμένα χέρια και πόδια επειδή δούλευαν με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας. Στην πανδημία και στον χιονιά, σε κάθε δύσκολη στιγμή, είναι εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς και την πίεση των μεγαλεργοδοτών για να μην πέσουν οι τζίροι. Εξάλλου, η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, αφού η κατάργηση της έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά κλάδους. Σας καλούμε λοιπόν να παλέψουμε μαζί τα δίκαια αιτήματα μας.Για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας!», αναφέρει το κοινό κάλεσμα που μοιράζουν οι συγκεντρωμένοι.

Επίσης, όπως εξηγούν, και οι ίδιοι, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, «αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε κάθε προσφορά γιατί αδυνατούμε να έχουμε πρόσβαση στα χιλιάδες πανάκριβα προϊόντα που τοποθετούμε στα ράφια και κάθε πρωί αλλάζουμε τα ταμπελάκια με ακριβότερες τιμές! Λίγες μέρες προσφορών για συγκεκριμένα εμπορεύματα που “ξέμειναν” στις αποθήκες, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο τα χρυσοπληρώνουμε, οι μεγαλέμποροι εμφανίζουν τεράστια κέρδη και το κράτος γεμίζει τα ταμεία του από τους άδικους έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός που ξεπερνάει το 10% κάθε μήνα μας έχει αδειάσει τις τσέπες από τις 10 πρώτες μέρες του μήνα», σχολιάζουν.

Όσον αφορά την επίθεση στη κυριακάτικη αργία, υπενθυμίζουν ότι σε αυτή έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις από το 2013 και μετά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις μας συντονίζονται στον αγώνα για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των κοινών μας αναγκών, των κοινών μας προβλημάτων. Συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις σε ενέργεια και στα ειδή πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για την αποτροπή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας συνάδελφων μας, συναντηθήκαμε στην μεγάλη Απεργία στις 9 Νοέμβρη πριν από μερικές ημέρες”, ανέφερε ο Νίκος Σφαντός, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση που έγινε στην οδό Ερμού, στο ύψος της Καπνικαρέα. «Μαζί με τους εργαζόμενους παλεύουμε χρόνια τώρα εναντία στην διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που αποτελεί διαχρονικό στόχο των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων», πρόσθεσε.

«Δε θα τους χαρίσουμε καμία Κυριακή. Η Κυριακή είναι για εμάς και τις οικογένειες μας», τόνισε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ. «Σήμερα πίσω από τις υπέρλαμπρες βιτρίνες που βλέπουμε εδώ στην Ερμού αλλά και παντού, δεν υπάρχουν εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες ευτυχισμένες όσο χαμογελαστές κι αν δείχνουν. Υπάρχουν εργαζόμενες που δεν βλέπουν για μέρες τα παιδιά τους, υπάρχουν αυτοαπασχολούμενες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στα καταστήματα. Υπάρχουν γυναίκες που ο μισθός τους δεν φτάνει για τα απαραίτητα. Γυναίκες που ζουν με τον φόβο της διακοπής ρεύματος, που δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους τώρα που χαλάει ο καιρός», ξεκαθάρισε.

«Με συλλογική οργανωμένη δράση, με τη δύναμη της αλληλεγγύης μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Να κάνουμε εμείς μαύρη τη ζωή κράτους και εργοδοσίας», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα με συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ. στο Σύνταγμα.

Στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο από εργαζόμενους που δουλεύουν 12ωρα, τα κομμένα ρεπό, τα ανύπαρκτα διαλείμματα, τις καθημερινές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, το ατελείωτο τρέξιμο από πόστο σε πόστο, τους μισθούς που παραμένουν «παγωμένοι» για χρόνια και δεν φτάνουν ούτε μέχρι τα μισά του μήνα.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα καταστήματα κατ’ απαίτηση των μεγαλεμπόρων, μας έχει εξοργίσει», σημείωσε και ανέτρεξε στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν σαρώσει ακόμα και την Κυριακή των εργαζομένων. «Σε κάθε εργασιακό χώρο, κλάδο και γειτονιά, σηκώνουμε το ανάστημα μας απέναντι σε κράτος και εργοδοσία. Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την παγωνιά, δεν πρόκειται να πεθάνουμε για τα κέρδη της εργοδοσίας», κατέληξε.

Η κινητοποίηση διέσχισε την Ερμού και κατέληξε έξω από το πολυκατάστημα «Attica» στην οδό Σταδίου. «Οι εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί, δεν υπάρχουν δικαιώματα που να μένουν όρθια», κατήγγειλε η Μαρία Κουρέα, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και εργαζόμενη στο πολυκατάστημα. «Θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα απέναντι στα σχέδια των εργοδοτών, θα παλέψουμε για να κατοχυρωθεί νομοθετικά η κυριακάτικη αργία», σημείωσε.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα ενώ εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο Μενίδι. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις