Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαυροβούνι Κορώνης: Οχι στις ανεμογεννήτριες!

  Μαζική συγκέντρωση στο Μαυροβούνι Κορώνης, στον Πόρο Χρυσοκελλαριάς, πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής, ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο βουνό. Στη συγκέντρωση..

 

Μαζική συγκέντρωση στο Μαυροβούνι Κορώνης, στον Πόρο Χρυσοκελλαριάς, πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής, ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο βουνό.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου.

Η Επιτροπή που έχει συσταθεί μετά από γενικές συνελεύσεις των κατοίκων της περιοχής καταγγέλλει τα εν λόγω σχέδια, τονίζοντας ότι το βουνό ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα έχει πολλαπλές συνέπειες στα προστατευόμενα και σπάνια είδη βλάστησης και πανίδας, όπως και συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, «για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις οι μεγαλοεπενδυτές της καταστροφής».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το βουνό μας στα χέρια των εταιρειών και των κολλητών τους, που μπροστά στο χρήμα και τα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα και κανέναν» τονίζει η Επιτροπή, καλώντας όλους τους κατοίκους σε ενεργό συμμετοχή στον αγώνα.

Στις 13/2 το δημοτικό συμβούλιο Πύλου – Νέστορος τάχθηκε ομόφωνα ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι.

 
 

Στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο Ν. Κουτουμάνος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είμαστε αλληλέγγυοι, χαιρετίζουμε τον αγώνα σας ενάντια στην εγκατάσταση των “τεράτων” των 150 μέτρων στο Μαυροβούνι Κορώνης, γιατί έχετε δίκιο!

Κανένα βουνό, καμιά πλαγιά, κανένας κάμπος, κανένα ρέμα, να μη δοθούν βορά στα αρπακτικά ένστικτα των επιχειρηματιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας!

Οι βιομήχανοι των ΑΠΕ με τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού, το μόνο που ξέρουν πολύ να καλά κάνουν, είναι να βγάζουν τεράστια κέρδη, και όχι να σώζουν τον πλανήτη! Κέρδη με κρατικό χρήμα, με χρήμα από τις τσέπες όλων μας!

Οι επιδοτήσεις των αγροτών κατασυκοφαντούνται και κάθε λίγα χρόνια περιορίζονται – από την άλλη οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ όλο και αυγαταίνουν! (…)

Αλήθεια, πού βρέθηκε εδώ αυτός ο όμιλος επιχειρήσεων, ο κάθε όμιλος, σε κάθε βουνό, ποιος του έδωσε το δικαίωμα “να μας σώσει” και πώς ακριβώς μας σώζει; Μήπως μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος; Κάθε φορά που σπάει το ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ – τόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια γιατί κριτήριο γι’ αυτόν τον σχεδιασμό δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια αλλά τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν στις ΑΠΕ ώστε να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων και του πράσινου ταμείου.

Γι’ αυτό είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση, και αυτής της νέας μονάδας, από θέση αρχής και όχι “α λα καρτ”.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” και το ΚΚΕ λέμε, ψηφίζουμε και κάνουμε τα ίδια στα δημοτικά συμβούλια που είμαστε εκλεγμένοι, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους συλλόγους μαζικών φορέων, παντού!

Μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο οι ηγεσίες των υπολοίπων Κομμάτων; Σιγά να μην μπορούν! Εδωσαν τα πάντα, ψήφισαν με χέρια και με πόδια στην ΕΕ και στη βουλή, ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, όχι στο Μαυροβούνι, αλλά ακόμα και στην κορυφή του Ολύμπου και στη Ακρόπολη αν υπάρχει αρκετό αιολικό δυναμικό!

Μόνο ο αγώνας και η λαϊκή αντίδραση είναι αυτή που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα! Το ξέρουν πολύ καλά οι ηγεσίες της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που μετέτρεψαν τη χώρα σε “ειδική οικονομική ζώνη” για ΑΠΕ, που ψήφισαν νόμους κατ’ εντολή της ΕΕ και των επιχειρηματιών, νόμους που να μην μπορεί να σταματήσει αυτούς τους σχεδιασμούς καμιά απόφαση δικαστηρίου, όσο υψηλή και να είναι! (…)

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” στηρίζουμε τα αιτήματα και διεκδικούμε:

Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνι.

Σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του “πράσινου” και των υπολοίπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

Ισόρροπη αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας με κριτήρια την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, τη φθηνή ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση, την προστασία του Περιβάλλοντος και των κατοίκων με ευθύνη του κράτους».

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις