Εν μέσω επικίνδυνων διεργασιών που αφορούν στην επανέναρξη των συνομιλιών για την Κύπρο πραγματοποιούνται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί.
Μισό αιώνα μετά από την 20 Ιουλίου του 1974, τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δημιουργούν νέους κινδύνους για τον Κυπριακό και τους άλλους λαούς της περιοχής, αφού «σπρώχνουν» σε διευθετήσεις που στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επί της ουσίας στην νομιμοποίηση των «τετελεσμένων» στο νησί.
Κάθε συζήτηση για την «επίλυση» του Κυπριακού έχει ως βάση της τα προηγούμενα διχοτομικά σχέδια, όπως αυτό του Κραν Μοντάνα που προωθούσε διχοτομικού χαρακτήρα «λύσεις» με επίκεντρο τα δύο «συνιστώντα κράτη».
Στις φετινές εκδηλώσεις στην Κύπρο, για την επέτειο της εισβολής, θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη, και οι δύο θα μιλήσουν στην εκδήλωση.
Στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, θα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, o οποίος μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα συμμετάσχουν στην στρατιωτική παρέλαση οργανώνοντας επικοινωνιακό σόου με στόλο 50 πολεμικών πλοίων,
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τα 50 χρόνια από την εισβολή, αφού αναφέρεται πως η Ελλάδα «δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου», εκφράζεται η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην επανέναρξη των συνομιλιών. «Σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την εκκίνηση του διαλόγου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, στη βάση της μίας κυριαρχίας, μίας διεθνούς προσωπικότητας και μίας ιθαγένειας», σημειώνει το ΥΠΕΞ.