Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαρόκο: Χιλιάδες μετανάστες κολύμπησαν μέσα σε μία μέρα στην ισπανική Θέουτα για ένα καλύτερο αύριο

Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες έφτασαν στον θύλακα της Θέουτα της Ισπανίας από το γειτονικό Μαρόκο καταγράφοντας αριθμό ρεκόρ για μια μέρα, όπως λένε οι Ισπανοί αξιωματούχοι. Μετανάστες,..

Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες έφτασαν στον θύλακα της Θέουτα της Ισπανίας από το γειτονικό Μαρόκο καταγράφοντας αριθμό ρεκόρ για μια μέρα, όπως λένε οι Ισπανοί αξιωματούχοι.

Μετανάστες, μεταξύ των οποίων και περίπου 1.500 ανήλικοι, είτε κολυμπούσαν γύρω από τους συνοριακούς φράχτες που βγαίνουν στη θάλασσα ή περπατούσαν κατά την άμπωτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατάγονται κυρίως από το Μαρόκο. Η Ισπανία αναφέρει ότι έχει ήδη στείλει περίπου 2.700 άτομα πίσω, αλλά όχι τους ανηλίκους.

Οι θύλακες της Ισπανίας Θέουτα και Μελίγια έχουν γίνει πόλος για τους Αφρικανούς μετανάστες.

Στην αντίπερα όχθη, ισπανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην παραλία για να βοηθήσουν τη συνοριακή αστυνομία στο κύριο σημείο εισόδου της Θέουτα, στη νότια πλευρά του θύλακα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε ότι 200 άτομα στράτευμα, καθώς και 200 επιπλέον αστυνομικοί πρόκειται να συνδράμουν στην κανονική συνοριακή δύναμη των 1.100 ατόμων της Θέουτα. Ο θύλακας έχει περίπου 80.000 κατοίκους.

Από την άλλη, οι μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας στο Fnideq, την παρακείμενη πόλη, έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ένα μεγάλο πλήθος μεταναστών στο συνοριακό φράχτη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι, για τη γαλλική διάσκεψη κορυφής για την οικονομική βοήθεια στην Αφρική.

Αντ ‘αυτού, εστιάζει στην κρίση της Θέουτα και υποσχέθηκε «μέγιστη σταθερότητα» για την αποκατάσταση της κανονικότητας στον θύλακα.

Στον άλλο θύλακα, τη Μελίγια, 86 Αφρικανοί εισήλθαν την Τρίτη μέσω της νότιας προβλήτας της, η οποία σηματοδοτεί τα σύνορα με το Μαρόκο.

Η Μελίγια έχει έναν τεράστιο φράχτη στα σύνορα και αρκετές εκατοντάδες μετανάστες αποκλείστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Efe της Ισπανίας.

Ισπανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Efe ανέφεραν ότι οι μαροκινοί φρουροί βοήθησαν τις ισπανικές δυνάμεις στη Μελίγια. Ορισμένοι μετανάστες πέταξαν πέτρες στις ισπανικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες λέγεται ότι είναι νεαροί άντρες, αλλά υπήρχαν επίσης πολλές οικογένειες. Πολλοί είχαν χρησιμοποιήσει φουσκωτά λάστιχα για να κολυμπήσουν.

Άρχισαν να φθάνουν στη Θέουτα στις 02:00 (τοπική ώρα) τη Δευτέρα, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τουλάχιστον ένας πέθανε κατά τη διέλευση.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 100 μετανάστες έφτασαν στο σημείο εισόδου της Θέουτα. Οι περισσότεροι στάλθηκαν πίσω, εκτός από περίπου 30 ανηλίκους των οποίων οι ηλικίες επιβεβαιώθηκαν με ιατρικές εξετάσεις.

Από τον 17ο αιώνα, τόσο η Θέουτα όσο και η Μελίγια υπάγονται στην ισπανική κυριαρχία, αν και διεκδικούνται από καιρό από το Μαρόκο.

Οι λιμενικές πόλεις αποτελούν πλέον τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική. Έχουν ημιαυτόνομο καθεστώς, όπως ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ισπανίας.

Η εισροή μεταναστών έρχεται εν μέσω ανανεωμένης έντασης για τη Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή που κατείχε η Ισπανία έως το 1975, όταν το Μαρόκο την προσάρτησε. Από τότε αμφισβητείται μεταξύ του Μαρόκου και των αυτόχθονων λαών της Σαχράουι.

Η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, η Frontex αναφέρει ότι η παράνομη μετανάστευση στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας – στα ανοικτά των μαροκινών ακτών – έχει αυξηθεί φέτος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Αφρικανοί νοτίως της Σαχάρας κάνουν επικίνδυνα ταξίδια σε ξεχαρβαλωμένα σκάφη και συχνές είναι οι περιπτώσεις πνιγμών.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός μεταναστών χωρίς έγγραφα που φτάνουν μέχρι σήμερα στην Ευρώπη παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2015-2016.

Νωρίτερα σήμερα το Μαρόκο αποφάσισε να ανακαλέσει την πρέσβη του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Μαδρίτη για τη «μαζική είσοδο Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα», γνωστοποίησε το Ραμπάτ.

“Η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι κάλεσε την Μαροκινή πρέσβη διατυπώνοντας την απόρριψη και την αποδοκιμασία της Μαδρίτης για τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα.

 

πηγή: BBC

Απόψεις