Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μανωλάδα: Σε παράγκες χωρίς ύδρευση χιλιάδες μετανάστες εργάτες

Σε αυτοσχέδιες παράγκες, χωρίς δίκτυο ύδρευσης και χωρίς μέριμνα για τη συλλογή των απορριμάτων, συνεχίζουν να ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες..

Σε αυτοσχέδιες παράγκες, χωρίς δίκτυο ύδρευσης και χωρίς μέριμνα για τη συλλογή των απορριμάτων, συνεχίζουν να ζουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Οι συνθήκες διαβίωσης στους δύο καταυλισμούς, που επισκεπτόμαστε τακτικά, καταγράφονται για ακόμη μια φορά ως ιδιαιτέρως δυσχερείς. Στον έναν καταυλισμό παραμένουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου σε καθεμιά από τις οποίες μένουν μαζί από 10 έως 20 άνθρωποι» τονίζει στην αναφορά του για τον Απρίλιο το Μanolada Watch, το Παρατηρητήριο τη οργάνωσης Generation 2.0 Red που παρακολουθεί την κατάσταση στη Μανωλάδα.

«Στην έλλειψη δικτύου ύδρευσης του συγκεκριμένου καταυλισμού έρχεται να προστεθεί τώρα και το εξής: τον τελευταίο μήνα οι εργάτες γης αδυνατούν να προμηθευτούν νερό ακόμη και για τις μικρές πλαστικές δεξαμενές. Αυτό τους έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε βασικές τους ανάγκες ατομικής υγιεινής. ‘Έτσι, όπως μας ενημέρωσαν οι εργάτες γης, πολλοί αναγκάζονται να πηγαίνουν δίπλα στα λιγοστά σπίτια που ενοικιάζονται από άλλους εργάτες γης για να κάνουν ντουζ» αναφέρεται επίσης στην αναφορά.

Generation 2.0 RED

Προσθέτει ότι «ο άλλος καταυλισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, μετά την πυρκαγιά του 2018, μετρούσε μέχρι την επίσκεψή τον Ιούλιο του 2020 14 καταλύματα, κατασκευασμένα από κόντρα-πλακέ. Τώρα πλέον ο καταυλισμός αυτός έχει διευρυνθεί περιμετρικά και το εσωτερικό του έχει πυκνώσει κατά πολύ, καθώς τα υποτυπώδη καταλύματα έχουν αυξηθεί, έχοντας στηθεί καινούρια με τσίγκους από αλουμίνιο και με νάιλον.  Και στους δύο καταυλισμούς συνεχίζει να ελλείπει οποιαδήποτε μέριμνα για τη συλλογή  αφενός των απορριμμάτων, που συγκεντρώνονται σε τεράστιες ποσότητες εντός των καταυλισμών, και αφετέρου των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες.»

Η αναφορά του Παρατηρητηρίου συνεχίζει λέγοντας ότι «σύμφωνα με όσα μας είπαν οι εργάτες γης, η συγκομιδή της φράουλας έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου. Αυτή είναι η περίοδος που μεγάλος αριθμός εργατών γης είναι συγκεντρωμένος στην περιοχή λόγω των αυξημένης ανάγκης εργασιών στις καλλιέργειες φράουλας. Όπως μας ενημέρωσαν οι εργάτες γης, οι ώρες που απασχολούνται καθημερινά είναι 7 ώρες και το ημερομίσθιό τους είναι 24 ευρώ».

Παράλληλα, όσον αφορά το πόσοι είναι οι μετανάστες εργάτες που εργάζονται στην περιοχή, το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι «συνεχίζουν να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένων εργατών γης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, ο αριθμός των εργατών γης που διαβιεί αυτή τη στιγμή στη Μανωλάδα υπολογίζεται περίπου στους 7.000 άνδρες. Η συντριπτική πλειονότητά τους έχει καταγωγή από το Μπαγκλαντές, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται πολύ λίγοι εργάτες γης Πακιστανικής και Αιγυπτιακής καταγωγής».

Generation 2.0 RED
Πηγή: thepressproject.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις