Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μια μακεδονική (;) πόρτα που ανοίγει προς τη … Βουλή

Μία μαρμάρινη πόρτα που βρέθηκε σπασμένη μέσα στα χώματα, οδηγεί στον τρίτο θάλαμο του τάφου στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης..

Μία μαρμάρινη πόρτα που βρέθηκε σπασμένη μέσα στα χώματα, οδηγεί στον τρίτο θάλαμο του τάφου στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης και παραπέμπει, πιθανόν, σε θύρα μακεδονικού τάφου, επαναφέρει πιο ισχυρή την εκδοχή χρονολόγησης στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. πΧ, κατά την εκτίμηση πάντα της ανασκαφικής ομάδας, και μαζί ίσως καθησυχάζει το Μαξίμου, το οποίο μάλλον με τρομερό άγχος θα παρακολουθούσε τις διασταυρούμενες απόψεις που απομάκρυναν χρονικά τον τάφο από την ένδοξη Μακεδονία. Ενδεχόμενο, που, αλίμονο, θα εξέθετε ανεπανόρθωτα έναν πρωθυπουργό όπου έσπευσε, στημένος έμπροσθεν του τάφου, να κάνει αρχαιολογικές ανακοινώσεις και μάλιστα χρονολογημένες.

Πόρτα σχέδιοΒέβαια, η ενημέρωση, που αποτελεί και επισήμως αρμοδιότητα «εκπροσώπου τάφου» (μια ακόμη πρωτοτυπία που εισήχθη στα ανασκαφικά ιστορικά αυτής της χώρας) δεν είχε ως είδηση μόνο την αποκάλυψη της μαρμάρινης θύρας. Κι επειδή, από τότε που η κ. Παναγιωταρέα ανέλαβε αυτό τον ρόλο, το Υπουργείο Πολιτισμού μας στέλνει «σημεία» από την ενημέρωση που κάνει στους τοπικούς δημοσιογράφους, παραθέτουμε κι εμείς «σημεία», ακολουθώντας το δικό μας αξιολογικό κανόνα:

  • Η εκπρόσωπος του τάφου, λοιπόν, (και όχι η ανασκαφέας) διαβεβαίωσε ότι η ανασκαφή γίνεται με τον «ενδεδειγμένο τρόπο», απαντώντας σε σχόλια που μιλούν περί του αντιθέτου. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.
  • Βρέθηκαν χάλκινα και σιδερένια καρφιά, αλλά «δεν παραπέμπουν σε φορείο», είπε η «εκπρόσωπος» και όχι η ανασκαφέας, απαντώντας και πάλι σε σχόλια αρχαιολόγων σύμφωνα με τα οποία αν είχε βρεθεί ένα καρφί ίσως παρέπεμπε στο ξύλινο φορείο με το οποίο οδηγήθηκε ο νεκρός στην ταφική πυρά. Φαίνεται πως για το επικοινωνιακό επιτελείο όλα υπόκεινται στο στόχο της επικοινωνιακής υπεροχής.
  • Η ανασκαφέας, Αικ. Περιστέρη, εξακολουθεί να είναι σίγουρη για τη χρονολόγηση που δίνει, διότι ξέρει κάτι παραπάνω αφού όπως είπε «δεν μπορεί όλο το υλικό να βγαίνει σε ένα δελτίο τύπου». Αλλά, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε δηλώνει δυσαρεστημένη για τις διαφορετικές ερμηνείες που διατυπώνονται από άλλους αρχαιολόγους. Βασίζονται σε ελλιπή στοιχεία… Πάντως, δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσει δημοσίως την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ για «τη στήριξη που παρέχει».
  • Σύμφωνα με την κ. Περιστέρη η πτώση των μαρμάρων της θύρας οφείλεται «ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει». Τώρα βέβαια πως τα πυροβολικά των αρχών του 20ου αιώνα προκαλούσαν τέτοιες ζημιές και μάλιστα υπογείως είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.
  • Είναι, όμως η πρώτη φορά που η κ. Περιστέρη αναφέρεται σε «ζημιά στον τάφο», που αποδίδεται στα φαινόμενα που περιέγραψε παραπάνω και δηλώνει ότι «δεν κάναμε αποχωμάτωση με μηχανήματα πάνω από τον τάφο». Ωστόσο, στην ίδια ενημέρωση μαθαίνουμε ότι «λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις»!
  • Πάντως στις 28 Μαΐου 2014 η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την αποχωμάτωση του τύμβου με εκσκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά (βλέπε δημοσίευμα του Ημεροδρόμου https://www.imerodromos.gr/buldosa-amfipoli/).
  • Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, που ήταν παρούσα στην ενημέρωση αρνήθηκε ότι ο τάφος είναι θύμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί μιλάμε για πολιτική εκμετάλλευση. Καθοδήγησε κάποιος το εύρημα για να βρεθεί εκεί που βρέθηκε; Γιατί είναι πολιτική εκμετάλλευση, επειδή ο υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται το εύρημα ασκώντας τις αρμοδιότητες του; Από πότε είναι πολιτική εκμετάλλευση, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από ενδιαφέρον επισκέπτεται ένα σημαντικό μνημείο;» δήλωσε.

Ίσως από τότε που οι πρωθυπουργοί σπεύδουν να χτίσουν πάνω στους αρχαίους τάφους εθνικόφρονα εποικοδομήματα…

Απόψεις