Διεθνή

Μάικ Πομπέο: «Ιστορικό επίτευγμα η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία»

Η χθεσινή (10/1/2019) δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για την απόσχιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας, επιβεβαιώνει αφενός τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όπου εντάσσεται και το θέμα της «αυτοκεφαλίας», και αφετέρου αναδεικνύει το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην προώθηση αυτών των σχεδιασμών.

Το δικό μας σχόλιο για τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι: «Θέλει η π…. να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει».

Στην δήλωσή του ο  Μάικ Πομπέο αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Αυτοκεφαλίας για μια ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την 6η Ιανουαρίου, σηματοδοτεί ένα ιστορικό επίτευγμα καθώς η Ουκρανία επιδιώκει να καταγράψει το δικό της μέλλον.

”Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλμβάνουν την ακλόνητη υποστήριξή τους για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία” τονίζει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

”Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την ισχυρή υποστήριξή τους για τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μελών θρησκευτικών ομάδων να κυβερνούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση” προσθέτει ο Πομπέο.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας επί του θέματος διαβάστε το κείμενο του Γιώργου Καραγιάννη στον «Ημεροδρόμο» με τίτλο: «Ουκρανία: Όταν οι γεωπολιτκοί ανταγωνισμοί προκαλούν εκκλησιαστικό σχίσμα» εδώ.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Προέχει να μην διχαστεί η Ορθοδοξία…»

Τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο των Ορθόδοξων Εκκλησιών από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, επιβεβαιώνονται και από το δημοσίευμα της ιστοσελίδας romfea.gr σχετικά με τη θέση της εκκλησίας της Κύπρου επί του θέματος.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Συνάντηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο Μπορίς Γκουμενιούκ είχε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’ .

Σύμφωνα με Κυπριακά ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές από την Ουκρανική Πρεσβεία, ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να τάχθηκε υπέρ της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες χαρακτηρίζοντάς τες αναληθείς.

Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι “κάθε κράτος δικαιούται την Αυτοκεφαλία του, και αυτό εξαρτάται από τον Ουκρανικό λαό. Αυτή την στιγμή όμως βλέπω ότι ο Ουκρανικός λαός δεν εκινήθη.”

“Αυτή την στιγμή δεν προέχει η Αυτοκεφαλία, αλλά να μην διχαστεί η Ορθοδοξία” – τόνισε στην Romfea.gr ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κλείνοντας ο Μακαριώτος ανέφερε ότι του έκαναν πρόταση ο Επικεφαλής της Ουκρανίας να επισκεφθεί την Κύπρο, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά, ενώ υπογράμμισε ότι δεν τον μνημόνευσε στην Θεία Λειτουργία και ούτε θα τον μνημονεύσει.

 

(Επισκέψεις: 221 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend