Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, με προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, οργανώνουν σήμερα Πέμπτη 26 Μάη οι Ομοσπονδίες, μαζί με σωματεία από τους κλάδους Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Φαρμάκου και Τύπου – Χάρτου, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σημειώνεται ότι στους κλάδους αυτούς οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση εδώ και 13 χρόνια! Η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών σημειώνει ότι και σήμερα οι εργοδότες με διάφορα τερτίπια προσπαθούν «να δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο, λέγοντας ότι “περνάνε μεγάλες δυσκολίες” γιατί δεν μπορούν να βρουν φθηνές πρώτες ύλες, γιατί ανέβηκε το κόστος παραγωγής, της μεταφοράς, της Ενέργειας κ.ά.». Βέβαια, «όλα αυτά τα χρόνια, οι εργοδότες στον κλάδο μας έχουν θησαυρίσει με τις πλάτες των εργαζομένων». «Δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω, δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμα στην κλαδική ΣΣΕ που κατοχυρώνει συλλογικά τα μισθολογικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις και διεύρυνση δικαιωμάτων», ξεκαθαρίζει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Φαρμάκου.

Κινητοποίηση την Πέμπτη 26 Μάη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, οργανώνουν επίσης από κοινού σωματεία από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στη «Vodafone – 360 connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote E-Value» και το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει επίσης την Πέμπτη 26 Μάη στις 7 μ.μ., στην Θεσσαλονίκη, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης μετά από κάλεσμα του Σωματείου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ). Στην κινητοποίηση καλεί και η Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης.

Ακόμα το ΣΕΤΗΠ Ν. Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την 1η Ιούνη, στην οποία θα συζητηθεί το επικαιροποιημένο σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει ετοιμάσει. Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-value» θα προχωρήσει επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Κεραμεικού τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ. ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ και σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και η συμμετοχή του σωματείου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Τα Σωματεία θέτουν στο προσκήνιο την ανάγκη πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς για κλαδική και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και ρυθμίσεις που να αφορούν τα ωράρια εργασίας, τις άδειες, τα επιδόματα.

Απεργία την Πέμπτη στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου

Με 24ωρη απεργία, την Πέμπτη 26 Μάη, διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του ομίλου «Σπανόπουλου». Η εργοδοσία αρνείται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε πρόταση που έχει κατατεθεί, ενώ προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους αλλάζοντας τον τρόπο πληρωμής σε ορισμένους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί στο ελάχιστο διεκδικήσεις τους. Το Συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι «συλλογικά και οργανωμένα θα διεκδικήσουμε το σύνολο της σύμβασης» και καλεί τους εργαζόμενους στα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας να απαντήσουν «απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους μας».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος διεκδικούν την υπογραφή νέας αύξησης πάνω στη σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Οκτώβρη με την ένωση των εργοδοτών (ΣΕΝΑΒΙ).

Στον όμιλο «Φιλίππου» την Παρασκευή

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, στη Μεταμόρφωση, την Παρασκευή 27 Μάη, στη 1 το μεσημέρι, οργανώνουν τα σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Την κινητοποίηση διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων EMFI, το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods ΑΕΤ», το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων «Elbisco», το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods» Ευβοίας, που σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στον κλάδο των τροφίμων, εργάζονται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι. Είναι επιχειρήσεις που έχουν θησαυρίσει στις πλάτες χιλιάδων εργαζομένων και ταυτόχρονα επιχορηγούνται με εκατομμύρια ευρώ, χρήματα του ελληνικού λαού, για «επενδύσεις».

Τα Σωματεία διεκδικούν μεταξύ άλλων αυξήσεις 10% σε μισθούς και ημερομίσθια, ξεπάγωμα όλων των προσαυξήσεων (τριετίες, επίδομα γάμου κ.τ.λ.), κατώτερο βασικό μισθό 950 ευρώ, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση εργολαβικής εργασίας και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ οι διεκδικήσεις αυτές εμπλουτίζονται και με άλλες ανάλογα τον χώρο δουλειάς.