Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λογιστές: Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά! Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 6ης Μάη!

Ανακοίνωση της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Ε.Λ.Ε.Π.Α.) για την Εργατική Πρωτομαγιά: [arve url=”https://youtu.be/JRG0x1RvXNs” loop=”no” muted=”no” /] Τα κέρδη τους..

Ανακοίνωση της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Ε.Λ.Ε.Π.Α.) για την Εργατική Πρωτομαγιά:

[arve url=”https://youtu.be/JRG0x1RvXNs” loop=”no” muted=”no” /]

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας!
Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

Φέτος που συμπληρώνονται 135 χρόνια από την εξέγερση στο Σικάγο για τη θέσπιση του 8ωρου και 101 χρόνια από την κατάκτησή του στη χώρα μας, καλούμαστε να δώσουμε τη δική μας μάχη ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα, μέσω της θεσμοθέτησης της 10ωρης δουλειάς χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έχουν στήσει ολόκληρο μηχανισμό παραπληροφόρησης των εργαζομένων. Παρουσιάζουν το άσπρο – μαύρο προσπαθώντας να πείσουν ότι με τη θεσμοθέτηση του 10ώρου προστατεύουν δήθεν το 8ωρο, ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την 4ήμερη εργασία «χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές», ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η παραπέρα ελαστικοποίησή του είναι προς όφελος του εργαζομένου! Ότι το «παραδοσιακό» 8ωρο είναι ξεπερασμένο και το νομοσχέδιο είναι προοδευτικό!

Ως εδώ! Λίγη ντροπή δεν βλάπτει! Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα από τους
«εκσυγχρονισμούς» τους, τους βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας!

 • Έχουμε ακούσει πολλές φορές υποσχέσεις από την εργοδοσία σε περιόδους φόρτου δουλειάς ότι οι απλήρωτες υπερωρίες μας θα συμψηφιστούν με ρεπό, ρεπό τα οποία …«χάθηκαν στη σκόνη»!
 • Έχουμε δει το δικαίωμα μας στην άδεια να μετατρέπεται σε «εργαλείο» στα χέρια της εργοδοσίας. Το ζήσαμε την περασμένη άνοιξη όπου οι εταιρείες εκβιάζαν συναδέλφους να λάβουν την ετήσια άδεια τους μέσα στο lockdown ώστε και τα κόστη τους να περιορίσουν οι ίδιες και οι εργαζόμενοι να μην λείψουν ούτε μια μέρα μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας.
 • Έχουμε δεχθεί τηλεφωνήματα από τους εργοδότες μας μέρες που έχουμε άδεια να ανοίξουμε λάπτοπ γιατί τα projects «τρέχουν».
 • Έχουμε γίνει μάρτυρες της «πρωτοπορίας» των μεγάλων εταιρειών του κλάδου να μετατρέπουν το 8ωρο σε 10ωρο με τις ίδιες αποδοχές, «ξεθάβοντας» μέχρι και «Μεταξικά» διατάγματα, για να διαχωρίσουν την ώρα διαλείμματος από τον εργάσιμο χρόνο, για να διαχωρίσουν το μισθό σε νόμιμο και υπερβάλλων ώστε να αιτιολογήσουν ότι η αμοιβή της υπερεργασίας είναι ενσωματωμένη στους μισθούς μας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο 120 ώρες «νόμιμης» απλήρωτης εργασίας το χρόνο (οι οποίες με γενναιοδωρία της κυβέρνησης αυξάνονται σε 150 με το νέο νόμο!).

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, πως με το νέο νομοσχέδιο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα επιπλέον εφόδιο στα χέρια της εργοδοσίας για μείωση του εργατικού κόστους, αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσοστό του κέρδους της, αφού ο εργαζόμενος παράγει υπεραξία κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο δουλειάς. Πρόκειται για υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, καθώς στην ισχύουσα ευρωπαϊκή Οδηγία ο μοναδικός περιορισμός που υπάρχει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (και μάλιστα σε ετήσια βάση), είναι να μην υπερβαίνει το ημερήσιο ωράριο τις 13 ώρες! Κατευθύνσεις που εξυπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διατηρώντας τον νόμο που προβλέπει 10ωρη δουλειά με συλλογική συμφωνία, ή νομοθετώντας τη διευθέτηση του ωραρίου των γιατρών.

Το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι, με επιβάρυνση της υγείας τους από τα συνεχόμενα 10ωρα, πλήρη απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής, που κανένα ρεπό και καμιά μείωση του χρόνου εργασίας κάποια άλλη μέρα (πιθανόν ύστερα από πολλές βδομάδες εξαντλητικής δουλειάς) δεν μπορεί να αποκαταστήσει ή να αντισταθμίσει.

Παράλληλα με την κατάργηση του 8ώρου χτυπιούνται και μια σειρά από συνδικαλιστικές ελευθερίες και γίνεται ακόμα πιο επιθετική η παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των σωματείων. Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, μειώνονται οι συνδικαλιστικές άδειες ώστε να εμποδίζεται η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, μπαίνουν περεταίρω εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, επεκτείνεται το προσωπικό ασφαλείας έως και το 40% των εργαζομένων μιας επιχείρησης. Προωθείται και παραπέρα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση θέλοντας να μετατρέψουν τον εργαζόμενο-ασφαλισμένο σε χρηματοδότη-πελάτη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Στον κλάδο έχουμε το παράδειγμα της επαγγελματικής ασφάλισης στο ΣΟΕΛ των εργαζόμενων στις ελεγκτικές, που οδηγεί σε πολλές καθυστερήσεις στην επιστροφή των ιατρικών δαπανών που πληρώνονται απευθείας από την τσέπη των εργαζόμενων.

Νερό στο μύλο της κυβέρνησης και των εργοδοτών ρίχνει η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία θέλει να επιβάλλει για ακόμα μια φορά σιγή νεκροταφείου, στέλνοντας τους εργαζόμενους στις εξοχές και τους αγρούς να κυνηγούν τον Μάη, γυρνώντας την πλάτη στα δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες που πήραν απόφαση για μαχητικό – απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς την 6η του Μάη και ευθυγραμμίστηκε με τη θέση του υπουργείου για μέρα «εορτασμού» την Τρίτη του Πάσχα (!), «κολλητά» δηλαδή με τις αργίες των ημερών.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρόκειται να τους κάνουν την χάρη! Υπερασπιζόμαστε το 8ωρο, τιμάμε τους νεκρούς και τις θυσίες της τάξης μας! Η δύναμη μας πηγάζει από την ενότητα μας, από την πάλη μας μέσα από τις γραμμές του σωματείου!

Ακόμα και στις πλέον δύσκολες συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς δε σκύψαμε το κεφάλι, δώσαμε τους αγώνες μας και αποσπάσαμε κατακτήσεις:

 • Αποκαλύψαμε και εμποδίσαμε την προσπάθεια της εργοδοσίας σε μια σειρά από χώρους να βγάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή ενώ τους απασχολούσε κανονικά.
 • Βάλαμε «φρένο» στις υποχρεωτικές χορηγήσεις αδειών σε εργαζομένων παρά τη θέληση τους.
 • Πρωτοστατήσαμε στην μάχη για τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, την πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων και διαγνωστικών τεστ στους εργαζομένους με έξοδα των εταιρειών.
 • Συναντηθήκαμε στο δρόμο του αγώνα με άλλα ταξικά σωματεία για τα ζητήματα προστασίας της υγείας, του ωραρίου, του εισοδήματος. Δώσαμε τη μάχη της απεργίας στις 26 Νοέμβρη σε πρωτόγνωρες για την εργατική τάξη συνθήκες.

Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 6 Μάη

Αθήνα – 10.00 π.μ. στο Σύνταγμα,
Πειραιάς – 10.30 π.μ. στην πλ. Καραϊσκάκη!

Απαιτούμε:

 • Το νομοσχέδιο έκτρωμα να μην κατατεθεί!
 • Καμία καταστρατήγηση του 8ωρου, πληρωμή των υπερωριών μας από το πρώτο λεπτό!
 • Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή των αδήλωτων υπερωριών
 • Άμεση επιστροφή όλων των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία.

Σχετικά θέματα

Απόψεις