Διεθνή

Λευκορωσία: Απέλασε τον πρεσβευτή της Γαλλίας

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Λευκορωσία, ο Νικολά ντε Μπουιγιάν ντε Λακόστ, εγκατέλειψε τη χώρα, όπως απαίτησε το Μινσκ δίνοντάς του προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα, καθώς συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο πρεσβευτής Νικολά ντα Λακόστ έφυγε από τη Λευκορωσία σήμερα», διευκρίνισε εκπρόσωπος της πρεσβείας. Η εκπρόσωπος δεν εξήγησε τον λόγο που το λευκορωσικό υπουργείο εξωτερικών ΥΠΕΞ ζήτησε ο γάλλος πρεσβευτής να φύγει από τη χώρα. Σύμφωνα με λευκορωσικά ΜΜΕ, απελάθηκε διότι δεν πήγε ποτέ να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκο.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκορωσία αναφέρει πως ο διπλωμάτης είχε υποβάλει την 8η Δεκέμβρη 2020 «υπογεγραμμένο αντίτυπο των διαπιστευτηρίων του» στον υπουργό Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Μακέι, επιβεβαιώνοντας ότι δεν ακολούθησε το διεθνές πρωτόκολλο που θέλει τους Πρέσβεις να υποβάλλουν τα διαπιστευτήριά τους στους επικεφαλής των χωρών που ορίζονται.

Η Γαλλία – όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, με πρόσχημα τις εκλογές και την καταστολή των διαδηλώσεων, επέβαλαν σειρά κυρώσεων στην κυβέρνηση του Λουκάσενκο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

(Επισκέψεις: 222 φορές, όπου 4 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend