Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λέσβος: Έριξαν στεφάνια στη θάλασσα για τους πνιγμένους — «όχι στην κανονικότητα του θανάτου»

Διαδηλωτές στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών και εργατικά σωματεία έριξαν, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στεφάνια στη θάλασσα για τους πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες του πολύνεκρου ναυαγίου.

Διαδηλωτές στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών και εργατικά σωματεία έριξαν, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στεφάνια στη θάλασσα για τους πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες του πολύνεκρου ναυαγίου

«Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και όχι τάφος αθώων» , «όχι στην κανονικότητα του θανάτου», «ο τόπος που σπουδάζουμε δεν είναι υγρός τάφος ψυχών», «όχι στον εγκλωβισμό και στο ξεσπίτωμα ανθρώπινων ψυχών» έγραφαν τα πανό και οι πικέτες των διαδηλωτών.

Στις σύντομες ομιλίες καταδικάστηκαν οι αιτίες, η φτώχεια και οι επεμβάσεις, που ξεριζώνουν ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται και στο Αιγαίο. Καταδικάστηκαν οι πολιτικές που εργαλειοποιούν τους ξεριζωμένους και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. 

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη και ακολούθησε βουβή πορεία στους δρόμους της πόλης. 

Από 902.gr

 

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
-ΟΧΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

 

Στο κάλεσμά της στη συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου σημείωνε:

  «Ο θάνατος για άλλη μια φορά επισκέφτηκε τις ακτές μας. Δεκάδες πνιγμένοι άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους νέες γυναίκες) ανασύρονται νεκροί από τη θάλασσα στο νησί μας.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΑ, ΕΧΕΙ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΥΣ.

Όλοι τους θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καταλήστευσης των χωρών τους.

Είναι ένοχοι:

Οι ιμπεριαλιστικές χώρες με τους πολέμους τους για την προώθηση των γεωστρατηγικών τους σχέσεων.

Οι κεφαλαιοκράτες -όπου γης- με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, διαμάντια, πολύτιμα μέταλλα κ.α.) που δημιουργούν φτώχεια εξαθλίωση και μετανάστευση.

Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που προωθούν για να πετύχουν πιο εύκολα τους σκοπούς τους και οδηγεί σε εμφύλιους πολέμους δεκάδες χώρες, και κατ’ επέκταση σε μεταναστευτικά κύματα.

Η πολιτικής της Ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης που βλέπει σε αυτούς τους ξεριζωμένους τους σύγχρονους σκλάβους, το φτηνό εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη για την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αυτοί πορωθούν την κατασκευή των κέντρων κράτησης στην χώρα μας για να πραγματοποιείται το σύγχρονο σκλαβοπάζαρό τους.

Η πολιτική της άρχουσας τάξης της χώρας μας προωθεί τα σχέδια της, συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (π.χ. Ουκρανία, Υποσαχάρια Αφρική κ.α.) ελπίζοντας να κερδίσει ένα κομμάτι της πίτας για τον εαυτό της.

Η πολιτική της άρχουσας τάξης της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την ανάγκη αυτών τω ξεριζωμένων για να υλοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια στο Αιγαίο και αλλού.

Ο λαός μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτές τις πολιτικές, μόνο δυστυχία, φτώχεια και θάνατο.

Τώρα είναι η ώρα να καταγγείλουμε τους ιμπεριαλιστές και την πολιτική τους.

Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε τα σχέδια τους, να βάλουμε φρένο σε αυτή την πολιτική θανάτου, να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή μας.

Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε μαζικά ενάντια στα νέα στρατόπεδα των σύγχρονων σκλάβων που θέλουν να φτιάξουν στην Βάστρια και αλλού.

Τώρα είναι η ώρα ενός ρωμαλέου, φιλειρηνικού κινήματος με μπροστάρηδες τους νέους, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες  στης χώρας μας.

Τώρα είναι η ώρα του λαού μας, η ώρα της αλληλεγγύης και του αγώνα για:

Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εδώ.

Να σταματήσει αμέσως κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και αλλού.

Να μην χρησιμοποιούνται οι στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με κίνδυνο να γίνουμε στόχοι της γενικότερης σύρραξης.

Να επιστρέψουν τώρα και να μην σταλούν άλλα τμήματα των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων εκτός συνόρων».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις