Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο «κύριος Έμπολα» και …ο εξευγενισμός των φασιστών

Την Τρίτη, 20 Μαΐου, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου Γαλλίας, Ζαν Μαρί Λεπέν, έκανε «πρόταση» για..

marine-le-pen-pere-fille

Την Τρίτη, 20 Μαΐου, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου Γαλλίας, Ζαν Μαρί Λεπέν, έκανε «πρόταση» για το μεταναστευτικό και το δημογραφικό πρόβλημα! «Ο κύριος Έμπολα μπορεί να λύσει το πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες», υποστήριξε ο Λεπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πριν τη συγκέντρωση του Εθνικού Μετώπου, στη Μασσαλία.

Ο φασίστας Λεπέν έκανε αυτή τη δήλωση, πριν η θυγατέρα του ανέβει στο βήμα, για να παρουσιάσει, όπως κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, το «καινούριο» πρόσωπο του Εθνικού Μετώπου. Ο 86χρονος ευρωβουλευτής (εξελέγη) σίγουρα δεν έκανε τυχαία την εμετική αυτή δήλωση, λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αγωνία ορισμένων γαλλικών ΜΜΕ, πως ο Λεπέν θα επανέλθει το επόμενο διάστημα, με τα γνωστά «ρατσιστικά του παραληρήματα» είναι, υποκριτική. Ο Λεπέν δεν παραληρεί, είχε κι έχει φασιστικές θέσεις.  Ανάλογες απόψεις έχει και η κόρη,  όσο κι αν επιδιώκει να εξωραΐσει τις θέσεις του κόμματος της, είτε με πιο ήπιες πολιτικές δηλώσεις, είτε με την προσωπική της προβολή, καλλιεργώντας μια διαφορετική δημόσια εικόνα από αυτήν του πατέρα της.

Οι εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου (π.χ Guardian) για την υπονόμευση της πολιτικής εκστρατείας της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, από τον πατέρα της, θα μπορούσαν να εκληφθούν σαν ανέκδοτα, εάν το θέμα δεν ήταν ο φασισμός. Είναι σίγουρο, δε, ότι μέρος του γαλλικού, αλλά και του διεθνούς Τύπου, έχουν βοηθήσει στην θετική εικόνα της Λεπέν.

Ποιος είναι «ο κύριος Έμπολα»;

Πριν αναφερθούμε στη «μετάλλαξη» του Εθνικού Μετώπου και της Λεπέν, θα σταθούμε, για λίγο, στον «κύριο Έμπολα». Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι ο Έμπολα δεν είναι κύριος, αλλά ένας ιός, που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 185  ανθρώπων στη Γουινέα, σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για μια επιδημία που εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα Κονάκρι και «επιφυλάσσει» φρικτός τέλος, σε όσους νοσούν.

ebola

Η φωτογραφία δίπλα είναι μια από τις πολλές. Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες (και πιο σκληρές) εικόνες , αλλά επιλέξαμε αυτή διότι το ζήτημα δεν είναι να προκαλέσουμε, με την αρρώστια των ανθρώπων. Οι φασιστικές «ευχές» του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου , άλλωστε, «μιλούν» μόνες τους.

«Ασήμαντη λεπτομέρεια» οι θάλαμοι αερίων!

Το «νέο πρόσωπο« του Εθνικού Μετώπου, τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, έχει φέρει «αμνησία» σε πολλά γαλλικά ΜΜΕ και ξεχνιούνται οι διατυπωμένες ναζιστικές απόψεις του ιδρυτή του.

Η ρατσιστική δήλωση του για τους Ρομά  (Σεπτέμβριος 2012), για την οποία κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 5000 ευρώ, με απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού (Δεκέμβριος 2013), δεν είναι …τίποτα, μπροστά σε προηγούμενες.  Θυμίζουμε ότι φασίστας Λεπέν έκανε ένα λογοπαίγνιο με το γαλλικό ρήμα «voler», που σημαίνει και «πετάω», αλλά και «κλέβω, υποστηρίζοντας ότι  οι Ρομά «πετούν φυσικά, σαν τα πουλιά».

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα από τις φιλοναζιστικές δηλώσεις του Λεπέν:

  • Η γερμανική κατοχή στη Γαλλία «δεν ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπη» (2005 και αρκετές φορές πιο πριν).
  • Οι θάλαμοι αερίων ήταν «μια ασήμαντη λεπτομέρεια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» (1987)

Φασίστες με πολιτικά

Η  Μαρίν Λεπέν κληρονόμησε την αρχηγία του Εθνικού Μετώπου, από τον πατέρα της. Από τότε το Εθνικό Μέτωπο οργάνωσε, ασταμάτητα, μια «σιωπηλή» καμπάνια, ώστε να δείξει πως γκρεμίζει τις γέφυρες με το φιλοναζιστικό παρελθόν του. Η Γαλλίδα φασίστρια συνέχισε τον ακροδεξιό λόγο του πατέρα της, αλλά επιδίωξε να τον «διανθίσει» με πιο «ελαφρά» χαρακτηριστικά και αρκετό πολιτικό μάρκετινγκ.

Ακόμα και στο μεταναστευτικό υπάρχει διαφορά στην προπαγάνδα. Παρακάτω βλέπουμε το σύνθημα του Εθνικού Μετώπου το 2009, όπου γράφεται, μεταξύ άλλων:«Η μετανάστευση μας κοστίζει 60 δισεκατομμύρια ευρώ. STOP »!

front national 2009 (μεταναστευτικό)

Τώρα, αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα του κόμματος θα δει, φυσικά, σε κυρίαρχη θέση το μεταναστευτικό, αλλά με πιο …δημοκρατική αντίληψη. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται, πως το Εθνικό Μέτωπο ζητάει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των εθνικών συνόρων, προσθέτοντας πως «όσο περισσότεροι υπογράψουμε, τόσο θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πίεση».

Το Εθνικό Μέτωπο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε προβολή πιο αποδεκτών στελεχών, στη γαλλική κοινωνία, και εστίασε στην «ανθρώπινη» πλευρά της Λεπέν. Η Λεπέν δεν εμφανίζεται σκληρή, αλλά με φωτογραφίες δηλώνοντας το «όραμα» της: «Για να ζήσει η Γαλλία».

pour-que-vive-la-france

Μάλιστα, μετά τις ευρωεκλογές η Μαρίν Λεπέν«ανέβασε» φωτογραφία στο twitter, όπου φιλάει τον αντιπρόεδρο του κόμματος και άντρα της.  Η φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου…

Κάποιους θυμίζουν όλα αυτά…

Αυτές οι αλλαγές θυμίζουν ιδιαίτερα τον …εξευγενισμό των φασιστών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, αλλά και την αντιμετώπιση τους από ορισμένα ΜΜΕ. Δε μαθαίνουμε για την προσωπική ζωής της Λεπέν, αλλά είμαστε «υποχρεωμένοι» να ενημερωνόμαστε για τον Κασιδιάρη, ο οποίος είναι αντικείμενο «ρεπορτάζ» σε εκπομπές και περιοδικά …κοινωνικού σχολιασμού.

Πέρα από το …κοινωνικό προφίλ τους οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, σε αυτές τις εκλογές, εμφανίστηκαν πιο «σοβαροί». Γέμισαν τα ψηφοδέλτια τους με συμβούλους επιχειρήσεων, αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και γενικά θέλησαν να «ξεχάσουμε» τους ύμνους τους στον Χίτλερ και τη σχέση τους με τη σβάστικα.

Οι …αποστάσεις του Εθνικού Μετώπου από τη Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή, παρόλο που κι αυτή σημείωσε υψηλά ποσοστά, θέλησε να …πλησιάσει (επίσημα) το Εθνικό Μέτωπο, ώστε να κερδίσει από την πρωτιά του στις ευρωεκλογές στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε: «Αρνούμαστε ότι έχουμε κάποια σχέση με την Χρυσή Αυγή. Οποιαδήποτε συμφωνία με αυτό το πολιτικό κίνημα έχει αποκλειστεί».

Όποιος θέλει να το πιστέψει αυτό, ας το πιστέψει,  αλλά ακόμα κι αν ορισμένοι λόγοι σκοπιμότητας, για τη περίοδο που διανύουμε, επιβάλλουν αποστάσεις του Εθνικού Μετώπου από την Χρυσή Αυγή, το μέλλον είναι …εδώ. Σίγουρα, άλλωστε, μια «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή» που μπορεί «να υποστηρίξει μια συντηρητική συμμαχία», όπως είχε προτείνει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, θα έχει τη δυνατότητα να αναθερμάνει τις σχέσεις της και με το Εθνικό Μέτωπο.

Ας βοηθήσει o Μ. Βορίδης!

Εάν χρειάζεται μεσολαβητής για τα δύο κόμματα υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ο κυβερνητικός παράγοντας και πολιτικός (ΝΔ) με μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός, πρώην ΕΠΕΝίτης, φίλος και παλιός (;) ομοϊδεάτης του Λεπέν, Μ. Βορίδης. Είναι γνωστό ότι ο Μ. Βορίδης παλιότερα ήταν «εκπρόσωπος» του Λεπέν στη Γαλλία.

Αναφερόμαστε στην εποχή που είχε την προεδρεία στο κόμμα Ελληνικό Μέτωπο και μιλούσε στις συγκεντρώσεις του κόμματος του Εθνικού Μετώπου (2002). Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η …αναμνηστική φωτογραφία, όπου ο μετέπειτα βουλευτής του ΛΑΟΣ και υπουργός στη κυβέρνηση Παπαδήμου , ακολουθεί τον Λεπέν.

Η Μ.Λεπέν κι ο Η. Παναγιώταρος

Πάντως, εμείς  «εντοπίσαμε» μια ομοιότητα που θα βοηθήσει στην προσέγγιση των δύο κομμάτων. Μια από τις πρώτες εξαγγελίες του Εθνικού Μετώπου για τους δήμους που έχει τη διοίκηση, από το τέλος Μαρτίου, μετά τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, μοιάζει με τις «προτάσεις» της Χρυσής Αυγής.  Η Λεπέν ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει, σε 11 γαλλικές πόλεις, τα ειδικά γεύματα σε μουσουλμάνους μαθητές! «Δε θα δεχθούμε κανένα αίτημα σχετικά με το μενού των σχολείων», δήλωσε στις αρχές Απριλίου στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τις δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, πριν τις περασμένες βουλευτικές εκλογές. Είχε πει, τότε, σε προεκλογική συγκέντρωση:  «Μόλις πετάξουμε έναν- δύο (σ. σ μετανάστες) έξω από τα νοσοκομεία θα δούμε πως θα γίνει η δουλειά». Συμπλήρωσε, δε, πως η Χρυσή Αυγή θα πάει έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να …βοηθήσει Έλληνες γονείς να πάρουν θέση για τα παιδιά τους και, όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, να πετάξει έξω τα παιδιά μεταναστών. Ίσως τώρα θα προτείνουν να κοπούν τα γεύματα για τα παιδιά των μεταναστών…

Ξεχασιάρης ο Κασιδιάρης!

Ο Λεπέν, παρά την ηλικία του δεν ξεχνάει τις δηλώσεις του και, όταν χρειάζεται, θυμίζει τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και το «όραμα» του. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, παρόλο που είναι νέος, ξεχνάει… Το βράδυ των ευρωεκλογών, πάντως, πρόδωσε τον Χίτλερ! Έκανε μεγάλη προσπάθεια, επί δύο λεπτά στην εκλογική εκπομπή του STAR, να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με το ναζισμό.

Όταν ρωτήθηκε για άρθρο του – ύμνο στον Χίτλερ, απάντησε τα παρακάτω …περίεργα:  «Αυτά δεν τα πιστεύει κανείς πια», «έχω γράψει και για τον Τσε Γκεβάρα»(!!!), «τα περί Χίτλερ τελειώσανε σήμερα», «αυτά είναι ανοησίες που δεν έπιασαν σε κανέναν Έλληνα ». Βέβαια, μετά, τελείως …αφελώς, ρώτησε: «Θέλετε να κάνω δήλωση μετανοίας»;

Το άρθρο του Κασιδιάρη μπορεί να το βρει ο καθένας στο διαδίκτυο. Απλώς, το παραθέτουμε.

«Δε θα περάσει ο φασισμός» 

Υπάρχουν ορισμένα χρονικά διαστήματα που οι φασίστες κρύβουν τις πεποιθήσεις τους.  Δεν τις λένε ανοιχτά. Αυτό, βέβαια, που δεν μπορούν να κρύψουν είναι πως ο φασισμός επωάζεται, στηρίζεται και συντηρείται από το ίδιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, το οποίο υποτίθεται πως αντιμάχεται. Όποιος υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο είναι αντισυστημικές δυνάμεις είναι ή ανιστόρητος ή αφελής ή κάτι άλλο επιδιώκει.

Έχει αποδειχθεί, ιστορικά, πως τα φασιστικά κόμματα είχαν σχέσεις και ενισχύονταν από τους κυρίαρχους οικονομικούς παράγοντες κάθε εποχής. Τα στοιχεία πολλά και δημοσιευμένα.Το σύνθημα  «έξω η Γαλλία από το ευρώ» , με το οποίο το Εθνικό Μέτωπο δελέασε πολλούς ψηφοφόρους, η πλαστή εικόνα της Λεπέν και των στελεχών του κόμματος της, κρύβουν το ίδιο και απαράλλακτο πρόσωπο: Το βάρβαρο και κτηνώδες πρόσωπο του φασισμού.

Αυτό το πρόσωπο, σίγουρα, δεν έχει σχέση με τους δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου και της Χρυσής Αυγής.  Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία που λέει «δεν ήξερα», τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.  Για τους νεότερους και για κάθε νέο άνθρωπο είναι απαραίτητο να δημοσιεύονται διαρκώς στοιχεία για το φασισμό και το ναζισμό, χτες και σήμερα.  Οι χιλιάδες, που στήριξαν εκλογικά αυτά τα δύο κόμματα, δεν έχουν σχέση με το φασισμό.  Οι ηγέτες των κομμάτων αυτών, όμως, είναι φασίστες.

 

Απόψεις