Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λεηλασία: Έχουν εκτελέσει 6.000.000 κατασχετήρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς!

Περίπου 6.000.000 κατασχετήρια ανά οφειλέτη έστειλε το 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο..

Περίπου 6.000.000 κατασχετήρια ανά οφειλέτη έστειλε το 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη. Συνολικά το 2017 στάλθηκαν 1.643.500 κατασχετήρια.

Εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν αδειάσει απροειδοποίητα εξαιτίας της επιβολής κατασχέσεων, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες δικαιούχους αλλά ακόμη και συνδικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν οφειλές!

Το εννιάμηνο Γενάρη – Σεπτέμβρη 2018, οι συνολικές εισπράξεις ήταν 3,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη και σχεδόν το 90% αυτών που πλήρωσαν είτε με κατάσχεση, είτε με ρυθμίσεις, χρωστούν ποσά έως 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, «ποσοστό 60,3% των εισπράξεων του εννιαμήνου του 2018, προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι παλαιού ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ και ποσοστό 55,2% των εισπράξεων έναντι νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι νέου ληξιπροθέσμου υπολοίπου μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ».

Οι οφειλέτες που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω είναι το 0,1% του συνόλου των οφειλετών, κάτι που δείχνει ότι το μπαράζ των κατασχετηρίων είναι προς τους οφειλέτες έως 3.000 ευρώ.

Κάθε συστημική τράπεζα έχει κληθεί από το 2015 να διεκπεραιώσει περίπου 1.500.000 κατασχετήρια (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα). Αυτό σημαίνει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκτελέσει 6.000.000 κατασχετήρια.

Πρώτη και… με διαφορά σε αριθμό κατασχέσεων είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία από το 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2018 έχει επιβάλει συνολικά 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Συγκεκριμένα, το 2015 επιβλήθηκαν από την ΑΑΔΕ περίπου 650.000 κατασχέσεις, το 2016 ο αριθμός τους έφθασε το 1.300.000, το 2017 εκτοξεύτηκαν σε 1.700.000, ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την ΑΑΔΕ έχουν αγγίξει το 1.200.000!

Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες, στις οποίες στέλνονται με ηλεκτρονικά μέσα τα κατασχετήρια, δεν βρίσκουν πλέον χρήματα στους λογαριασμούς των οφειλετών. Για το λόγο αυτόν, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται πλέον πιο στοχευμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στην ίδια ημερίδα. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ μάλιστα ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν εισπραχθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 4 δισ. ευρώ!

Οπως διευκρίνισε εξάλλου ο κ. Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ δεν επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν έως 500 ευρώ, αλλά επικεντρώνεται σε όσους έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, 993.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ τα οποία είναι χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, ενώ «φρέσκα» χρέη έως 3.000 ευρώ έχουν 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σοκ και δέος…

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγεία σε αρκετούς πολίτες. Όπως αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, στο τηλεφωνικό κέντρο της Γραμματείας απευθύνονται γιατροί οι οποίοι καταγγέλλουν περιστατικά πολιτών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση επειδή λιποθύμησαν μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών, όταν, σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε μηδενικό υπόλοιπο στο λογαριασμό τους.

Στο στόχαστρο ρυθμισμένες οφειλές μέχρι και αναπηρικά επιδόματα

Χαρακτηριστικά του παραλογισμού που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»,  είναι τα παρακάτω περιστατικά που  περιγράφονται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη:

— Οφειλέτης προσήλθε στην αρμόδια ΔΟΥ εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που όριζε το ειδοποιητήριο που έλαβε και ρύθμισε την οφειλή του, για να πληροφορηθεί αργότερα ότι η ΔΟΥ είχε προχωρήσει στην έκδοση κατασχετηρίου προ της λήξης της προθεσμίας και παρά τη ρύθμιση οι τραπεζικοί λογαριασμοί του είχαν δεσμευθεί.

— Κληρονόμοι μετά το θάνατο συγγενικών τους προσώπων επισκέπτονται την εφορία για τη διαγραφή των θανόντων από το Μητρώο της ΔΟΥ χωρίς να διαπιστώσουν κάποια οφειλή. Στη συνέχεια απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα για οφειλές για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν από την εφορία κατά τη δήλωση του θανάτου.

— Γονείς ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία καταγγέλλουν ότι προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα τα οποία χορηγούνται σε ανήλικους και ΑμεΑ κατσχέθηκαν για οφειλές των γονέων.

— Κατά την ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή προστέθηκε κατά λάθος ένα μηδενικό παραπάνω από λογιστήριο εταιρίας στη μισθοδοσία υπαλλήλου και αντί για 1.000 ευρώ στο λογαριασμό του εμφανίστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ. Ο υπάλληλος είχε μεγάλη οφειλή στην εφορία και η τράπεζα κατέσχεσε όλο το ποσό. Οταν το λάθος έγινε αντιληπτό, ούτε η εφορία ούτε η τράπεζα επέτρεψαν την ακύρωση της συναλλαγής. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Σχετικά θέματα

Απόψεις