Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λάρισα: Χιλιάδες λαού στους δρόμους – «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος»

  «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος», βροντοφωνάζουν αυτή την ώρα  στη Λάρισα, χιλιάδες  εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές,  άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετέχουν..

 

«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος», βροντοφωνάζουν αυτή την ώρα  στη Λάρισα, χιλιάδες  εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές,  άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετέχουν μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς τους φορείς, στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των άλλων μαζικών φορέων.  

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στους δρόμους, δίπλα από την κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ το κέντρο της Λάρισας έχει “νεκρώσει”, καθώς είναι κλειστά τα  εμπορικά μαγαζιά  μετά από τις αποφάσεις που πήραν τα σωματεία και η Ομοσπονδία επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων Λάρισας. 

Σε αυτό το πλαίσιο έχει συγκροτηθεί και ένα μεγάλο μπλοκ αυτοαπασχολούμενων που έφτασε με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης, ύστερα από προσυγκέντρωση που έκαναν στο επιμελητήριο. 

 
 

Δυναμική είναι η παρουσία εργαζομένων από κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,  που κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία απήργησαν  και μέσα από τα πανό και τα συνθήματα τους,  προβάλλουν  τις διεκδικήσεις τους για μια ζωή  με σύγχρονα δικαιώματα.

Το δικό τους ξεχωριστό «παρών»  δίνουν  για μια ακόμα φορά, με τα πανό και τις πικέτες τους και τη μαχητική τους παρουσία,  οι μαθητές και οι φοιτητές της πόλης, που δεν σταματάνε να φωνάζουν συνθήματα όπως, «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», «οι ράγες της ανάπτυξης βαφτήκανε με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα» και «Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών των αίμα».

 

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε όταν δεκάδες ταξιτζήδες με τα οχήματά τους κορνάροντας έφτασαν συγκροτημένα στον χώρο της συγκέντρωσης, με τον κόσμο να χειροκροτά και να φωνάζει συνθήματα.

 
 

Γ. Σκόκας: Απέναντι σε αυτό το  έγκλημα διαρκείας απαντάμε με ανυποχώρητο αγώνα !

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισήμανε μεταξύ άλλων: Σε αυτούς λοιπόν που μας λένε χυδαία και κυνικά “Βγήκατε μια στο δρόμο, βγήκατε δυο, τι άλλο θέλετε; άντε να εκτονωθείτε και πάλι σπίτι…” Τους απαντάμε: Απέναντι σε αυτό το  έγκλημα διαρκείας απαντάμε με ανυποχώρητο αγώνα!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

— Παλεύουμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη!

—  Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

— Απαιτούμε μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να δρομολογηθούν λοιπόν άμεσα έργα για την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών  γραμμών στην πόλη μας (άξονες Αθήνας-Θεσσαλονίκης και Λάρισας-Βόλου).

—  Άμεση επίλυση των αναγκών μετακίνησης, με ευθύνη κι επιβάρυνση της Hellenic Train και παρέμβαση του κράτους, για όσους εργαζόμενους μετακινούνταν καθημερινά στον άξονα Λάρισας – Θεσσαλονίκης με προπληρωμένες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με τον προαστιακό, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και το των δρομολογίων με όλα τα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας.

— Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής Προστασίας.

— Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Έλεγχος εδώ και τώρα  σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς. Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα.Να προχωρήσει επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού δάσκαλοι και μαθητές κινδυνεύουν καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.). Να αποκατασταθούν άμεσα οι οικογένειες στα σεισμόπληκτα χωριά της περιοχή μας

— Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες .

—  Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Διεκδικούμε  την άμεση ενίσχυση όλων των νοσοκομείων & Κέντρων Υγείας της περιοχής μας με το αναγκαίο  προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας, την αναγκαία κρατική  χρηματοδότηση , την εξασφάλιση σε υλικά μέσα και υποδομές. Κανένα κλείσιμο νοσοκομείου ή δημόσιας δομής υγείας.

— Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

— Τώρα δίπλα στους συναδέλφους από την ΔΕΥΑΛ διεκδικούμε: Απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας της κυβέρνησης που εντάσσει τις ΔΕΥΑ στη ΡΑΕ. Καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο του νερού και εμπορευματική λειτουργία. Καμιά υπηρεσία των ΔΕΥΑ σε ιδιώτη. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Φθηνό, με επάρκεια και υγιεινό νερό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα, ο ΦΠΑ 13% και τα χαράτσια. Καμία διακοπή νερού στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με αυτό το πλαίσιο προχωράμε σε νέες πρωτοβουλίες, δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας». Από 902.gr 

 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις