Οικονομία Πολιτική

Κυβερνητική τροπολογία: Μείωση 25% των μισθών και ιδιωτικοποίηση ή πτώχευση της ΛΑΡΚΟ

Μείωση 25% των μισθών των εργαζομένων και πώληση ή πτώχευση της ΛΑΡΚΟ προβλέπει η τροπολογία που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών «Κύρωση της από 24.12.2019 ΠΝΠ» που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Η κυβέρνηση με τροπολογία θέτει την επιχείρηση σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία. Ουσιαστικά η εταιρία μπαίνει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και παράλληλα προχωρά η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων εντός 12μήνου.

Ωστόσο στο κείμενο της τροπολογίας προβλέπεται ρητά ότι αν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, τότε ο διαχειριστής θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα διαλυτικό σχέδιο που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει είστε το ξεπούλημα με ευτελές τίμημα της εταιρείας ή στο οριστικό κλείσιμο της στρατηγικής αυτής επιχείρησης.

Μπροστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που ουσιαστικά οδηγούν στη χρεωκοπία της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση ττου προσωπικού, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα απεργία την Τρίτη 11 Φλεβάρη.  

Σύμφωνα με την κυβερνητική τροπολογία η ΛΑΡΚΟ τίθεται σε «ειδική διαχείριση» με σκοπό πρωτίστως να μειωθούν κατά 25% οι μισθοί των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά η τροπολογία αναφέρει «με την ανάληψη των καθηκόντων του ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά στις διαφορετικές κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρο, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, συμφωνίας ή διαιτητικής απόφασης».

Παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει:

—  Εκταμίευση μίας -τελευταίας- κρατικής επιχορήγησης για διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.

— Ξεκαθάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας).

— Πτώχευση «σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός δώδεκα μηνών από τη θέση σε ειδική διαχείριση ή εντός εννέα μηνών από το πέρας της διαιτητικής διαδικασίας επίλυσης των διαφορών της παρ. 7 του παρόντος, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης».

Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του διαχειριστή (δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2021), με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

(Επισκέψεις: 1.340 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend