Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κύθηρα: 55 ανεμογεννήτριες ετοιμάζει να εγκαταστήσει η ΤΕΡΝΑ σε περιοχή Natura 2000

Τρία νέα μεγάλα αιολικά πάρκα ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα Κύθηρα. Με βάση τις βεβαιώσεις παραγωγού που χορηγήθηκαν από τη..

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Τρία νέα μεγάλα αιολικά πάρκα ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα Κύθηρα. Με βάση τις βεβαιώσεις παραγωγού που χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕ πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 132 MW με την τοποθέτηση 55 ανεμογεννητριών.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Αιολικός σταθμός, εγκατεστημένης ισχύος 32 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 32 MW, αποτελούμενο από 5 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6,4 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 155 μέτρα, στη θέση «Καρβουνόλακκος-Φοινικιές» της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων
  • Aιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 52 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 52 MW, αποτελούμενο από 26 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, στη θέση «Κορδελίδες» της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.
  • Αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 48 MW, αποτελούμενο από 24 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, στη θέση «Ξεροκάμπια», της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.

Τα αιολικά πάρκα θα καλύψουν μια μεγάλη έκταση στα βόρεια και βορειοδυτικά των Κυθήρων η οποία σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura 2000. Η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει στο έργο χωρίς να έχει  εξασφαλίσει την χρήση της απαιτούμενης γης της οποίας κυρίως ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος Κυθήρων – Αντικυθήρων και Διαχειριστής η Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων. Το 2020, με ομόφωνη απόφαση (αρ.απ: 21/25-02-2020) το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποκλείσει την παραχώρηση γης για τέτοιου είδους έργα. Ωστόσο οι κινήσεις της εταιρείας όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, δημιουργεί ανησυχίες μήπως επιχειρηθούν απαλλοτριώσεις δημοτικής περιουσίας υπέρ ιδιωτών!

ΚΚΕ: Να εκφραστεί μαχητικά η αντίθεση του λαού στην προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί

Να εκδηλώσει μαχητικά την αντίθεσή του στην προωθούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις θέσεις Καρβουνόλακκος – Φοινικιές, Κορδελίδες και Ξεροκάμπια, αλλά και στους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες για φτηνή Ενέργεια για όλους καλεί το λαό του νησιού η ΚΟ Κυθήρων του ΚΚΕ

«Τα Κύθηρα βρίσκονται πάνω στην κυριότερη μεταναστευτική διαδρομή της Ελλάδας και σε μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές μεταναστευτικές στενωπούς, όπως ονομάζονται τα σημεία από τα οποία περνούν μεγάλοι αριθμοί αποδημητικών πουλιών. Η εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει καταστροφικά λόγω του περιβαλλοντικού θορύβου και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σε περιοχή που κατά τα άλλα είναι χαρακτηρισμένη “NATURA 2000”. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση στα Κύθηρα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι σε επίπεδο ΕΕ η “πράσινη” μετάβαση είναι μόνο κατ’ όνομα, αφού δεν έχουν διστάσει όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη να πραγματοποιήσουν τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα για να προωθήσουν τις “πράσινες μπίζνες” των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει.

Αναφέρεται στις ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων που έχουν προκύψει από αυτόν, τα οποία «έχουν διαμορφώσει το ενεργειακό μείγμα στη χώρα, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ, το οποίο στηρίζεται στην παραγωγή Ενέργειας από το πανάκριβο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, που ψήφισαν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο Ενέργειας, δηλαδή σε ένα “τζόγο” από τον οποίο ωφελημένοι βγαίνουν οι ενεργειακοί όμιλοι και ζημιωμένος ο λαός».

Έτσι, καταλήγοντας, τονίζει πως «διεκδικούμε:

  • Να μην εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο στα Κύθηρα.
  • Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Να μην υπάρξει καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική-λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
  • Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες μορφές ενέργειας με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα του λαού για φθηνό ρεύμα και προστασία του περιβάλλοντος.

Η δύναμη που έχει ο οργανωμένος, αποφασισμένος λαός είναι πολύ μεγαλύτερη από τους δικούς τους σχεδιασμούς».

Σχετικά θέματα

Post
Filter