Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυβέρνηση: H εξειδίκευση των (ανεπαρκών) μέτρων της ΔΕΘ

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, και που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες..

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, και που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις μεγάλες απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, προχώρησε σήμερα ο Υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Επιδόθηκε σε πανηγυρισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως με βάση τις προβλέψεις, το ΑΕΠ θα φθάσει τα 205 δισ. ευρώ και ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στο 5,3%, για το 2022, μία ανάκαμψη πάντως, από την οποία κερδισμένοι βγαίνουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι και όχι ο λαός και τα λαϊκά στρώματα, που καλούνται να πληρώνουν το πανάκριβο κόστος ζωής, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. 

Οσον αφορά τα μέτρα της ΔΕΘ, κοστολογούνται στα 5,5 δις ευρώ και ουσιαστικά αφορούν την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων (τραπεζών, κατασκευαστικών εταιρειών κλπ) αλλά και επιδόματα – ψίχουλα στον λαό, προκειμένου η κυβέρνηση να κάμψει τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στο χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Δεν παρέλειψε να πει, πως τα μέτρα είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, της οποίας τα περιθώρια είναι πάντα πολύ περιορισμένα όσον αφορά τις παροχές προς τον λαό, και πολύ ευρεία για τους μονοπωλιακούς ομίλους. 

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως πολλά από τα μέτρα, όπως τα στεγαστικά, ουσιαστικά ευνοούν τις τράπεζες και τις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς τα νέα ζευγάρια θα χρεωθούν δάνεια για να αποκτήσουν ένα σπίτι ενώ τα εφάπαξ βοηθήματα στους συνταξιούχους υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού. Τα μέτρα για τη θέρμανση και την ενεργειακή κρίση, ουσιαστικά κινούνται στο πλαίσιο της “απελευθέρωσης” και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και δεν καλύπτουν τα πανάκριβα τιμολόγια που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν: 

Εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά (συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι του ΟΠΕΚΑ, ΑμΕΑ, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος), αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», επιδότηση 250 χιλιάδων αγροτών για το κόστος των λιπασμάτων και 50 χιλιάδων κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές.

Μόλις στα 350 ευρώ θα είναι το επίδομα θέρμανσης, προμηνύοντας επί της ουσίας το «πάγωμα» λαϊκών σπιτιών, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων (16.000 για άγαμους και 24.000 για έγγαμους με 3.000 προσαύξηση για κάθε παιδί), και επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφές, γυμναστήρια, σχολές χορού κ.α. έως τον Ιούνιο του 2023. 

Ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανάλαβε ότι τον Μάιο του 2023 θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, με απόφαση του υπουργού και όχι μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως προβλέπει ο νόμους Αχτσιόγλου-Βρούτση. Ανέφερε ακόμα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά  3 ποσοστιαίες μονάδες και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον ιδιωτικό τομέα, εκτός του δημοσίου και των συνταξιούχων. Επίσης, την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μικρές επιχειρήσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρηματίες που θα μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμης απασχόλησης. Τέλος, επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, ανακοίνωσε την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση σε μισθούς ενόπλων δυνάμεων και 20.000 γιατρών του ΕΣΥ κατά 10%. 

Οσον αφορά τη στέγαση, ανακοίνωσε αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος,  επιδότηση ανακαίνισης παλαιών κατοικιών και στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας για τα νέα ζευγάρια, ηλικίας έως 39 ετών.  

Ανακοίνωσε ακόμα την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της περιφέρειας καθώς και προγράμματα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου από ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις