Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κρήτη: Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό

Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και η υγεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και σε όλες τις επισιτιστικές επιχειρήσεις απαιτεί ο Σύνδεσμος..

Να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και η υγεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και σε όλες τις επισιτιστικές επιχειρήσεις απαιτεί ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγειρείων Νομού Χανίων και καλεί στην κινητοποίηση που θα γίνει στην Αντιπεριφέρεια Χανίων τη Δευτέρα 16 Μάρτη στις 13.00.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, μεταξύ άλλων, μεγάλα ξενοδοχεία στο κέντρο των Χανίων που δεν λειτουργούν εποχικά, δίνουν υποχρεωτικά «κανονικές» άδειες στους εργαζόμενους, επικαλούμενοι ακυρώσεις, πτώση των κρατήσεων κλπ.

Επίσης στα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια οι εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι πλέον και επίσημα μέχρι τις 30 Απρίλη, ενώ επισημαίνει τις εκτιμήσεις που γίνονται για ξεκίνημα της σεζόν μετά τις 15 Μάη.

Σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος, εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, «να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων», ενώ θέτει ένα πλαίσιο αιτημάτων για διεκδίκηση.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου στις 11 το πρωί καλεί η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού Ρεθύμνου.

Καλεί επίσης το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων «να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει πώς οργανωμένα και συλλογικά θα παλέψουμε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών».

Συγκεκριμένα απαιτούν από την κυβέρνηση:

«- Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Χανίων.

– Να μονιμοποιηθεί άμεσα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ).

– Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

– Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

– Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας.

– Αυστηροποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν “κάτεργα” εν μέσω επιδημίας.

– Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς,

β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

– Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στην περίπτωση που δεν επαναπροσληφθούν μέχρι τις 15 Μάη και να αυξηθεί στο 80% του βασικού μισθού.

– Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).

– Επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες για τους εργαζόμενους, όπου, λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που απασχολούνται, μειώνουν ή αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους.

– Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας!

– Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.

– Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους».

Υπογραμμίζουν επίσης:

«Το ΔΣ του Συνδέσμου Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγειρείων Νομού Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους στα εστιατόρια, στα καφέ, στα catering, στα μαγειρεία σε όλα τα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να μη δεχτούν και να μην υπογράψουν αλλαγές στις συμβάσεις τους, να μη δεχτούν και να μην υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών, να μη δεχτούν υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας, να μη δεχτούν καμιά κατάργηση δικαιωμάτων! Να πρωτοστατήσουν οργανωμένα και συλλογικά, ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών!

Άμεσα να ενημερώνουν το Συνδικάτο, ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την πρόθεση των εργοδοτών να “φορτώσουν” σε εμάς τη “χασούρα” στα κέρδη τους από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η εικόνα που έρχεται από τα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα του Ν. Χανίων είναι αντίστοιχη με αυτήν που έρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ήδη μεγάλα ξενοδοχεία στο κέντρο των Χανίων που δεν λειτουργούν εποχικά, δίνουν υποχρεωτικά “κανονικές” άδειες στους εργαζόμενους, επικαλούμενοι ακυρώσεις, πτώση των κρατήσεων κλπ.

Αντίστοιχα εκατοντάδες συνάδελφοι στα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια βρίσκονται μπροστά στην αβεβαιότητα, παραμένουν άνεργοι πλέον και επίσημα μέχρι τις 30 Απρίλη, με τις προβλέψεις να μιλάνε για ξεκίνημα της σεζόν ουσιαστικά μετά τις 15 Μάη.

Μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο, μεταξύ άλλων, και των επισιτιστικών καταστημάτων, οι ευθύνες της κυβέρνησης γίνονται ακόμα μεγαλύτερες! Εδώ και τώρα απαιτούμε να εξασφαλιστεί επίδομα έκτακτης ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους συναδέλφους!

Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες, ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, πάλι, και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την εστίαση.

Αποφάσισαν όλοι μαζί, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ και κυβέρνηση να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους. Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φως για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα (χωρίς ελέγχους, χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο “ΕΡΓΑΝΗ”) να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα, για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων.

Όλη την περίοδο της ανάπτυξης, των συνεχόμενων ρεκόρ, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με τη διατήρηση των μειωμένων μισθών, τη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς, 6ήμερα, 12ωρα κ.λπ.

Οι ξενοδόχοι που καυχιούνται για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν, που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι οι ίδιοι που απαιτούν να καταργηθούν ακόμα περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τα catering όπου εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζουν καμία κλαδική σύμβαση, ενώ έχει υπογραφεί από το Δεκέμβρη του 2019. Είναι οι ίδιοι που περίμεναν τους εργαζομένους στα ΑΤΜ των τραπεζών για να επιστραφούν τα δώρα Χριστουγέννων, που έχουν επιβάλει μισθούς πείνας με άθλιες συνθήκες δουλειάς, πληρωμή με την ώρα, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε πολλά πόστα με μεγάλη εντατικοποίηση, με αποκορύφωμα τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων διανομέων.

Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς, μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους, πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, την κανονική άδεια με αποδοχές. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία από εργολαβικές εταιρείες μένουν εκτός δουλειάς χωρίς κανένα εισόδημα. Πρέπει να διασφαλιστεί πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη για τις περιπτώσεις συναδέλφων που οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειάς τους νοσούν.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν, θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.

Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας και των οικογενειών μας!

Καλούμε τα σωματεία του Ν. Χανίων σε κοινή δράση, ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος».

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις