Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κρίνεται η ρητορική μίσους

- της Γιώτας Τέσση (από την Εφ.Συν)

Εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου για..

Εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου για την κριτική που είχε ασκήσει στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ. ● Βουλευτές και δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο πλευρό του Μπογιόπουλου. ● Ουδείς μάρτυρας από την ΕΑΑΣ, πλην ενός μέλους της Ενωσης… που κατέθεσε υπέρ του δημοσιογράφου. ● Η απόφαση του δικαστηρίου θα καταδείξει αν η Δικαιοσύνη καταδικάζει τις εκδηλώσεις μίσους ή επικροτεί τον αντικομμουνισμό και το χτύπημα της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης.
 
Μια δίκη που θα έπρεπε να είχε στο εδώλιο τη ρητορική μίσους και την προσβολή της ιστορικής μνήμης, αλλά είχε τη δημοσιογραφία και την ελευθερία έκφρασης, έγινε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του Νίκου Μπογιόπουλου με αφορμή όσα είχε πει ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ» σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946-1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Για τις δηλώσεις αυτές η ΕΑΑΣ αξιώνει 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και εξάμηνη φυλάκιση του δημοσιογράφου «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί». Ομως η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα κρίνει μόνο αυτό. Θα κρίνει, κυρίως, αν η Δικαιοσύνη καταδικάζει τις εκδηλώσεις μίσους ή επικροτεί τον αντικομμουνισμό και το χτύπημα της ελευθεροτυπίας.

Στο πλευρό του δημοσιογράφου, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στάθηκαν χθες βουλευτές του ΚΚΕ (Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης), το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Μηλιώνης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Θανάσης Καμπαγιάννης, συνδικαλιστές, απόστρατοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, δημοσιογράφοι και αγωνιστικές κινήσεις. Και στο τέλος όλοι σχολίαζαν ότι η ακροαματική διαδικασία κατέρριψε το κατηγορητήριο και κατέδειξε τον αντικομμουνιστικό χαρακτήρα της ΕΑΑΣ, η οποία κάθε χρόνο διοργανώνει γιορτές που βρίθουν από αντικομμουνιστικό μένος και στις οποίες παρευρίσκονται νοσταλγοί του Χίτλερ, των ταγμάτων ασφαλείας, της δικτατορίας και της βασιλείας.

Αυτά αποδείχθηκαν μέσα από τα έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισαν οι δικηγόροι Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος (εκπροσώπησε τον δημοσιογράφο), Θέμης Σοφός (εκ μέρους του Real FM) και Αντώνης Σοφιανός (για τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού, Στέργιο Χατζηνικολάου), όπως ότι από το 2014 μέχρι σήμερα παρελαύνουν στον Γράμμο και στο Βίτσι εκπρόσωποι ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων (μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Κασιδιάρης), εκπρόσωπος «βασιλικής» οργάνωσης κ.ά., ενώ το 2000 υπήρξε συνύπαρξη όλων των ομάδων, με τους χρυσαυγίτες να χαιρετούν ναζιστικά.

Εξίσου χαρακτηριστικά είναι άρθρα τής εν λόγω Ενωσης που αναφέρονται σε συμμοριτοπόλεμο, κομμουνιστοσυμμορίτες και αντισυμμορίτες (π.χ. στο τεύχος της εφημερίδας «Εθνική Ηχώ», Αύγ.-Σεπτ. 2021). Και όλα αυτά από μια Ενωση που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το υπουργείο Αμυνας.

Μάρτυρες

Από την πλευρά της ΕΑΑΣ, που εμφανίζεται να αριθμεί 34.000 μέλη, δεν προσήλθε να καταθέσει κανένας μάρτυρας. Ωστόσο, ένα μέλος της κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των εναγομένων. Πρόκειται για τον συνταγματάρχη εν αποστρατεία Ιωάννη Αγγέλου, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση του δικηγόρου Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου, τόνισε ότι η λέξη «αλήτες» δεν τον προσβάλλει ως μέλος της Ενωσης καθώς δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αυτούς που αναφέρονται σε «συμμοριτοπόλεμο» και «κομμουνιστοσυμμορίτες».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δικηγόρων της Ενωσης ο κ. Αγγέλου εξήγησε ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις τελετές μνήμης που διοργανώνονται από φορείς (μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ) και στις τελετές μίσους, αφού στις πρώτες τιμώνται οι πεσόντες της μιας πλευράς χωρίς καμία αναφορά στους αντιπάλους, ενώ στις τελετές μίσους, όπως της ΕΑΑΣ, κάποιοι συμμετέχοντες καταφέρονται με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά των νεκρών της άλλης πλευράς. Οπως τόνισε, αυτό αποτελεί την ειδοποιό διαφορά που καθιστά τις τελετές αυτές παράνομες και όχι αυτή καθαυτή η εκδήλωση τιμής προς τους νεκρούς της μίας ή της άλλης πλευράς.

Ο μάρτυρας Γ. Παγάνης, διευθυντής σύνταξης της ηλεκτρονικής «Real News» και του real.gr και παραγωγός στο ραδιόφωνο, υπεραμύνθηκε της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης και υπογράμμισε ότι για όσα είπε στην εκπομπή του ο Νίκος Μπογιόπουλος υπήρξαν «δεκάδες ή και εκατοντάδες» υποστηρικτικά σχόλια.

Σε ό,τι αφορά τη φράση «κάποιοι αλήτες» που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος για να χαρακτηρίσει όσους αποκαλούν «συμμορίτες» τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, ο κ. Παγάνης τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός απευθυνόταν σαφέστατα προς συγκεκριμένα μέλη της ΕΑΑΣ και όχι προς το σύνολο της Ενωσης. Παρατήρησε, επίσης, ότι οι εμφυλιοπολεμικές αυτές λέξεις υπάρχουν και στα δελτία Τύπου που στέλνει η ΕΑΑΣ στα ΜΜΕ προς δημοσίευση.

Ανέδειξε την παρανομία στελεχών της ΕΑΑΣ

Του Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου*

Ο Ν. Μπογιόπουλος ως πολίτης και δημοσιογράφος κατέγραψε, αποκάλυψε και ανέδειξε την παρανομία στελεχών της ΕΑΑΣ, γεγονός που αποδεικνύεται από σωρεία αποδεικτικών εγγράφων.

Τα όσα ανέφερε στην επίδικη ραδιοφωνική εκπομπή διατυπώθηκαν πάνω στη βάση της αποδεδειγμένης παράνομης συμπεριφοράς, από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, που πηγάζει από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία και κοινωνική αποστολή του Τύπου, συνιστάμενο –πέρα από την έκφραση των ιδίων του πεποιθήσεων– στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για ένα θέμα γενικότερης πολιτικής και ιστορικής σημασίας, που είναι ο εμφύλιος πόλεμος.

Πρόκειται για έντονη και δριμύτατη κριτική –που δεν συνιστά άδικη πράξη– με την οποία καυτηριάζονται οι παραπάνω κατ’ εξακολούθησιν παράνομες, δημόσιου χαρακτήρα, διχαστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές, ομιλίες και απόψεις ορισμένων από τη διοίκηση του θεσμικού οργάνου της ΕΑΑΣ, που ιδιαίτερα ως ΝΠΔΔ, πέραν των άλλων, δεν επιτρέπεται να παραβαίνει τον νόμο χρησιμοποιώντας εμφυλιοπολεμική ρητορική.

 *δικηγόρου

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις