Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κούλης και Ούρσουλα πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Ψίχουλα τυλιγμένα σ’ ένα φερετζέ το Ταμείο Αλληλεγγύης ΕΕ -- -- από eksegersi.gr

Η Ούρσουλα… συγκλονίζεται εύκολα. Ιδιαίτερα όταν βλέπει φυσικές καταστροφές. Αρχές Αυγούστου πλημμύρισε η Σλοβενία. Μεγάλο μέρος της χώρας μετατράπηκαν σε λίμνη. Η Ούρσουλα, λίγο προτού αναχωρήσει για τις διακοπές της στο παλάτι των Μητσοτάκηδων στο Ακρωτήρι Χανίων, πετάχτηκε μέχρι τη Σλοβενία. Πήρε το γνωστό ύφος της θλίψης (που «φωνάζει» από μακριά ότι είναι ψεύτικο), χαρακτήρισε «σπαρακτική» τη φυσική καταστροφή που είχε σκοτώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή έξι ανθρώπους και δήλωσε  συγκλονισμένη.

«Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και τώρα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ. Η Ούρσουλα είχε τη λύση. «Θα διαθέσουμε 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης, 100 εκατομμύρια φέτος και 300 εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο», είπε στούς δημοσιογράφους που κάλυπταν την επίσκεψή της σε πληγείσες περιοχές. Επίσης, «η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει οικονομική βοήθεια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Next Generation EU (σ.σ. το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχει πολιτογραφηθεί) και να ανακατευθύνει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής».

Αν κάνουμε τη σούμα, φτάνουμε στα 6,4 εκατομμύρια ευρώ για τη Σλοβενία των 20.273 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων. Πώς η σούμα έπεσε στα 2,25 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα των 132.049 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων; Η σλοβενική κυβέρνηση εκτίμησε ότι οι ζημιές ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα κάνουν λόγο για ζημιές άνω των 2,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας ακόμα και στα 8 δισ.

Κάτι δεν πάει καλά με τα νούμερα, με τις αναλογίες. Αφήστε που η Ούρσουλα δεν μπήκε στον κόπο να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στην Ελλάδα, αλλά διαμήνυσε στον φίλο της τον Κούλη να συναντηθούν στο Στρασβούργο, όπου θα πήγαινε για να εκφωνήσει στο Ευρωκοινοβούλιο την καθιερωμένη ετήσια ομιλία «για την κατάσταση της Ενωσης» (εκτός αν ο Κούλης τής ζήτησε να μην έρθει στην Ελλάδα, γιατί ο κόσμος είναι εξαγριωμένος). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για νούμερα που πετιούνται στην τύχη, καθαρά για λόγους προπαγάνδας. Kάτι σαν τα σπίτια που μοίραζε ο Παττακός επί χούντας (υπάρχει και γνωστό, ελαφρώς σόκιν ανέκδοτο για το τι θα έπαιρναν αυτοί στους οποίους μοίραζε σπίτια).

Μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ, εν αντιθέσει με ό,τι έκανε η κυβέρνηση της Σλοβενίας, γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης πετάχτηκε μέχρι το Στρασβούργο για να στήσει ένα σόου γκεμπελίστικης προπαγάνδας παρέα με τη Φον ντερ Λάιεν, τα πώνοντας την άθλια αντιπολίτευση.

Ο Ανδρουλάκης μιλούσε για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας: «Εχουμε εντάξει μία διαδικασία στο RescEU κατά την οποία το κράτος-μέλος, όχι μόνο μπορεί να πατάει ένα κουμπάκι και να έρχονται ρουμάνοι πυροσβέστες και εναέρια μέσα, αλλά να καλεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το βοηθήσει στην αναβάθμιση των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Το είπα στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης μου απαντούσε για τη δομή του υπουργείου. Δεν μπορεί σε καθετί γόνιμο η απάντηση να είναι αλαζονική. Δεν ακούμε τίποτα άλλο, παρά μόνο “τα κάναμε όλα καλά”. Ε, δεν τα κάνατε όλα καλά, να τα αποτελέσματα».

Ο συριζαίος Πέτρος Κόκκαλης έφερνε ως παράδειγμα το πώς χειρίστηκε την υπόθεση η σλοβενική κυβέρνηση: «Εχει ή δεν έχει αποστείλει η Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα συνδρομής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή/και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας;», ρωτούσε από το Facebook. Και εξηγούσε: «Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σε μία μέρα, απέστειλε συγκεκριμένη ενημέρωση για την κατάσταση στην Κομισιόν ζητώντας την βοήθεια και την αρωγή της Ενωσης. Την τρίτη ημέρα, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σλοβακία προσέτρεξαν στη βάση αυτής της ενημέρωσης με εξοπλισμό, σωστικά μέσα, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλο. Την πέμπτη ημέρα υπήρξε επίσκεψη της Επιτρόπου, ενώ την έκτη ημέρα ανακοινώθηκαν τα πρώτα βήματα της Κομισιόν για χρηματοδότηση άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα αυτών η ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε ήδη στην όγδοη μέρα και ακόμα δεν έχει γίνει το αυτονόητο της καταγραφής και δημοσιοποίησης με σκοπό την ανοιχτή ενημέρωση όλων όσων πρέπει να γνωρίζουν, ή μπορούν να βοηθήσουν».

 

Ταμείο Αλληλεγγύης: Ψίχουλα τυλιγμένα σ’ ένα φερετζέ

 

Αφού, λοιπόν, ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ αναγόρευσαν σε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα την αναζήτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ο Μητσοτάκης και η Φον ντερ Λάιεν δεν τους χάλασαν το χατίρι. 

Μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών (το μισό υπουργικό συμβούλιο κουβάλησε για μπούγιο στο Στρασβούργο ο Μητσοτάκης, ενώ η Φον ντερ Λάιεν περιστοιχιζόταν από μερικούς κομισάριους, που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν την ομιλία της προέδρου τους «για την κατάσταση της Ενωσης») και αφού έκανε τις καθιερωμένες αναφορές στο… συγκλονισμό της («είμαι συγκλονισμένη», «οι εικόνες από τη Λάρισα είναι συγκλονιστικές») και στο… μεγαλείο της ΕΕ («η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού», «η Ενωσή μας είναι μια ένωση αλληλεγγύης», «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επινοητική, θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι, θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν»), η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει ελληνικό αίτημα για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης». 

Και συνέχισε απνευστί: «Εν προκειμένω είναι σημαντικό τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης. Αν αυτό συμβεί το επόμενο έτος, θα μπορούσαμε να διαθέσουμε έως 400 εκατομμύρια ευρώ»!

Για να μην το βασανίζουμε: το περιβόητο Ταμείο Αλληλεγγύης δεν έχει δεκάρα για το 2023. Τα τελευταία 100 εκατομμύρια εγκρίθηκαν για τη Σλοβενία. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει αίτηση για στήριξη, αλλά τα λεφτά θα τα πάρει του χρόνου! Και θα μπορούν να φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο (τα κράτη-μέλη) θα δεχτεί να αυξήσει τα κεφάλαια αυτού του Ταμείου αποζημιώσεων. Αλλιώς… πάπαλα.

Ο Μητσοτάκης, στη δική του δήλωση, είπε: «Εχουμε συζητήσει πολλές φορές -και η Επιτροπή είναι πολύ υποστηρικτική- τη διοχέτευση σημαντικά περισσότερων κονδυλίων στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Το Ταμείο Αλληλεγγύης σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια. Είναι σαφές ότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του, όχι από πλευράς διαδικασιών αλλά από την άποψη του μεγέθους των διαθέσιμων κονδυλίων. Θα αποτελέσει, λοιπόν, προσωπική μου αποστολή να πείσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να στηρίξουμε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή».

Ας σημειωθεί πως μια μέρα πριν από τη συνάντηση Κούλη-Ούρσουλας, είχε δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι (πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας) και είχε αναφερθεί κι αυτός στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Οταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, απάντησε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα από φέτος, αλλά με… περιορισμένο τρόπο, όμως την επόμενη χρονιά η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική! Η Φον ντερ Λάιεν το ξέκοψε: η Σλοβενία θα πάρει 100 εκατ. φέτος και 300 του χρόνου, ενώ η Ελλάδα δε θα πάρει δεκάρα φέτος και θα μπορούσε να υπολογίζει σε 400 εκατ. του χρόνου, εφόσον οι αρχηγοί των κρατών-μελών συμφωνήσουν να αυξηθεί το συνολικό κονδύλι που θα διαθέτει το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Αντιλαμβάνεστε για τι απάτη μιλούσαν τόσες μέρες συριζαίοι και πασοκιναλίτες ευρωλάγνοι, αλλά και τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ, που προσπαθούσαν να πουλήσουν ελπίδες στους πλημμυρόπληκτους.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι ένας φερετζές φιλανθρωπίας, μέσα στον οποίο οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ τυλίγουν κάποια ψίχουλα, για να φαίνεται ότι η ΕΕ είναι δήθεν μια «ένωση αλληλεγγύης». Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ίδρυσή του το 2002 μέχρι τον Απρίλη του 2023, το περιβόητο αυτό Ταμείο είχε διαθέσει για ζημιές από φυσικές καταστροφές σε όλη την ΕΕ μόλις 7,6 δισ. ευρώ! 7,6 δισ. μέσα σε 21 χρόνια, δηλαδή 363 εκατομμύρια το χρόνο σε 27 χώρες (συμπεριλαμβάνεται και η Βρετανία μέχρι το Brexit)!

 

taee_naturaldisasters_2023 Α

 

Για να μην διαθέσουν πρόσθετα κονδύλια, πήραν κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης και για την αντιμετώπιση της πανδημίας CoviD-19. Συγκεκριμένα, από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι τον Γενάρη του 2021 έδωσαν σχεδόν 530 εκατ. ευρώ σε 20 χώρες (χώρες-μέλη και συνδεδεμένες).

 

taee_covid19_2022 Β

 

Τι πήρε η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης ΕΕ (ΤΑΕΕ) από το 2002 μέχρι τώρα μπορείτε να το δείτε στους παραπάνω πίνακες. Προς διευκόλυνση, παραθέτουμε συγκεντρωτικό πίνακα που δημοσιεύει το υπουργείο Ανάπτυξης στην ιστοσελίδα του:

 

ΤΑΕΕ_ELLADA Γ

 

  • Για ζημιές συνολικού ύψους 4.676,6 εκατ. ευρώ (οι υπολογισμοί είναι της κυβέρνησης), η Ελλάδα πήρε επιχορήγηση από το ΤΑΕΕ μόλις 151,6 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, το 3,24% του κόστους των ζημιών!
  • Οι ζημιές από τον «Ιανό» το 2020 υπολογίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στα 863,5 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση από το ΤΑΕΕ ήταν 21,6 εκατ. ευρώ! Μόλις το 2,5%!
  • Πώς, λοιπόν, θα πάρουν μέχρι 400 εκατ. ευρώ, έστω τον επόμενο χρόνο, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΤΑΕΕ είναι 400 εκατ. κι απ’ αυτά τα 300 (υποτίθεται ότι) θα τα πάρει η Σλοβενία; Υπάρχει περίπτωση να δεχτούν οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών (και όχι μόνο) κρατών της ΕΕ διπλασιασμό των κονδυλίων του ΤΑΕΕ, όταν η μία μετά την άλλη οι ιμπεριαλιστικές χώρες μπαίνουν σε καπιταλιστική ύφεση και ο αέρας που φυσάει στην Ευρωλάνδη είναι αέρας δημοσιονομικής λιτότητας (μετά την περίοδο της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω CoviD);

 

Ορος: παίρνεις τα ψίχουλα και τίποτ’ άλλο

 

Πόσες είναι οι ζημιές που έγιναν από τις πλημμύρες (που προστίθενται στις ζημιές από τις πυρκαγιές, που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε); Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια, ούτε με αξιόπιστη προσέγγιση. Θέλετε να πάρουμε, ως υπόθεση εργασίας τα 5 δισ. ευρώ; Ακόμα κι αν το ποσοστό ενίσχυσης από το ΤΑΕΕ ξεπεράσει τα καθιερωμένα (θυμίζουμε: 2,5% επί της συνολικής αναφερθείσας ζημιάς ήταν για τον «Ιανό», 3,24% κατά μέσο όρο από το 2002 μέχρι σήμερα) και φτάσει το 5% (εξωφρενική υπόθεση εργασίας), το 5% στα 5 δισ. μας κάνει 250 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως τα υπόλοιπα 4.750 εκατομμύρια θα έπρεπε να πληρωθούν από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Δεν επιτρέπεται να αντληθούν κονδύλια από άλλες πηγές της ΕΕ. Για να μην παραθέσουμε τους σχετικούς Κανονισμούς, παραθέτουμε προπαγανδιστικό Δελτίο από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβούλιου, που παρουσιάζει το Ταμείο Αλληλεγγύης:

 

04A_FT2013050104_EL Δ

 

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για τη στήριξη της ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές και αποτελεί έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ. Επιτρέπει στην ΕΕ να παρέχει αποτελεσματική στήριξη σε κράτος μέλος της ΕΕ (ή σε υποψήφια χώρα) για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας μείζονος φυσικής καταστροφής, όπως πλημμύρα, δασική πυρκαγιά, σεισμό, καταιγίδα ή ξηρασία».

Κρατήστε το ότι το ΤΑΕΕ είναι «το κύριο μέσο», όλα τα υπόλοιπα έπονται. Εχει σημασία αυτό, όπως θα δούμε παρακάτω.

«Η παρέμβαση του Ταμείου Αλληλεγγύης παίρνει τη μορφή επιδότησης που συμπληρώνει τις δημόσιες δαπάνες του δικαιούχου κράτους και έχει ως σκοπό να χρηματοδοτήσει ουσιώδη μέτρα έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης για την αποκατάσταση ζημιών οι οποίες, κατ’ αρχάς, δεν είναι ασφαλίσιμες».

Μιλάμε για ιμπεριαλιστικό θράσος. Αποζημιώνουν σε ποσοστά μεταξύ 2,5% και 3,5% καταγεγραμμένες από κυβερνήσεις ζημιές και αυτό το χαρακτηρίζουν συμπλήρωση των δημόσιων δαπανών του πληγέντος κράτους! Μιλάμε για φιλανθρωπία ληστών, του αισχίστου είδους.

«Η ΕΕ μπορεί να χορηγήσει χρηματοδοτική ενίσχυση σε οποιοδήποτε κράτος μέλος ή υποψήφια χώρα την ζητήσει μετά από μείζονα φυσική καταστροφή. (…) η Επιτροπή αξιολογεί την αίτηση και προτείνει ποσό χρηματοδοτικής συνδρομής.  Η διαδικασία χορήγησης επιδότησης, που ακολουθείται από δημοσιονομική διαδικασία (έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο), μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες».

Αν και τα ποσά που δίνει το Ταμείο είναι αστεία, προβλέπεται η πιο γραφειοκρατική διαδικασία για τη χορήγησή τους. Η Κομισιόν αξιολογεί το αίτημα του πληγέντος κράτους-μέλος και διαμορφώνει πρόταση για το ύψος του φιλανθρωπικού βοηθήματος, όμως η πρόταση πρέπει να περάσει και από το Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο για να εγκριθεί! Μπορεί να δοθεί προκαταβολή, όμως αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει το 25% των συνολικών κονδυλίων του ΤΑΕΕ, ήτοι τα 100 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα 400 εκατ. στη Σλοβενία είναι μουσαντένια. Το πολύ να δοθούν 100 εκατ. ως προκαταβολή. Για τα 400 εκατ. που υποσχέθηκε η Ούρσουλα στην Ελλάδα (υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο θα αυξήσει το κονδύλι του ΤΑΕΕ) δεν το συζητάμε καν.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που ακολουθεί:

«Δεν είναι δυνατή η διπλή χρηματοδότηση μέτρων, και είναι ευθύνη του δικαιούχου κράτους μέλους να εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες που καλύπτονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν καλύπτονται από άλλα ενωσιακά χρηματοδοτικά μέσα (και ιδίως μέσα συνοχής, της γεωργικής ή αλιευτικής πολιτικής)».

Μ’ άλλα λόγια, δεν μπορείς για ένα έργο να ζητήσεις λεφτά και από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από άλλα Ταμεία της ΕΕ. 

Για να το πούμε με ένα παράδειγμα, για να πάρει η Ελλάδα τα 400 εκατ. ευρώ (τα μουσαντένια της Ούρσουλας) από το Ταμείο Αλληλεγγύης, θα πρέπει να επικαλεστεί ζημιές 8 δισ. ευρώ (υπολογίσαμε την επιχορήγηση στο εξωφρενικά μεγάλο ποσοστό 5% επί των ζημιών)! Αν επικαλεστεί ζημιές 8 δισ., θα πάρει 400 εκατ. από το ΤΑΕΕ και τα υπόλοιπα 7,6 δισ. θα πρέπει να καταβληθούν από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επιχορήγηση από άλλα Ταμεία της ΕΕ.

 

Από κοροϊδία σε κοροϊδία

 

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι Φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκης ξεπέταξαν με σύντομες αναφορές το Ταμείο Αλληλεγγύης, ενώ την ίδια ώρα τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας στην Ελλάδα μας ξεκούφαιναν με το… θαυματουργό αυτό Ταμείο.

Η Φον ντερ Λάιεν άφησε τελευταίο στην αναφορά της το ΤΑΕΕ. Μίλησε για «κονδύλια συνοχής από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο που δεν έχουν δαπανηθεί», για το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το οποίο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση» και για την «Κοινή Αγροτική Πολιτική» στην οποία «υπάρχουν δύο αχρησιμοποίητα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

Μιλάμε για κονδύλια που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να πάρει το ελληνικό κράτος και δεν τα πήρε ακόμα. Θα κόψουν από αλλού και θα μπαλώσουν κάποιες τρύπες από τις πλημμύρες, αν καταφέρουν να κάνουν τις σχετικές μελέτες μέχρι τα τέλη του χρόνου και να τις «περάσουν» από τη γραφειοκρατία της Κομισιόν (τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις).

Για τι ποσά μιλάνε; «Συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε η Φον ντερ Λάιεν. Μιλάμε για ένα εντελώς αυθαίρετο νούμερο, που το πέταξε η κωλοπετσωμένη Ούρσουλα για να μπορούν τα παπαγαλάκια του Μητσοτάκη να στήσουν την προπαγάνδα για το… σχέδιο Μάρσαλ που έρχεται από τις Βρυξέλλες. Διαβάσαμε και ακούσαμε πανηγυρισμούς του τύπου: «Θρίαμβος Μητσοτάκη: Πήγε στο Στρασβούργο για 1,5 δισ. και επέστρεψε με 2,5»!

«Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ορισμένους από τους πόρους του NextGenerationEU» είπε η Φον ντερ Λάιεν. Και έσπευσε να συμπληρώσει: «Φυσικά, στο πλαίσιο του NextGenerationEU πρέπει όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, διότι η πρόταση για αναθεώρηση του εθνικού προγράμματος μόλις υποβλήθηκε. Θα εργαστούμε λοιπόν με βάση αυτό».

Το NextGenerationEU είναι το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που ένα τμήμα του είναι επιδότηση και ένα άλλο δάνεια. Η ίδια η Φον ντερ Λάιεν, όταν παρουσίαζε το Ταμείο Ανάκαμψης, είχε αποκαλύψει πού θα πάνε τα λεφτά: «Το μέσο NextGenerationEU θα κατευθύνει τη μαζική χρηματοδοτική του ικανότητα προς επενδύσεις στις κοινές μας προτεραιότητες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων (…) Το μέσο NextGenerationEU θα βοηθήσει εκείνες τις απολύτως υγιείς επιχειρήσεις που έχουν λάβει τις ορθές αποφάσεις και έχουν πραγματοποιήσει τις ορθές επενδύσεις εδώ και δεκαετίες, αλλά οι οποίες βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο».

Σχολιάζοντας την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, γράφαμε τον Ιούλη του 2021: Τα κονδύλια περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισ. και δάνεια 12,7 δισ. Ενας σύντομος χάρτης του σχεδίου που κατατέθηκε είναι ο εξής: από το σκέλος των επιχορηγήσεων, 6 δισ. θα αφορούν την πράσινη μετάβαση, 2,1 δισ. την ψηφιακή μετάβαση, 5,2 δισ. απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Προστασία) και 4,8 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις. Το σύνολο των δανείων θα οδηγηθεί σε επενδύσεις τύπου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) και γενικότερα ιδιωτικές επενδύσεις. Επίσης, ο στόχος-ευχολόγιο είναι ότι στα παραπάνω θα αθροιστούν ιδιωτικές τοποθετήσεις (τράπεζες, καπιταλιστές), έτσι ώστε το σύνολο των επενδύσεων να φτάσει τα 57 δισ. Μαζί με αυτά πάνε και οι υποσχέσεις για 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 7%. Οι μπίζνες που θα στηθούν είναι πάρα πολλές και με πολλές προεκτάσεις. Και η πορεία τους θα ελέγχεται από τους… εταίρους με προθεσμίες

Γι’ αυτό είναι τόσο προσεκτική στις διατυπώσεις της η Ούρσουλα: αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να αλλάξει το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, που η αναθεώρησή του εγκρίθηκε μόλις τον Ιούλη, ώστε να μπαλώσει κάποιες τρύπες. Σ’ αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι που έχουν καταθέσει σχέδια και έχουν πάρει έγκριση.

Τι θα γίνει (αν γίνει); Κάποια λίγα κονδύλια που προβλέπονται για κρατικά έργα (πάντα με ΣΔΙΤ), ενδεχομένως να κατευθυνθούν για αποκατάσταση κάποιων από τις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες υποδομές, χωρίς να θιγούν οι χοντρές επιχορηγήσεις που έχουν καπαρώσει οι (πάντα κρατικοδίαιτοι) καπιταλιστές. Τα κονδύλια που ενδεχομένως ανακατευθυνθούν θα είναι οριακά και προτού ανακατευθυνθούν θα έχουν κλείσει οι συμφωνίες με τους «εθνικούς εργολάβους» που θα μοιραστούν τις δουλειές. Το ίδιο δεν έγινε και μετά τον «Ιανό»;

Με όλα αυτά θα ασχοληθεί η περιβόητη task force, όπως την αποκαλούσαν τα παπαγαλάκια (έχει μια μεγαλοπρέπεια το όνομα, παραπέμπει σε επιχειρήσεις… υψηλού επιπέδου), ή «μια ειδική ομάδα εργασίας που θα εργαστεί ενδελεχώς για να ξεπεραστεί η παραδοσιακή γραφειοκρατία και να διασφαλιστεί ότι τα όποια χρήματα εκταμιεύονται από την Ευρώπη θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους το συντομότερο δυνατό», όπως είπε ο Μητσοτάκης. «Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα ξεκινήσει αμέσως δουλειά, σήμερα. Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βασίζεται στην Ευρώπη για ταχεία στήριξη, μέγιστη ευελιξία», είχε ήδη πει η Ούρσουλα.

Μιλάμε για κοροϊδία. Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους απελπισμένους πλημμυροπαθείς και στον ελληνικό λαό. Φυσικά και θα γίνουν κάποια έργα αποκατάστασης. Αυτά, όμως, θα γίνουν με αργό ρυθμό και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, προς δόξα της κονόμας των μεγάλων εργολάβων και των μικρότερων υπεργολάβων τους. Περιττεύει να πούμε ότι θα είναι έργα-μπαλώματα, που δε θα προσφέρουν καμιά αντιπλημμυρική προστασία, όπως έγινε και μετά τον «Ιανό».

Οι φτωχοί αγρότες στις περιοχές που επλήγησαν βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυτης καταστροφής. Ξέρουν καλά ότι τα παραμύθια του Κούλη και της Ούρσουλας δεν τους αφορούν καθόλου. Ακόμα κι αληθινά να ήταν τα νούμερα (που δεν είναι), αφορούν τις υποδομές και όχι το ατομικό νοικοκυριό του αγρότη. Ο οποίος πρέπει να φτιάξει το σπίτι του και να ξανακαλλιεργήσει, χωρίς να ξέρει σε τι κατάσταση θα βρει το χωράφι του.

Για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα επανέλθουμε σε χωριστό άρθρο, σημειώνουμε όμως πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στον αγρότη επανεκκίνηση της παραγωγής. Σημειώνουμε επίσης πως -όπως είδαμε παραπάνω- οι ζημιές που είναι ασφαλίσιμες (η αγροτική παραγωγή σίγουρα, ενδέχεται να πουν ότι και τα σπίτια είναι ασφαλίσιμα!) δεν μπορούν να αποζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο από το Ταμείο Αλληλεγγύης ΕΕ. Δάνεια δεν μπορούν να πάρουν οι φτωχοί αγρότες, γιατί είναι ήδη καταχρεωμένοι. Με τι κουράγιο να μπουν στη διπλή περιπέτεια, να φτιάξουν ταυτόχρονα σπίτι και οικοσκευή και να ξεκινήσουν νέα καλλιέργεια;

Για όλ’ αυτά, καθώς και για τις επιπτώσεις και στον υπόλοιπο ελληνικό λαό θα επανέλθουμε. Εδώ θα σημειώσουμε μόνο την εξοργιστική αλαζονεία του Μητσοτάκη, που χάριν της προπαγάνδας το ‘παιζε… ηγέτης ιμπεριαλιστικής χώρας κορδωνόμενος δίπλα στην Φον ντερ Λάιεν: «Είναι θετικό ότι, αν μη τι άλλο, η οικονομία μας έχει πολύ καλές επιδόσεις. Είμαστε σε θέση να καλύψουμε πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους».

Αυτοί μέχρι προχθές έλεγαν ότι δεν μπορούν να ξαναδώσουν fuell pass, γιατί δεν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος». Τώρα ξαφνικά απέκτησαν… υπερπλεόνασμα για να καλύψουν και τις καταστροφές από τις πλημμύρες!

Από eksegersi.gr

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις