Κοινωνία

Κορωνοϊός: Επεκτείνονται και για τον Απρίλη τα ανεπαρκή μέτρα

Και για τον μήνα Απρίλιο επεκτείνονται τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από τη πανδημία, ενώ για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους υπουργούς Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Από το υπ. Εργασίας για τον Απρίλιο ανακοινώθηκαν:

– Προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά. Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ μηνιαίως. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου – Απρίλιου 2021.

– Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021.

– Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο.

– Επιδότηση του Πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο.

– Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του Τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κ.λπ.) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ τον Μάρτιο.

– Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες.

– Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021.

Οι ανακοινώσεις του υπ. Οικονομικών για τον Απρίλιο:

– Για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών.

– Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο. Για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών.

– Υπό προϋποθέσεις δρομολογείται η καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του 2ου δεκαήμερου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο.

– Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) κατά 30 ημέρες. Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων.

– Μετατίθεται, για 1/7/2021, η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων – MyDATA. Τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι 31/10/2021. Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ΜΥΦ 2020 παρατείνεται, μέχρι 17/5/2021, και η διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντα στοιχεία προμηθευτών παρατείνεται, μέχρι 18/6/2021. Η απόσυρση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών παρατείνεται, μέχρι 30/6/2021.

(Επισκέψεις: 484 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend