Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:
Μετά τις περικοπές, έρχονται και οι… «σοφοί»!

Με τις μειώσεις ύψους 2,25 δισ. ευρώ μόνο για τη διετία 2015 – 2016 που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο να βρίσκονται «επί θύραις» και τη «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα προβλέπει «ενιαίες παροχές» για όλους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πάει να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κατρούγκαλο, στα πλαίσια της χτεσινής μαζικής κινητοποίησης των συνδικάτων έξω από το υπουργείο, την ώρα που στο κτίριο συνεδρίαζε η «Επιτροπή σοφών» για το Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ξανά ότι έρχονται μειώσεις στις συντάξεις και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι αυτές δε θα είναι «οριζόντιες». Ωστόσο, η πρόσφατη εμπειρία με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν για τον κλάδο Υγείας στους συνταξιούχους, δείχνει το αντίθετο. Πολύ περισσότερο που τα τεράστια ποσά τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει για φέτος και του χρόνου, δείχνουν ότι το «μαχαίρι» στις συντάξεις θα φτάσει βαθιά.

Εξίσου μεγάλη ανησυχία πρέπει να προκαλεί σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους νέους, η «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία «μαγειρεύει» η κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη. Κι αυτό επειδή η ενιαιοποίηση των παροχών, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο, αλλά και η συγχώνευση όλων των Ταμείων σε ένα ενιαίο, κρύβουν νέες δραματικές ανατροπές για όλους τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η λεγόμενη βασική σύνταξη που θα καλύπτεται μέσα από τη γενική φορολογία, μόλις που θα μπορεί να κατοχυρώνει το συνταξιούχο από την απειλή της φτώχειας. Ενδεικτικό, πάντως, των προθέσεων της κυβέρνησης για την κατεύθυνση που θα κινηθεί στο νέο Ασφαλιστικό, είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός στη συνάντηση υπεραμύνθηκε της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμα και στην περίπτωση των γυναικών, για λόγους «ισότητας», όπως είπε προκλητικά.

Το ένα σενάριο χειρότερο από το άλλο

Στο μεταξύ, συνεδρίασε χτες εκ νέου η 12μελής Επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο, για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο Ασφαλιστικό. Το πόρισμά της αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία νομοθέτησης των μέτρων. Ωστόσο, το υπουργείο έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στο Μαξίμου από το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια και οι εκδοχές, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο 3ο μνημόνιο, κάνουν ακόμα χειρότερες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με μεγαλύτερο θύμα τη νέα γενιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 12μελής Επιτροπή εξετάζει τουλάχιστον 4 σενάρια, που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

α) Ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης – Θεσμοθέτηση Εθνικής Σύνταξης – Χρηματοδότηση από τη φορολογία – Ανταποδοτική σύνταξη με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης – Χρηματοδότηση από εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων.

β) Συγχώνευση όλων των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ – Ομογενοποίηση των παροχών – Δημιουργία νέου συστήματος για όλους τους ασφαλισμένους από το 1993 με τρεις πυλώνες: 1) Κύρια και επικουρική σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης έως 50%, 2) Πρόνοια μέσω ΕΚΑΣ, 3) Επαγγελματικά – κλαδικά Ταμεία.

γ) Καταβολή μίας Εθνικής Σύνταξης – Χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

δ) Πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010 με χειροτέρευση στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αφού θα γίνεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου για όλους και όχι μετά το 2010, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να μειώνεται δραστικά.

Πηγή: «Ριζοσπάστης» 

(Επισκέψεις: 18 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend