Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΝΕ: «Μάθε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών – Πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βία!»

Ένα καλαίσθητο τετράφυλλο κυκλοφόρησε η ΚΝΕ. Μια Ειδική Ανακοίνωση – Κάλεσμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας —..

Ένα καλαίσθητο τετράφυλλο κυκλοφόρησε η ΚΝΕ. Μια Ειδική Ανακοίνωση – Κάλεσμα για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας — «Μάθε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών – Πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βία!»:

 

Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα:

  • που προβληµατίζεσαι και αγανακτείς µε τις διακρίσεις που βιώνουν σήµερα οι γυναίκες
  • που θες να αγωνιστείς για να έχουν οι γυναίκες ισότιµα δικαιώµατα
  • που δεν ανέχεσαι αντιδραστικές αντιλήψεις για τη γυναίκα και τις σχέσεις των δύο φύλων
  • που οργίζεσαι µε τα φαινόµενα βίας, κακοποίησης, δολοφονιών γυναικών
  • που αναρωτιέσαι τι µπορεί να γίνει, αν και πότε µπορούν να σταµατήσουν τέτοια φαινόµενα
  • που θέλεις ένα σχολείο και µια κοινωνία απαλλαγµένη από κάθε είδους διάκριση, ανισότητα, καταπίεση.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις µια γυναίκα να ζήσει όπως της αξίζει τον 21ο αιώνα!

Yπάρχουν οι προϋποθέσεις, χάρη στην πρόοδο της επιστήµης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας, µια νέα κοπέλα να παίρνει όλα τα αναγκαία εφόδια για να µπορεί στην πορεία της ζωής της να στέκεται στα πόδια της, πραγµατικά ισότιµη µε τον άντρα, χειραφετηµένη και ανεξάρτητη!

Εµπόδιο είναι η κοινωνία που ζούµε, που βασίζεται στην εκµετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό είναι βαθιά βίαιος, γεννά το έδαφος να διαµορφώνονται δράστες-τέρατα, ακόµα και βίαιων περιστατικών σε βάρος των γυναικών. Αυτός ο κόσµος πρέπει να αλλάξει!

Η ΚΝΕ σε καλεί να µετατρέψεις την αγανάκτηση και την οργή που νιώθεις σε δύναµη αγώνα και ανατροπής!

Ήξερες ότι…

Η Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 από τη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών, µετά από πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν. Σκοπός της καθιέρωσης ήταν να τιµήσει τους σκληρούς αγώνες των εργαζόµενων γυναικών σε όλο τον κόσµο για ίση αµοιβή µε τους άντρες, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, δικαίωµα ψήφου για τις γυναίκες.

Έχεις επιλογή!

Μπες στον αγώνα για ένα διαφορετικό σχολείο που στο DNA του δε θα έχει τον ανταγωνισµό και τις διακρίσεις.

Μεγαλώνουµε µε τον κανόνα “κοίτα τη δουλειά σου” και ας µην το βρούµε πιθανά πουθενά έτσι γραµµένο. Συχνά, στην πιεστική καθηµερινότητα του σχολείου, δε µας δίνεται έναυσµα για ψάξιµο και ουσιαστική κατανόηση του κόσµου, της ανθρώπινης γνώσης και της κοινωνικής εξέλιξης, δε “γεµίζουµε” ως νέες προσωπικότητες.

Μπροστά στα εµπόδια που συναντάµε στη ζωή µας “µαθαίνουµε” να βλέπουµε τον διπλανό µας ως εµπόδιο, ως ανταγωνιστή και όχι ως ισότιµο άνθρωπο που έχει τα ίδια όνειρα και ανησυχίες. Γεννιούνται έτσι οι προϋποθέσεις να υποτιµά κανείς τη φίλη ή το φίλο και όχι να σέβεται τη γνώµη, την προσωπικότητα και τις επιλογές του. Να αναπτύσσονται ακόµα και επιθετικές, εχθρικές συµπεριφορές µεταξύ νέων, που δεν τους χωρίζει τίποτα, αντίθετα τους ενώνουν τόσα πολλά.

Οι µαθητές και οι µαθήτριες έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τους µορφώνει ολόπλευρα και ισότιµα, θα τους διαπαιδαγωγεί µε τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. Με δικαίωµα όλων στον πολιτισµό και τον αθλητισµό, για να ανοίγουν οι ορίζοντες της σκέψης, να αναπτύσσεται πολύπλευρα η προσωπικότητα. Θα διδάσκει την ανάπτυξη σχέσεων µε κριτήριο το σεβασµό για το άλλο φύλο, συνολικά την ανθρώπινη ζωή. Δε θα “χωράνε” διαχωρισµοί λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισµού.

Αυτό το σχολείο δεν µπορεί να το προσφέρει στους µαθητές το σάπιο σύστηµα της εκµετάλλευσης, ο καπιταλισµός! Στο δικό του DNA είναι η εκµετάλλευση, ο ανταγωνισµός, η αδικία.

Αυτό το σχολείο θα το χαρίσει στους µαθητές µόνο η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισµός-κοµµουνισµός! Εκεί όπου κουµάντο κάνει ο εργαζόµενος άνθρωπος, που ο πλούτος που παράγει του ανήκει. Σκοπός της είναι η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών µε την αξιοποίηση και την εξέλιξη της επιστήµης, της τεχνολογίας και των επιτευγµάτων τους. Γι’ αυτο και οι ικανότητες όλων, αγοριών και κοριτσιών, πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς, όχι να µένουν ανεκπλήρωτες δυνατότητες, όπως συµβαίνει σήµερα. Μόνο έτσι ανοίγει ο δρόµος για να µην επιδρούν στις επιλογές επαγγέλµατος και στερεότυπα σε σχέση µε το φύλο.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα: Η πρώτη γυναίκα ταξίδεψε στο διάστηµα το 1963. Ζούσε στην ΕΣΣΔ, στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσµο. Ήταν µια εργάτρια υφαντουργίας, που είχε χόµπι να κάνει ρίψεις µε αλεξίπτωτο και επιλέχθηκε, µετά από δική της αίτηση, να συµµετέχει σε αποστολή στο διάστηµα. Έναν αιώνα πριν, σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόµησης, χιλιάδες γυναίκες ασκούσαν επαγγέλµατα, που ακόµα και σήµερα θεωρούνται “αντρικά”.

Πόσες κοπέλες έχουν το 2022 τον ελεύθερο χρόνο και την οικονοµική δυνατότητα, όχι να πάνε στο διάστηµα, αλλά να έχουν για χόµπι τις… ρίψεις µε αλεξίπτωτο;

«Παλεύουµε για να καταργηθεί µια για πάντα η καταραµένη φόρµουλα “ο καθένας για τον εαυτό του και ο θεός για όλους”. Παλεύουµε για να γίνει έθιµο ο κανόνας “όλοι για τον έναν και ο ένας για όλους”» Β. Ι. Λένιν, ηγέτης της σοσιαλιστικής επανάστασης

Δες καθαρά!

Προβληµατίσου! Γιατί ακούς όλο και πιο συχνά πως για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες “φταίνε οι αντιλήψεις των αντρών που έχουν την εξουσία”;

Θέλουν να πείσουν τις κοπέλες ότι εχθρός τους είναι ο πατέρας, ο αδελφός, ο συµµαθητής και όχι ο πραγµατικός αντίπαλος και των δύο φύλων: το σάπιο σύστηµα που µας καταπιέζει. Οι εκµεταλλευτές µας έχουν συµφέρον να είµαστε αποµονωµένοι, να έχουµε ανταγωνισµό µεταξύ µας. Μας φοβούνται γιατί όταν εµείς, που έχουµε τα ίδια προβλήµατα, όνειρα και συµφέροντα, ενωνόµαστε σαν µια γροθιά, έχουµε τη δύναµη να ανατρέψουµε την επίθεση στη ζωή και το µέλλον µας, να κατακτήσουµε τα δικαίωµατά µας.

Έχεις πείρα! Όσες γυναίκες κι αν στελεχώνουν το κράτος και τα επιτελεία του, το κριτήριο για τη στάση και την πολιτική που εφαρµόζουν δεν είναι το φύλο τους. Γυναίκες βουλευτές και Υπουργοί έχουν ψηφίσει χωρίς καµία ευαισθήσια νόµους ενάντια στα δικαιώµατα των γυναικών…

Βία – καταπίεση – καταναγκασμός – Αυτός είναι για τη γυναίκα ο καπιταλισμός

Οι αντιδραστικές απόψεις και αντιλήψεις για τη γυναίκα δε γεννιούνται στο “κενό”, δεν εκφράζουν απλώς νοοτροπία, αλλά κάτι βαθύτερο. Η ανισοτιµία της γυναίκας έχει την αιτία της στη µεγαλύτερη αδικία που υπάρχει και στη σηµερινή κοινωνία, την εκµετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι ανισότιµες σχέσεις µεταξύ των ανθρώπων οφείλονται στην οργάνωση της οικονοµίας και της κοινωνίας µε µοναδικό κίνητρο το κέρδος των λίγων. Και αυτό το υπερασπίζονται όλες οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, όσα µεγάλα λόγια και να λένε για τη γυναίκα.

Οι κοινωνικές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εργασία, στη µόρφωση, στην οικογένεια, στην καθηµερινότητά τους δεν έχουν καταργηθεί, παίρνουν και νέες µορφές. “Νέα” αντιδραστικά στερεότυπα, πλασσάρονται νέα “καλούπια” για τη γυναίκα και τον ανδρά, τις διαπροσωπικές σχέσεις, µαζί µε τις σκοταδιστικές απόψεις.

Σκέψου στίχους και βιντεοκλίπ της τραπ µουσικής, απαράδεκτα τηλεοπτικά προγράµµατα και ριάλιτι, τα “διδάγµατα” του στρατού, το “η δε γυνή να φοβήται τον άντρα” στον θρησκευτικό γάµο… αλλά και τα social media, διάφορους/ες influencers που η ευαισθήσια τους φτάνει µέχρι εκεί που τους επιτρέπει ο χορηγός τους.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε συµβιβαζόµαστε µε τα σάπια πρότυπα που γεννιούνται στην “αρένα” τη σύγχρονης εκµεταλλευτικής κοινωνίας. Σταθερά καταδικάζουµε και αντιπαλεύουµε στην πράξη απόψεις που δυσκολεύουν τη συµµετοχή µιας κοπέλας στην κοινωνική ζωή, στον αγώνα.

Πάνω από έναν αιώνα το ΚΚΕ κάνει την ανατροπή µε τις πρωτοπόρες θέσεις και την πάλη του για την ισοτιµία και χειραφέτηση των γυναικών!

Ήξερες ότι…

  • Το 1917, το νεαρό σοβιετικό κράτος, αναγνωρίζει στις γυναίκες το δικαίωµα του εκλέγειν- εκλέγεσθαι στα όργανα εξουσίας.
  • Η πρώτη Eλληνίδα βουλευτής δεν ήταν στην ελληνική Βουλή αλλά… στο Ανώτατο Σοβιέτ (όργανο εξουσίας στην ΕΣΣΔ) το 1937. Ήταν η Πάσα Αγγελίνα, 25 χρονών, εργάτρια γης ποντιακής καταγωγής.
  • Οι γυναίκες ψήφισαν πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1944, στις περιοχές που είχε απελευθερώσει το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, που ιδρύθηκαν µε πρωτοβουλία του ΚΚΕ, κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο.

Έλα µε την ΚΝΕ στον αγώνα για την πραγµατική απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιµία!

Σε αυτόν τον αγώνα µπορεί να χτιστεί το θάρρος, η αντοχή, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα. Εκεί χτίζεται η πραγµατική ασπίδα προστασίας για κάθε νέα και νέο που βιώνει διακρίσεις, πολύµορφη βία. Κανείς και καµία να µην είναι ούτε να νιώθει µόνος απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει.

Αυτός ο κοινός αγώνας µας είναι ο “κυµατοθραύστης” κάθε ρατσιστικής, οµοφοβικής, απαράδεκτης συµπεριφοράς και διάκρισης. Δίνει τη δύναµη σε κάθε γυναίκα να παλέψει µαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.

Στην ΚΝΕ δε σηκώνουµε το άδικο, γινόµαστε τολµηροί και ανυπότακτοι όταν πρόκειται να υπερασπιστούµε τα δικαιώµατά µας, του διπλανού, της διπλανής µας.

Είναι στο χέρι σου! Με τη δική σου αποφασιστική θέληση, στάση και δράση ανοίγει ο δρόµος για την κατάργηση της εκµετάλλευσης, της καταπίεσης, κάθε µορφής διακρίσεων και βίας σε βάρος των γυναικών!

Έλα µαζί µας στον αγώνα για την κοινωνία της ισοτιµίας, που χωρά τα όνειρα και τις ανάγκες όλων µας, τον σοσιαλισµό- κοµµουνισµό!». 

anak_kne_dikaiomata_gynaikon

***

Σχετικά θέματα

Απόψεις