Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση θα φάει (ξανά) τα μούτρα της όσα διατάγματα κι αν βγάλει!

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές συνιστά "ευθεία παρέμβαση στην ίδια τη λειτουργία και τη δράση των φοιτητικών συλλόγων"

«Η κυβέρνηση θα φάει (ξανά) τα μούτρα της όσα διατάγματα κι αν βγάλει! Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις δηλώσεις της..

«Η κυβέρνηση θα φάει (ξανά) τα μούτρα της όσα διατάγματα κι αν βγάλει! Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, επαναφέρει την πρόθεσή της να επιβάλει ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, επιχειρώντας ευθεία παρέμβαση στην ίδια τη λειτουργία και τη δράση των φοιτητικών συλλόγων», τονίζει σε ανακοίνωση του  το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει τα εξής:

Υποστηρίζει ότι  «η διαδικασία εκλογής στους συλλόγους των φοιτητών δεν ορίζεται διά νόμου και με χουντικά διατάγματα, όπως προωθεί η ΝΔ, αλλά από τα καταστατικά των ίδιων των συλλόγων δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να κατέβει και ως μεμονωμένος υποψήφιος, κάτι που υποτίθεται ότι έρχεται να κάνει πράξη η υπουργός με το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό που επιχειρούν να απαγορεύσουν με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου είναι το δικαίωμα πολλών φοιτητών να συγκροτούν παράταξη, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συμφοιτητών τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για όσα αφορούν τους νέους που σπουδάζουν!

Επιδιώκουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων σε αντιπαράθεση “προσώπων” – “παραγόντων”, σε ατομική συνδιαλλαγή εκπροσώπων των φοιτητών με διοικήσεις και υπουργεία. Τα στελέχη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ θα μπορούν μια χαρά να κουκουλώνουν τις ευθύνες τους πίσω από το προσωπείο των “ανεξάρτητων υποψήφιων”, διατηρώντας ακέραια την προσήλωσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Μέσα στα ενιαία ψηφοδέλτια μπορούν να κρυφτούν ακόμα και οι σβάστικες, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στα ψηφοδέλτια της κυβερνητικής παράταξης.

Η συζήτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν είναι καινούρια. Εδώ και δέκα χρόνια αυτό έχει επιβληθεί για την εκλογή των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιδημοκρατική λογική του “έξω τα κόμματα”, που γίνεται προσπάθεια να κυριαρχήσει παντού (βλ. συνδικάτα, φορείς κ.λπ.) δε στρέφεται σε καμία περίπτωση ενάντια στα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά ενάντια στις δυνάμεις της αμφισβήτησης. Αυτό που ντρέπεται να ομολογήσει ανοιχτά η κυβέρνηση, το παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε ρόλο λαγού κάλεσε το ΚΚΕ “να καταργήσει την Πανσπουδαστική”, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια! “Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται”!

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της! Οι φοιτητές πάλεψαν για το δικαίωμά τους να οργανώνονται, να συζητούν, να συναποφασίζουν και να διεκδικούν, όπως εκείνοι θέλουν, ακόμα και απέναντι στη χούντα. Όσα διατάγματα κι αν βγάλουν για να βάλουν χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, όσες φορές κι αν επιχειρήσουν να βάλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα πειθαρχικά συμβούλια στις σχολές δε θα καταφέρουν να εμποδίσουν την οργάνωση και την πολιτική συζήτηση των νέων. Η δύναμη των φοιτητών βρίσκεται σε αυτό ακριβώς που φοβούνται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος, όπως έδειξαν οι πρόσφατες μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις: Στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή».

Σχετικά θέματα