Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αλλά και να ενισχυθεί με το..

Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αλλά και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σταθερή κρατική επιχορήγηση, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφεται από τη βουλευτή του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά:

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) είναι Ερευνητικό Κέντρο (ΕΚ) που όπως όλα τα ΕΚ της χώρας εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αποτελείται δε από τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα: α) Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης β) Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και γ) Γεωδυναμικό. Θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, από την ίδρυσή του 181 χρόνια πριν, είναι η υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα σε πληθώρα θεματικών, όπως η Αστρονομία, η Αστροφυσική, οι Διαστημικές εφαρμογές, το Περιβάλλον, η Ατμοσφαιρική Φυσική και Χημεία, η Ενέργεια, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία και η Γεωφυσική καθώς και η συλλογή επιστημονικών δεδομένων στους παραπάνω τομείς, με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης, την εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών, την εκπαίδευση νέου επιστημονικού προσωπικού και τη μεταφορά της γνώσης στην ίδια την κοινωνία.

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο “Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας”, με το Άρθρο 19, το ΕΑΑ μεταφέρεται από το ΓΓΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ). Ο σχεδιασμός αυτός προκαλεί έντονη ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΑΑ κι εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πραγματική στόχευση της συγκεκριμένης διάταξης αφού η δραστηριότητα του ΕΑΑ εκτείνεται – κατά 85% περίπου – σε τομείς που δεν έχουν συνάφεια με το έργο του ΥΚΚΠΠ. Η απόσπασή του από τον ερευνητικό ιστό της χώρας θα αλλοιώσει την ερευνητική φυσιογνωμία του ΕΑΑ με απρόβλεπτες συνέπειες στο έργο του και στις υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο που απορρέουν από αυτήν. Η δε υποβάθμισή του σε μια υπηρεσία του ΥΚΚΠΠ, θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στον τρόπο λειτουργίας του με σοβαρές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του. Τέλος, μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να λειτουργήσει ως πιλότος για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα ΕΚ με απώτερο στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο και ολοκληρωτική υπαγωγή του ερευνητικού έργου στην υπηρεσία μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Το προτεινόμενο άρθρο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το ΕΑΑ, όπως και όλα τα ΕΚ, έχει πληγεί από την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ στην έρευνα, πολιτικών που υπηρετήθηκαν από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, την απαξίωση των υποδομών τους και τη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων με απογείωση της ευελιξίας των εργαζομένων σε αυτά. Με την προτεινόμενη διάταξη, η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύεται τα προβλήματα που αυτή η πολιτική, η πολιτική που οι ίδιοι σχεδίασαν κι εφάρμοσαν, δημιούργησε για να καταφέρει ένα ακόμα σοβαρότατο πλήγμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:

– Να αποσυρθεί το άρθρο “Μεταφορά Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας” του υπό κατάθεση νομοσχεδίου “Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών”.

– Να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό και να εξασφαλιστεί σταθερή κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες των κτηριακών κι εργαστηριακών υποδομών καθώς και τη συντήρηση, αξιοποίηση κι ανάπτυξή τους».

 

Απόψεις