Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητάει την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την υλοποίηση σχεδίου συντήρησης - προετοιμασίας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητάει την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την υλοποίηση σχεδίου συντήρησης – προετοιμασίας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ:

«Στις 4 Οκτωβρίου 2023 οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών, με κύριο αίτημα της κινητοποίησης τους, «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια – μηχανές βάλτε τα μπροστά».

Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ συναντήθηκαν με υπηρεσιακό κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών και έθεσε το εξής αίτημα στο Υπουργείο:

«Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και των εργαζομένων των εργολαβιών, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε:

— Με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και του νέου ιδιοκτήτη.

— Να υπάρξει υλοποίηση σχεδίου συντήρησης – προετοιμασίας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

— Παίρνοντας υπόψη τα στοιχεία που προσκομίζουν οι εργαζόμενοι, να συσταθεί επιτροπή η οποία να εξετάσει εάν οι περικοπές στους μισθούς ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4664/2020 και εάν ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα του νόμου, να επιστρέψει η διαφορά στους εργαζόμενους.»

Η απάντηση του υπηρεσιακού κλιμακίου της κυβέρνησης ήταν: «Μέσα σε ένα μήνα, θα σας ενημερώσουμε».

Παρά την επιδίωξη των σωματείων να ενημερωθούν, ο μήνας που είχατε δεσμευτεί, έγινε δίμηνο, αλλά ακόμα δεν έχετε δώσει απάντηση. Βρισκόμαστε σχεδόν 20 ημέρες πριν την λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στους εργαζόμενους στις εργολαβίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και ο Ειδικός Διαχειριστής δηλώνει ότι «δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση από την Κυβέρνηση και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της για το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων».

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2023 απολύονται οι 60 περίπου εργαζόμενοι των εργολαβιών και στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε 5 νομούς. Οι επιπτώσεις σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι τραγικές και αλυσιδωτές στις ευρύτερες περιοχές γύρω από την ΛΑΡΚΟ.

Η αντιδικία μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, που ενδιαφέρονται για την ΛΑΡΚΟ, εκδικάζεται, εκτός αναβολής, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, και επομένως δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθεί απόφαση. Άρα το αν ο διαγωνισμός μπει σε νέα φάση ή όχι και πότε θα μεταβιβαστεί τελικά η ΛΑΡΚΟ είναι άγνωστο.

Παράλληλα, η παραγωγή έχει σταματήσει από τον Αύγουστο του 2022 και δεν προχωράει καμιά εργασία συντήρησης και προετοιμασία για την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Σας θυμίζουμε ότι η θέση, πως «η ΛΑΡΚΟ θα μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη εν λειτουργία», είναι κυβερνητική θέση.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πολλές φορές τις θέσεις του και τις γνωρίζετε, όπως γνωρίζετε και τις προτάσεις των εργαζομένων που σας έχουν κοινοποιηθεί πολλές φορές.

Έχετε την ελάχιστη υποχρέωση να μιλήσετε καθαρά στους εργαζόμενους και να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Κλείνουν 4 χρόνια αγωνίας και απαιτούν τα αυτονόητα. Να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, να επιστρέψουν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην δυσβάσταχτη ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, στα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική σας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα :

— Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και των εργαζομένων των εργολαβιών, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε:

— Με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη.

— Να υπάρξει υλοποίηση σχεδίου συντήρησης – προετοιμασίας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

— Παίρνοντας υπόψη τα στοιχεία που προσκομίζουν οι εργαζόμενοι, να συσταθεί επιτροπή, η οποία να εξετάσει εάν οι περικοπές στους μισθούς ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4664/2020 και εάν ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα του νόμου, να επιστρέψει η διαφορά στους εργαζόμενους. Σε αυτή την βάση και ενόψει εορτών να τους καταβληθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα.

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης
Μαρίνος Γιώργος
Παφίλης Θανάσης
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Έξαρχος Νίκος
Δάγκα Βιβή
Δελής Γιάννης
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Κομνηνάκα Μαρία
Κτενά Αφροδίτη
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης
Τσοκάνης Χρήστος

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις