Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών οι σεισμόπληκτοι στην Κρήτη

Να αποζημιωθούν στο 100% των καταστροφών οι κάτοικοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό, ζητούν, μεταξύ..

Να αποζημιωθούν στο 100% των καταστροφών οι κάτοικοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Υγείας.

Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει:

«Τραγικές είναι οι συνέπειες από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στην ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, μετά τη σεισμική δόνηση στις 24 Ιουλίου και την έντονη σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το πλήγμα είναι βαρύ στους δήμους Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσίων, Χερσονήσου, Ηρακλείου και σε άλλους δήμους του Νομού. Ακόμη και σε άλλους δήμους της Κρήτης πχ Οροπεδίου Λασιθίου υπήρξαν καταστροφές.

Έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος, ενώ προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές στη λαϊκή περιουσία και σε δημόσιες υποδομές πχ σχολεία, από τα οποία αρκετά είναι κατεδαφιστέα, αρχαιολογικά μνημεία κτλ. Επιπλέον, καταστράφηκαν μικρές επιχειρήσεις της περιοχής (μικρομάγαζα, καφενεία, παντοπωλεία κτλ) και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες κ.ά. Όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης εκτίμηση – καταγραφή των ζημιών και καταστροφών και με δεδομένο πως η σεισμική ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μαζί με τα παραπάνω, σοβαρά είναι τα προβλήματα στέγασης των κατοίκων, ασφάλειας και βιοπορισμού τους, καθώς πολλοί δεν θα εργαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι επιχειρήσεις τους ή οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν έχουν καταστραφεί. Επίσης, ζήτημα άμεσης προτεραιότητας είναι να παρθούν όλα τα μέτρα για να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους και τις περιουσίες τους. Οι μαθητές να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολεία τους, όπως αυτά κριθεί ότι πρέπει να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες (κοντέινερ, στατικές παρεμβάσεις, μεταστέγαση του σχολείου σε άλλη σχολική στέγη κλπ) και να μην απομακρυνθούν δημόσιες υπηρεσίες από την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων που ανακοινώθηκαν, δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τους και πρώτα απ’ όλα την πλήρη αποζημίωση των ζημιών (τόσο από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου όσο και από το σεισμό της 24ης Ιουλίου) και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν οι πληγέντες στα πόδια τους. Συνάμα, υπάρχει το προηγούμενο των εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, που είναι οι πλημμυροπαθείς στο νομό Ηρακλείου τον περασμένο Νοέμβριο και στα Χανιά το 2019, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί.

Αυτή η κατάσταση φανερώνει τις ευθύνες της ΕΕ – όλων των κυβερνήσεων- περιφέρειας και δήμων που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν την αντισεισμική θωράκιση, να εφαρμόσουν ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, να υλοποιήσουν έργα υποδομής που να προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των λαϊκών νοικοκυριών. Κι αυτό γιατί αυτά τα έργα δεν εξυπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση :

 • Για να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημίες, το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών. Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και αγροτοκτηνοτρόφων.

 • Για τη σίτιση, στέγαση και περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης. Για την ασφαλή διαμονή τους στις αναγκαίες υποδομές. Να φύγουν από τις σκηνές και να ικανοποιηθεί το αίτημα του δήμου Μινώα για την χορήγηση 420 προκατασκευασμένων οικίσκων, όπως και το σχετικό αίτημα του δήμου Αρχανών Αστερουσίων για 40 οικίσκους. Να χρησιμοποιηθούν αυτοί για την προσωρινή μεταστέγαση των πληγέντων, μόνο μέχρι την ανακατασκευή των σπιτιών τους, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν μόνιμη λύση. Να τοποθετηθούν σε κατάλληλους χώρους ανά ομάδα χωριών, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση αναγκαίων υποδομών πχ να γίνουν άμεσα έργα αποχέτευσης, να επεκταθούν αγωγοί, να γίνουν συνδέσεις με τον βιολογικό καθαρισμό κλπ.

 • Για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι όλων των κτιρίων, με διάθεση του απαραίτητου προσωπικού, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημόσιου Τομέα και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

 • Να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι και οι αποκαταστάσεις σε όλες οι δημόσιες δομές της περιοχής ή αλλού στο νησί.

 • Ειδικά για τα σχολεία: Να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα, αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων των σχολείων που θα επικαιροποιείται περιοδικά. Να προχωρήσει άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κριθούν ακατάλληλα, με 100% κρατική χρηματοδότηση και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους. Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση όλων των σχολείων.​_

 • Για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια και η μεταφορά των μπαζών με έξοδα του κράτους και χωρίς καμία επιβάρυνση των σεισμόπληκτων.

 • Για άμεση ενίσχυση, με μόνιμο προσωπικό και μέσα, των ΚΥ, των περιφερειακών ιατρείων και του “Βοήθεια στο Σπίτι” και παρουσία κινητών μονάδων στα σεισμόπληκτα χωριά, ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών.

 • Για αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 όλων των πληγέντων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.

 • Για να μην επιστραφούν τα χρήματα της “επιστρεπτέας προκαταβολής” από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

 • Έκτακτη επιχορήγηση – οικονομική ενίσχυση (ειδικού σκοπού) για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους πχ στους μισθωτούς που δεν μπορούν να εργαστούν, στους επαγγελματίες που χάνουν εισόδημα λόγω απαγόρευσης χρήσης της επαγγελματικής τους στέγης κ.α.

 • Για αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

 • Για έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 • Για άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες στο ΥΠΠΟ για την εκτέλεση μελετών και εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στα μνημεία του Νομού. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αρμόδιων Εφορειών από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες για την υποστύλωση – προστασία των μνημείων.

 • Να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κάθε εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στον χώρο δουλειάς του, να δικαιούται άδεια με πλήρεις αποδοχές που να μη συμψηφίζεται με την κανονική».

Σχετικά θέματα

Απόψεις