Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη για ασέλγεια ανηλίκων σε βάρος του π. Αντωνίου

Διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και εφτά υπάλληλοι της Δομής - Ποινική έρευνα και για τα οικονομικά της Κιβωτού

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, άσκησε η Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του πατέρα Αντώνιου της «Κιβωτού του Κόσμου» για πράξεις που φέρεται να έχουν τελεστεί από το Σεπτέμβρη του 2020 έως τον Γενάρη του 2022. 

Τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, έχουν κάνει ένας 19χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού» αλλά και ένας 15χρονος. Επίσης έχουν ασκηθεί διώξεις για πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα σε βάρος του π. Αντωνίου αλλά και επτά υπαλλήλων της Δομής.  

Έτσι, σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη της ποινικής έρευνας για τις καταγγελίες που έγιναν, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σοβαρότατα αδικήματα σε βάρος του ιδρυτή αλλά και εργαζομένων στην Κιβωτό του Κόσμου.

Οι κατηγορίες

Η δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία για τον ιερωμένο με βάση το υλικό της δικογραφίας που σχημάτισε η Εισαγγελία Ανηλίκων αφορά το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, με χρόνο τέλεσης των πράξεων που του αποδίδονται από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022. Βαρύνεται επίσης και με το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε όσες πράξεις καταλογίζονται στους εργαζόμενους – συγκατηγορούμενους του. Σύμφωνα με την δικογραφία, το κακούργημα σε βάρος του ιδρυτή της Κιβωτού αφορά έναν 19χρονο, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενο σε σπίτι της Κιβωτού σε πόλη της επαρχίας και για ένα αγόρι 15 ετών.

Η δικογραφία για τον πατέρα Αντώνιο έχει ήδη διαβιβαστεί σε Ανακριτή ο οποίος θα διενεργήσει κύρια ανάκριση για την υπόθεση της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και θα καλέσει τον κατηγορούμενο σε απολογία.

Δίωξη και κατά επτά υπαλλήλων της δομής

Παράλληλα η Εισαγγελία με την δίωξη που άσκησε στρέφεται πλην του ιερρωμένου και κατά επτά υπαλλήλων της Κιβωτού, τρεις από χώρους στην Αθήνα, δύο από τον Βόλο και δύο από την Χίο, οι οποίοι με βάση την δίωξη που ασκήθηκε είναι αντιμέτωποι με πλημμελήματα που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Οι κατηγορίες, ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή και της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή. Η Εισαγγελία αποδίδει ηθική αυτουργία σε όλες τις πράξεις των κατηγορουμένων, στον ιδρυτή του ΜΚΟ καθώς θεωρεί ότι όλες οι κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών ήταν “κεντρική γραμμή” της Κιβωτού , η ηγεσία της οποίας συναινούσε αν όχι προέτρεπε στις “τιμωρίες” των φιλοξενούμενων της.

Το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τις πράξεις των υπαλλήλων με την προτροπή και ανοχή του πατέρα Αντώνιου έχει χρόνο τέλεσης των πράξεων από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022 και καθώς προκύπτει κίνδυνος παραγραφής, η δικογραφία διαχωρίστηκε ώστε η υπόθεση, που θα εκδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, να προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με εντολή της Εισαγγελίας έχουν εξαχθεί αντίγραφα της δικογραφίας τα οποία αποστέλλονται στις Εισαγγελίες Πειραιά και Χίου προκειμένου να προβούν στις δέουσες ενέργειες για στοιχεία από την έρευνα των Εισαγγελέων Ανηλίκων που φαίνεται να αφορούν άλλες αξιόποινες πράξεις, που δεν σχετίζονται με εκείνες που αποδίδονται στους επτά υπαλλήλους, που αφορούν άλλα πρόσωπα εργαζόμενους και τροφίμους.

Ποινική έρευνα και για τα οικονομικά της Κιβωτού

Για την υπόθεση της Κιβωτού διενεργείται ακόμη μία ποινική έρευνα που οδεύει στην ολοκλήρωση της και αφορά τα οικονομικά πεπραγμένα της ΜΚΟ και των προσώπων πλην του ιερωμένου και της συζύγου του, που είχαν εμπλοκή στην οικονομική διαχείριση . Ερευνώμενα αδικήματα είναι η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, που είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ενώ σε περίπτωση προσφυγής της νέας Διοίκησης η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλα οικονομικά αδικήματα .

Η δικογραφία που αφορά την κακουργηματική πράξη της σεξουαλικής κακοποίησης διαβιβάστηκε ήδη στην κύρια ανάκριση ενώ το σκέλος της υπόθεσης  με τα πλημμελήματα διαχωρίστηκε καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής λόγω του ότι οι πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Η δίκη αυτή θα εκδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και αναμένεται να προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την έρευνα ωστόσο που διενήργησαν οι εισαγγελείς ανηλίκων προέκυψαν ενδείξεις κι άλλων αξιόποινων πράξεων, μη συναφών με τις παραπάνω, που αφορούν άλλα πρόσωπα-είτε τρόφιμους σε δομές της Οργάνωσης, είτε εργαζόμενους σε αυτή. Για αυτό εξήχθησαν αντίγραφα της δικογραφίας τα οποία αποστέλλονται στις εισαγγελίες Πειραιά και Χίου για τις δικές τους ενέργειες.

Σχετικά θέματα

Απόψεις