Κινητοποίηση έξω από την επιχείρηση «Photovoltaic», πραγματοποιούν το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΕΜΠ, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου φοιτητή, ο οποίος διεκδίκησε μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλουν, η απόλυση του φοιτητή έγινε γιατί διεκδίκησε μέτρα προστασίας γι΄αυτόν και τους συναδέλφους του.

Μάλιστα, η απόλυση ανακοινώθηκε 4 ημέρες μετά την άρνησή του να προσέλθει στην δουλειά την Τετάρτη 26 Γενάρη, ημέρα επίσημης αργίας με τους δρόμους της Αθήνας στρωμένους με χιόνι…

Ο εργαζόμενος  ενημερώθηκε μέσω viber  για την απόλυσή του από την εργοδοσία την Κυριακή 30 Γενάρη, με την εκ του πονηρού παρότρυνση να μην προσέλθει ξανά στο χώρο εργασίας. Τελικά του επιδόθηκε η απόλυσή του με δικαστικό επιμελητή στις 2 Φλεβάρη, ημέρα για την οποία ο εργαζόμενος είχε αιτηθεί φοιτητικής άδειας για να συμμετέχει σε γραπτές εξετάσεις.

Στην καταγγελία του ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΜΥ του ΕΜΠ σημειώνει: «Η απόλυση προστίθεται στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επιβάλλονται από την εργοδοσία γενικότερα. Επικρατεί κλίμα εργασιακής ανασφάλειας με απόλυτη ευθύνη της εργοδοσίας η οποία διαχρονικά αξιοποιεί και εναλλάσσει νέους και άπειρους μηχανικούς, φοιτητές και πρακτικάριους προκειμένου να βγαίνει η δουλειά με το ελάχιστο δυνατό ”κόστος” για τον εργοδότη. Επιπλέον, αξιοποιεί το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και απασχολεί εργαζόμενους ακόμα και με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας με χαμηλούς μισθούς.

Σε συνέχεια των παραπάνω, υποτιμητικές συμπεριφορές και ειρωνείες είναι συνήθεις πρακτικές που αξιοποιούνται ως μέσα πίεσης απ’ την εργοδοσία για να βγαίνει πιο γρήγορα η δουλειά ακόμα και πέραν του ωραρίου. Αποκορύφωμα αποτελεί ο εξαναγκασμός εργαζομένων να οδηγούν για δουλειές της εταιρείας ένα παλιό μηχανάκι, επικίνδυνο για την σωματική ακεραιότητά τους. Το συγκεκριμένο όχημα, αφού υποβλήθηκε για έλεγχο σε εξειδικευμένο συνεργείο, διαγνώστηκε ότι έχει παλιά και ακατάλληλα ελαστικά, προβληματικά φρένα και παρεμβάσεις όπως ηλεκτροκόλληση σε σημείο που αν σπάσει, κινδυνεύει ο αναβάτης.

Σε όλα τα παραπάνω, ο συνάδελφος δεν έμεινε σιωπηλός, διεκδίκησε από την εργοδοσία ασφαλείς όρους δουλειάς, αρνήθηκε να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μηχανάκι με αποτέλεσμα την στοχοποίησή του από την εργοδοσία. Από εκείνο το σημείο και μετά, δεχόταν διαρκώς προσβολές και κάθε είδους πιέσεις, ακόμα και απειλές για απόλυση, με την εργοδοσία να επιχειρεί παράλληλα να τον αποκόψει από το αντικείμενο εργασίας του. Όλα αυτά γίνονται σε ένα πλαίσιο ελλιπούς εκπαίδευσης των εργαζομένων που καλούνται να προσαρμόζονται διαρκώς σε αλλαγές στην ίδια την οργάνωση της εργασίας από τον εργοδότη και διαρκούς μετάθεσης ευθυνών για λάθη και ασυνεννοησίες για τις οποίες δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Αποκορύφωμα αυτής της ασφυκτικής κατάστασης αποτέλεσε το γεγονός ότι η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να απειλήσει το συνάδελφο με απόλυση εάν δεν προσερχόταν στο χώρο εργασίας την Τετάρτη 26/01/2022 ημέρα επίσημης αργίας με τους δρόμους της Αθήνας στρωμένους με χιόνι. Να σημειωθεί ότι ο συνάδελφος αρνήθηκε και 4 ημέρες μετά του ανακοινώθηκε η απόλυση.

Η κατάσταση στη συγκεκριμένη εταιρεία, βρίσκει πάτημα στο ψηφισμένο νόμο Χατζηδάκη ο οποίος σε συνέχεια του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου έκανε πραγματικότητα πολλά από τα όνειρα της εργοδοσίας για διευκόλυνση των απολύσεων, απαξίωση του ΣΕΠΕ, μεγαλύτερα εμπόδια στην απεργία, για «σιγή νεκροταφείου» απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» που υιοθετούν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος, η εργοδοσία σε όλους τους χώρους εργασίας έχει ξεσαλώσει επιδιώκοντας να τσαλαπατήσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.

Το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετατρέπει σε εμπόρευμα και μέσο κερδοφορίας για τους εργοδότες, αντί αυτή να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες. Η ίδια η απελευθέρωση της αγοράς έχει οδηγήσει στην εκτόξευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά με συνέπεια ακόμα και την αύξηση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αφού οι επιχειρηματίες μετακυλούν το αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς στους καταναλωτές. Τις αυξήσεις πληρώνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, μαζί με όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές με αποτέλεσμα να διευρύνεται η φτώχεια τον 21ο αιώνα παρά τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι μόνοι τους, μπορούν να βασιστούν στο Κλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Ενέργεια. Να το μαζικοποιήσουν ώστε να αντιπαλέψουμε από κοινού και από καλύτερη θέση την επίθεση που δεχόμαστε και που εντείνεται εις βάρος των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας συνολικά, για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση και πάλη σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία που μας θέλει απομονωμένους έρμαια στις εκάστοτε διαθέσεις της.

Απαιτούμε από την εργοδοσία της εταιρείας “Photovoltaic” να ανακαλέσει την απόλυση του συναδέλφου.

Να σταματήσει αυτές τις άθλιες και απαράδεκτες πρακτικές σε βάρος των συναδέλφων.

Να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων παρέχοντας ασφαλή – ελεγμένα οχήματα για τη διεξαγωγή των εργασιών.

Απαιτούμε από την Κοσμητεία να αφαιρέσει άμεσα την συγκεκριμένη εταιρία από την λίστα των πρακτικών». Από 902.gr