Απόψεις

«Χορτάσαμε» από τις πολλές «βοήθειες»!

«Στρατηγικός κόμβος για την Κίνα η Ελλάδα» ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης Καθημερινής. «Ο Πειραιάς κλειδί για το Πεκίνο» έγραψε το Βήμα της Κυριακής. Όλη την εβδομάδα οι ίδιοι, «σωστοί», τίτλοι θα αναπαράγονται. Το ευχάριστο κλίμα θα συνεχιστεί: Αισιοδοξία για (καπιταλιστική) ανάπτυξη, με επενδύσεις, και πανηγύρια για το ξεπούλημα λιμανιών, αεροδρομίων και μεγάλου μέρους των στρατηγικών υποδομών της χώρας.

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν, τις προηγούμενες μέρες, είναι πολλές. «Χορτάσαμε» με τόσα δισεκατομμύρια και τόσα σχέδια για μεγάλα έργα. Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού συζητήθηκε και συζητιέται. Για τους «μισθούς Κίνας» και τις συμβάσεις της COSCO στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου δεν περίσσεψαν λίγες λέξεις.

Ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος τονίζει, με κάθε τρόπο, ότι η σημαντικότερη επένδυση για το Πεκίνο είναι ο Πειραιάς.  Θυμίζουμε ότι στη δημοτική αρχή του Πειραιά είναι ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού μαζί με τον εφοπλιστή – και πρόεδρο της ομάδας- Β. Μαρινάκη. Έχουμε μεγάλη φαντασία. «Υποπτευόμαστε» ότι η επιλογή για – απευθείας – πολιτική «προσφορά», από έναν  εκπρόσωπο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, δεν είναι τυχαία… Πάντως, για να μην αδικούμε κανέναν, θα συμπληρώσουμε ότι είναι κι άλλοι (κεφαλαιοκράτες), που περιμένουν την υλοποίηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές ξέρουν…

Κάποτε, είχαμε την αμερικανική «βοήθεια». Αρκετά χρόνια αργότερα μας έταξαν πως στην ΕΟΚ και, μετέπειτα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα φάμε με χρυσά κουτάλια». Ήρθαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, το 2004, που θ’ άλλαζαν τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια είναι εδώ οι μεγάλοι σωτήρες (Ευρωπαϊκή Ένωση  -Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για να μας βγάλουν από την (καπιταλιστική) κρίση. Τώρα έχουμε τους Κινέζους, οι οποίοι θα γυρίσουν με χρήμα για (καπιταλιστική) ανάπτυξη. «Χορτάσαμε» από τις πολλές «βοήθειες»!

Οι Κινέζοι θέλουν να ισχυροποιηθούν γεωστρατηγικά. Ένας βασικός κόμβος – πέρασμα είναι η Ελλάδα. Οι μισθοί, εκεί που έχουν φτάσει, είναι «ελκυστικοί» για τους επενδυτές. Οι επενδυτές ξέρουν… Έρχονται την κατάλληλη ώρα, ώστε να έχουν εργαζόμενους, που πληρώνονται με «ένα κομμάτι ψωμί».

Η ιστορία είναι γνώριμη: Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι, εκατοντάδες χιλιάδες και οι απλήρωτοι.  Οι «κινεζικές» θέσεις εργασίας είναι μια «ανάσα», θα υποστηρίξουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Ακολουθεί, συνήθως, και η προκλητική δήλωση – ερώτηση: Μα, καλά, από το τίποτα δεν είναι καλύτερο να μπαίνουν λίγα ευρώ σε ένα σπίτι; Κι άμα μιλήσεις για συνθήκες εργασίας, ασφάλιση και δικαιώματα, τότε ακούγεσαι παράλογος!

Τα αυτονόητα έγιναν παράλογα, χρόνια τώρα! Ας ψάξουν αλλού, για να μοιραστούν την «κινεζική» χαρά τους.  Το ξαναλέμε: «Χορτάσαμε»!

(Επισκέψεις: 19 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend