Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ: «Οι πολίτες που απευθύνονται στη γραμμή βοήθειας για το τζόγο 1114 του ΚΕΘΕΑ, οφείλουν να γνωρίζουν πως τους υποστηρίζουν απλήρωτα στελέχη ψυχικής υγείας εδώ και τρεις μήνες. Καλό είναι να το γνωρίζει και η Ελληνική κοινωνία πως το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ διατηρούν μια σημαντικότατη υπηρεσία προς την κοινωνία με απλήρωτους εργαζόμενους που δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στα προς το ζην, θέτοντάς τους αντικειμενικά σε κατάσταση ομηρίας, εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης ακρίβειας». Και συνεχίζει:

«Παρότι προειδοποιούσαμε δημόσια στην αρχή του έτους

• Πως η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 1114 του ΚΕΘΕΑ για όσους έχουν προβλήματα εξάρτησης με τον τζόγο υπολειτουργεί και πρόκειται να κλείσει στις 20/2, ενώ τέσσερις υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι.

• Πως η Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, η ΕΕΕΠ και το σύνολο των στοιχηματικών εταιρειών της χώρας με τζίρο δισεκατομμυρίων, βρίσκονται ένα βήμα πριν κατορθώσουν το αδιανόητο: να αφήσουν την ελληνική κοινωνία χωρίς το απελπιστικά ελάχιστο δίχτυ προστασίας που αποτελούσε το 1114, είτε επειδή αδρανούν είτε επειδή δεν θέλουν.

»Και θέταμε ενώπιον των ευθυνών τους

• Το Υπουργείο Υγείας για το ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από το τζόγο δεν μπορεί να επαφίεται στις στρατηγικές υπεύθυνου παιχνιδιού που αναπτύσσουν ή καταργούν οι στοιχηματικές εταιρείες και ότι οφείλει να αναπτύξει δημόσιες υπηρεσίες προστασίας από την εξάρτηση στο τζόγο.

• Τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ για το εάν προτίθεται «να εντάξει τη γραμμή 1114 στις μόνιμες υπηρεσίες του οργανισμού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη υποστήριξη των πολιτών και την εργασία των εργαζομένων.

»Η λύση που επιλέχθηκε ήταν η ανανέωση της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ ΑΕ και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, δια στόματος του Προέδρου του Οργανισμού, ζήτησε την παραμονή των εργαζομένων υποσχόμενη την επίλυση του ζητήματος των συμβάσεων εργασίας τους, με τροπολογία που θα κατέθετε το Υπουργείο Υγείας.

»Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο καθυστερεί να καταθέσει την τροπολογία που θα διασφάλιζε την αδιάκοπη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής για τον τζόγο και η διοίκηση θεωρεί πως, αν και οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν μπορούν να πληρώνονται.

»Πέρα από το θυμό, την απόγνωση ή όποιο άλλο συναίσθημα μπορεί να προκύψει από τη συγκεκριμένη κατάσταση, καλό θα ήταν επίσης να καταλάβει το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ πως η ψυχική υγεία μιας κοινωνίας δεν υπηρετείται με λύσεις ανάγκης κι εργαζόμενους-ομήρους που αναρωτιούνται πότε θα μπορέσουν να πληρώσουν το νοίκι τους. Υπηρετείται με πολιτικές δημόσιες και σταθερές, με μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τα στελέχη που τις υλοποιούν. Εκτός κι αν η καλύτερη υπηρεσία είναι αυτή που δεν πληρώνεται».

Έτσι, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Μαΐου από τις 09:00 έως τις 12:00, αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ζητάει την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την ένταξη της λειτουργίας της γραμμής 1114 και των εργαζομένων της στις μόνιμες δομές του ΚΕΘΕΑ, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του.