Πολιτική

Κατατέθηκε στη Βουλή η ευρωατλαντικής κοπής «Συμφωνία των Πρεσπών»

Κατατέθηκε το Σάββατο το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ακολουθεί η επεξεργασία του από τις αρμόδιες Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η κατάθεσή του στην Ολομέλεια προς κύρωση. Το χρονοδιάγραμμα θα αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. 

Το νομοσχέδιο, που έχει τον τύπο διεθνούς σύμβασης, κατατέθηκε με τον τίτλο: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Στην αιτιολογική έκθεση, αναπαράγεται όλη η κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «οριστικού τερματισμού κάθε αλυτρωτισμού» και ότι «η συμφωνία σταθεροποιεί την όλη περιοχή των Βαλκανίων και αναδεικνύει τη χώρα μας ως πρωταγωνιστική δύναμη ειρήνης και ασφάλειας σε αυτήν, αναβαθμίζοντας σημαντικά το διεθνές κύρος της χώρας».

Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για μια Συμφωνία κομμένη και ραμμένη στις επιταγές των ΝΑΤΟ – ΕΕ που εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των ευρωατλαντικών κέντρων και τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς τους στη Βαλκανική χερσόνησο. 

Εξάλλου και στα όσα σχετικά αναφέρονται για το άρθρο 2 για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αναφέρεται ότι η Ελλάδα «δεν θα αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, με το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 παράγραφος 3, σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος (παράγραφος 1), ότι το Δεύτερο Μέρος θα επιδιώκει την ένταξη του σε διεθνείς οργανισμούς και Θεσμούς με το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 παράγραφος 3 (παράγραφος 2).

Προβλέπεται επίσης ότι η χώρα μας θα κυρώσει οιαδήποτε Συμφωνία εισδοχής του Δεύτερου Μέρους σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος (παράγραφος 3).

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

(Επισκέψεις: 928 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend