Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Γάζα – Ακρωτηριασμοί χωρίς αναισθησία! 

Κανείς δε μπορεί να είναι ασυγκίνητος, κανείς δε μπορεί να μην οργίζεται, κανείς δε μπορεί και δεν επιτρέπεται να μένει..

Κανείς δε μπορεί να είναι ασυγκίνητος, κανείς δε μπορεί να μην οργίζεται, κανείς δε μπορεί και δεν επιτρέπεται να μένει απαθής μπροστά σε αυτή τη βαρβαρότητα, την φρικαλεότητα, την κτηνωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Οι μαζικές δολοφονίες αμάχων και παιδιών, οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό (!), τα ακρωτηριασμένα παιδιά που φωνάζουν “ξαναβάλτε τα πόδια μου” δεν μπορεί να είναι από την ανθρωπότητα μια ανεκτή πραγματικότητα. 

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τη φρίκη που υφίστανται οι άμαχοι στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λίντμαγερ την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αναφερόμενος στις συγκλονιστικές εικόνες που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές Υγείας στη Γάζα.

Ο Λίντμαγερ τόνισε την «απελπιστική ανάγκη τους για νερό, καύσιμα, τρόφιμα και ασφαλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για να επιβιώσουν».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι γιατροί στη Γάζα έχουν κάνει επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, χωρίς αναισθησία (!), λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε φαρμακευτικό υλικό.

Σχετικά βίντεο έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των υγειονομικών.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ επανέλαβε τις εκκλήσεις για «ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση» για περίπου 500 φορτηγά βοήθειας την ημέρα, όχι μόνο από τα σύνορα, αλλά και «σε όλη τη διαδρομή μέχρι τους ασθενείς στα νοσοκομεία».

Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 16 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας έχουν σκοτωθεί ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Νωρίτερα σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δήλωσαν ότι συνάδελφός τους και αρκετά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σε έκρηξη στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε ότι η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή της δέχθηκε πυρά όταν παρέδιδε βασικές ιατρικές προμήθειες σε εγκαταστάσεις Υγείας στην πόλη της Γάζας.

Χωρίς ψωμί η βόρεια Γάζα

Την ίδια ώρα το φάσμα του λιμού και της πείνας πλησιάζει όλο και περισσότερο τον πολύπαθο λαό της περιοχής, με απελπισμένους πολίτες να αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στην καθημερινή βάση του ψωμιού υπό τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ.

Όλα τα αρτοποιεία στη βόρεια Γάζα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω ελλείψεων σε ζωτικής σημασίας προμήθειες, ανακοίνωσε σήμερα μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Στην καθημερινή ενημέρωση, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι «κανένα αρτοποιείο δεν δραστηριοποιήθηκε στο βορρά, λόγω της έλλειψης καυσίμων, νερού και αλεύρου σίτου, καθώς και των ζημιών που υπέστησαν πολλοί».

Το αλεύρι είναι σε έλλειψη στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το OCHA, το οποίο ανέφερε ότι ορισμένοι άνθρωποι είχαν καταφύγει σε απεγνωσμένες ενέργειες. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλοί άνθρωποι που αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόφιμα εισέβαλαν στα τρία τελευταία αρτοποιεία με τα υπόλοιπα αποθέματα αλεύρου σίτου και πήραν περίπου 38 μετρικούς τόνους», ανέφερε.

Η πρόσβαση στο ψωμί παραμένει το ζητούμενο και στη νότια Γάζα, με τον μοναδικό λειτουργικό μύλο στον θύλακα να μην μπορεί να αλέσει το σιτάρι λόγω έλλειψης καυσίμων.

Σύμφωνα με το OCHA, 11 αρτοποιεία έχουν χτυπηθεί και καταστραφεί από τις 7 Οκτώβρη ενώ εννέα αρτοποιεία υπολειτουργούν.

(Πηγή: «Al Jazeera»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις