Κοινωνία

…ΚΑΙ οι καταπατητές τώρα δικαιώνονται!

Μέσα στην τούρλα των διάφορων «προαπαιτούμενων» και των υπόλοιπων μέτρων και ρυθμίσεων, με τα οποία η κυβέρνηση και η τρόικα των δανειστών ικανοποιεί τα συμφέροντα του κάθε …πικραμένου επιχειρηματία – «επενδυτή», σε βάρος πάντα των εργαζομένων και του λαού, βρήκε την ευκαιρία να δικαιώσει και όσους έχουν καταπατήσει διάφορες μικρές και μεγάλες δημόσιες εκτάσεις!

Η …δικαίωση των καταπατητών θα γίνει με δύο νομοσχέδια, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση «για τα μάτια του κόσμου» λίγες μέρες πριν το Πάσχα και τώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να ψηφιστούν σε κάποιο από τα «ευέλικτα» θερινά τμήματα της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί πως – λόγω έλλειψης Εθνικού Κτηματολογίου – κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια πόσες είναι οι καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, πολλές από τις οποίες μάλιστα έχουν πλέον οικοπεδοποιηθεί και κτιστεί. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, υπολογίζει πως ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια στρέμματα.

Ξεπούλημα με …δόσεις και εκπτώσεις!

Το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση της δυνατότητας εξαγοράς και απόκτησης νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας από ιδιώτες κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου. Ειδικότερα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

– Εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που κατέχονται αυθαίρετα από ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν στην κατοχή τους για 20 χρόνια τουλάχιστον. Θα μπορούν να εξαγοράζονται από τους ίδιους τους καταπατητές ακίνητα με έκταση μέχρι 5 στρέμματα σε οικισμούς 2.000 κατοίκων όταν πρόκειται για αστικά ακίνητα. Επίσης να εξαγοράζονται ακίνητα με ενιαία έκταση έως 10 στρέμματα και έως 20 στρέμματα συνολικά που δεν είναι ενιαία, όταν πρόκειται για αγροτικά ακίνητα.

– Η εξαγορά ακινήτου που έχει κτίσμα, δεν νομιμοποιεί ταυτόχρονα και το κτίσμα. Για τη νομιμοποίησή του απαιτείται να υποβληθεί αίτηση εντός 12 μηνών για υπαγωγή του στο νόμο περί αυθαιρέτων, ώστε να «τακτοποιηθεί» αφού πληρωθούν βέβαια τα ανάλογα πρόστιμα…

– Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία θα προσαυξάνεται 20% αν μέσα στο ακίνητο υπάρχει και κτίσμα. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5%, είτε σε διμηνιαίες δόσεις 800 ευρώ κατά ελάχιστο η κάθε μία. Δηλαδή πρόκειται για εξαγορά με δόσεις και εκπτώσεις!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αυτό «σέρνεται» στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αλλά ουδέποτε καμία από αυτές είχε τολμήσει να το καταθέσει στη Βουλή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη σημερινή συγκυβέρνηση που όλα τα «σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει», νομοθετώντας αδίστακτα ό,τι έχει κατά καιρούς συλλάβει και ο πιο νοσηρός νους της δημόσιας διοίκησης για να ικανοποιήσει ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα…

Δώστε τα μισά και …τέρμα

Με το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπεται διαδικασία συμβιβαστικής επίλυσης – εξπρές, ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

Πρόκειται για διεκδικούμενες και αμφισβητούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους που ανάγονται από το 1926 και πριν. Δηλαδή μιλάμε κυρίως για τίτλους και «συμβόλαια» που ανάγονται στην τουρκοκρατία, όπως τα λεγόμενα «χοτζέτια»! Οι εκτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα όταν πρόκειται για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και 20 στρέμματα, όταν πρόκειται για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο δημόσιο.

Δηλαδή, ουσιαστικά η κυβέρνηση κλείνει το μάτι και λέει σ’ αυτήν την κατηγορία των καταπατητών: «Δώστε τα μισά και τέρμα»!..

 

(Επισκέψεις: 7 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend