Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καρδίτσα: Με επιτυχία η αγωνιστική συγκέντρωση για την Μέρα Περιβάλλοντος

Το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, με αφορμή την 5η Ιούνη – Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, οργάνωσε αγωνιστική συγκέντρωση μαζί με..

Το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, με αφορμή την 5η Ιούνη – Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, οργάνωσε αγωνιστική συγκέντρωση μαζί με Σωματεία και φορείς της Καρδίτσας στην Κεντρική πλατεία, χτες Σάββατο, και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση χαιρέτησε ο Στέλιος Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας και μέλος του εργατικού κέντρου Καρδίτσας, όπου αφού έκανε αναφορά στην σημασία της σημερινής κινητοποίησης, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να δώσουν το επόμενο αγωνιστικό παρόν στις 10 Ιούνη, μέρα πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης, ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ο Ηλίας Στουρνάρας, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Αγράφων, μιλώντας στην κινητοποίηση τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Για ακόμη μια φορά το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα βρίσκεται εδώ, σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για να δώσει συνέχεια στον μεγάλο αγώνα που δίνουν φορείς και σωματεία του νομού μας, αλλά και φορείς σε όλη την Ελλάδα.

Τι και αν κάθε μέρα ακούμε για περιβάλλον, για πράσινη ανάπτυξη, για δίκαιη μετάβαση, εμείς εδώ στην Καρδίτσα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι της ενέργειας μας θέλουν φιμωμένους. Μας θέλουν στην γωνία, θεατές, πνιγμένους ακόμα στις λάσπες του Ιανού, στα συντρίμμια των πολιτικών τους. 

Φίλες και Φίλοι, Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες

Σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς η χώρα, ως αποτέλεσμα του κυβερνητικού ενεργειακού σχεδιασμού, για την εξυπηρέτηση των αναγκών κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για τις ΑΠΕ, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων των περιοχών αυτών η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική της λεγόμενης «Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας», τονίζοντας:

«Μας λένε για πράσινες επενδύσεις και πράσινη εργασία.

Παρά τις τεράστιες επενδύσεις ελάχιστες είναι οι μόνιμες νέες θέσεις εργασίας, ενώ παροδικά και για όσο διαρκούν τα έργα εγκατάστασης αυξάνεται το εργατικό δυναμικό με τους γνωστούς άθλιους μισθούς και τη 10ωρη εργασία.

Γι’ αυτό, παράλληλα με τη μεγάλη κρατική στήριξη των νέων “πράσινων” επενδύσεων, προωθούνται μέτρα αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, επέκτασης των “ελαστικών” εργασιακών σχέσεων, “διευθέτησης” του χρόνου εργασίας.

Τα σωματεία που συμμετέχουν στο Συντονιστικό μας έχουν πάρει αποφάσεις για την απεργία στις 10 Ιούνη στην Κεντρική Πλατεία και ώρα 10.00 π.μ..

Να μπούμε ορμητικά στον αγώνα για την απόσυρση αυτού του αίσχους, που ανοίγει την “πόρτα” στα ακόμα χειρότερα, να απαιτήσουμε το ξήλωμα όλου του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που χρόνια τώρα και βήμα βήμα διαμορφώνει τους όρους ζωής και δουλειάς-λάστιχο.

Η αύξηση των κερδών απαιτεί μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Δεν είναι σύμπτωση ότι η προώθηση αυτής της πολιτικής συμβαδίζει με τις αντεργατικές αλλαγές που προωθούνται για τον εργάσιμο χρόνο και τον μισθό, αλλά και με την κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, ως του εργαλείου “πειθάρχησης” του λαού στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

Την ίδια ώρα, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά ακριβαίνει και εξαιτίας της πολυπλόκαμης στήριξης της “απελευθέρωσης της Ενέργειας” (πρόστιμα στην καύση λιγνίτη, επιδότηση στις επενδύσεις ΑΠΕ, πράσινα τέλη στα τιμολόγια, προκλητικές εκπτώσεις στους βιομήχανους κ.λπ.)».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, παρουσίασε τις διεκδικήσεις του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα:

  • «Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στον Τύμπανο, άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το Βοϊδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.
  • Την εκπόνηση συνολική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ.) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο. 
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
  • Την κατάργηση των “πράσινων” τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  •  Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο για να μπορέσουν οι αγρότες να εξασφαλίσουν τη σοδειά τους.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές όπου εμφανίζονται ακόμα προβλήματα».

Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις