Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Κάνδανος, οι «Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές» και μια… επιστολή!

Στις 3 Ιουνίου, ο «ημεροδρόμος» δημοσίευσε ένα κείμενο της συνεργάτιδας μας, Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου, με τίτλο «Τι γυρεύει η “Ένωση Γερμανών..

Στις 3 Ιουνίου, ο «ημεροδρόμος» δημοσίευσε ένα κείμενο της συνεργάτιδας μας, Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου, με τίτλο «Τι γυρεύει η “Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών” στην… Κάνδανο και τα Φλώρια;».

Το κείμενο αναφερόταν στην ύπαρξη ναζιστικού μνημείου, στο χωριό Φλώρια, δίπλα στη μαρτυρική Κάνδανο όπου, αρχικά κάτω από τη σβάστικα, κατόπιν κάτω από το σταυρό της Βέρμαχτ, υπάρχει η επιγραφή: «Έπεσαν για τη μεγάλη Γερμανία»!

Αναφερόταν επίσης, σε εκδηλώσεις που γίνονται τακτικά στην περιοχή από, γερμανικές οργανώσεις όπως η «Ένωση Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας», ή η «Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών», με τη συμμετοχή μάλιστα και της Κοινότητας…

Το μήνυμα του πρώην Δημάρχου 

Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου, πήραμε από τον κ. Ευτύχη Δασκαλάκη, Πρώην Δήμαρχο Καντάνου, το παρακάτω μήνυμα:

«Διαβάζοντας το άρθρο της κας Κωστοπούλου , έμεινα έκπληκτος για την ελλειπή ενημέρωσή της για τα πραγματικά γεγονότα , της εκδήλωσης που έγινε στα Φλώρια επί δημαρχίας μου το 2008.

Και συγκεκριμένα : Το 2008 ενημερώθηκα από τον επίτιμο πρόξενο της Γερμανίας Χανίων, για την επιθυμία του Συλλόγου Βετεράνων , να κάνουν εκδήλωση , στο μνημείο τους στα Φλώρια. Απάντησα , ότι δεν επιθυμώ να γίνουν εκδηλώσεις , όπως γινόντουσαν στο παρελθόν, και αυτό που ζήτησα και έγινε αποδεκτό, ήταν να έρθουν 15 παιδιά από τη Γερμανία, ηλικίας μέχρι 15 ετών και με τη συμμετοχή 15 παιδιών της ίδιας ηλικίας από την Μαρτυρική Κάντανο, να ακούσουν για το τι έκαναν οι πρόγονοί τους στην πατρίδα μας και στον τόπο μας. Έτσι και έγινε.

Η εκδήλωση έγινε στο καφενείο στα Φλώρια , όπου τους μίλησα για τα δεινά της Καντάνου από τους Ναζί , και για την ειρήνη των λαών. Ακολούθησαν χοροί, τραγούδια και ανταλλαγή δώρων μεταξύ των παιδιών.

Στην συνέχεια με την επιστολή αυτή που έχετε αναρτήσει,ευχαρίστησα τον κο Rehm για την εκδήλωση.

Κάθε άλλη ερμηνεία και παραπληροφόρηση του γεγονότος ,έχει χαραχτήρα στρέβλωσης της πραγματικότητας και άλλου είδους σκοπιμότητες, όπου επιφυλάσσομαι να προσφύγω στη δικαιοσύνη για αποκατάσταση της αλήθειας και την υπεράσπιση της δημοκρατίας της αυτοδιοίκησης , όπου με σεβασμό υπηρέτησα από το 2007-2010».

Η απάντηση της Τριανταφυλλιάς Κωστοπούλου

Θέσαμε υπόψη της συνεργάτιδας μας, το περιεχόμενο του μηνύματος του κ. Δασκαλάκη και ιδού η απάντηση της:

«Αγαπητοί φίλοι του «Ημεροδρόμου» γεια σας και σας ευχαριστώ για την προώθηση της επιστολής του κυρίου Δασκαλάκη, στην οποία εκφράζει την έκπληξη του για την ελλειπή ενημέρωση μου για τα πραγματικά γεγονότα της εκδήλωσης στα Φλώρια επί δημαρχίας του το 2008.

a1Το ίδιο έκπληκτη είμαι όμως και εγώ για την διαμαρτυρία του κυρίου Δασκαλάκη. Η επιστολή για την οποία γίνεται λόγος , βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο ντοσιέ της “Ένωσης Ορεινών Καταδρομών Άνω Φραγγονίας”, στο καφενείο στα Φλώρια, χωρίς καμία επεξήγηση από μεριάς του κυρίου Δασκαλάκη. Δεν γνωρίζω, αν ο κ. Δασκαλάκης διαμαρτυρήθηκε ποτέ για αυτό. Ακόμη, δεν γνωρίζω αν ο κύριος Δασκαλάκης διαμαρτυρήθηκε ποτέ, για το άρθρο στα Γερμανικά, στο ίδιο ντοσιέ, σχετικά με την εκδήλωση, όπου δεν αναφέρεται η δική του ομιλία για τα δεινά της Καντάνου από τους Ναζί. Το μόνο που πληροφορούμαστε είναι, πως στην Κάνδανο η Γερμανική αντιπροσωπεία έτυχε θερμής και εγκάρδιας υποδοχής από διάφορους αξιωματούχους και πως o κύριος Rehm μίλησε στους Γερμανούς νέους για τη Μάχη της Κρήτης, όπου ο Γερμανικός στρατός υπέστη τρομερές απώλειες. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει ούτε μια μικρή αναφορά στα θύματα της Κανδάνου και των Φλωρίων!

Από το ίδιο το ντοσιέ πληροφορούμαστε πως στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόξενος κ. Καϊτατζίδης, ο υπεύθυνος πολιτιστικών κ. Γεωργιλάκης, ο αντισυνταγματάρχης Hillenbrandt και ο λοχαγός Christiansen.

Όχι, μόνο έκπληκτη, αλλά άφωνη με αφήνει το γεγονός ότι ο κ. Δασκάλακης, ακόμη και σήμερα υπερασπίζεται, τις φιλικές συνδιαλλαγές του με την “Ένωση ορεινών καταδρομέων Άνω Φραγγονίας”, της ένωσης που συνδιοργανώνει κάθε χρόνο στο Μίτενβαλντ της Βαυαρίας μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη “γερμανική στρατιωτική παράδοση”, όπου τιμάται και η μνήμη εγκληματιών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Δεν τα γνώριζε και δεν τα γνωρίζει αυτά ο κ. Δασκαλάκης;

Για αυτές τις “γιορτές” γράφουν τα ελληνικά ΜΜΕ από το 2002. Έγραφε η Ελευθεροτυπία, 1/6/2002 για τις διαμαρτυρίες των Γερμανών πολιτών: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος γιορτασμού”, διαβάζουμε στην προκήρυξη που μοίρασαν οι διαμαρτυρόμενοι Γερμανοί πολίτες. “Πίσω από το εντελβάις (σ.σ. το έμβλημα της Πρώτης Μεραρχίας) κρύβεται ο θάνατος. Δεν ανεχόμαστε πια αυτή την παράδοση. Η δική μας παράδοση σχετίζεται με τους λίγους Γερμανούς λιποτάκτες και αντιστασιακούς, με τους Εβραίους στα γκέτο και στα στρατόπεδα του θανάτου, με τους αιχμαλώτους πολέμου και όσους και όσες υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία, με τους ένοπλους αντάρτες, άνδρες και γυναίκες, και τους άμαχους πολίτες που αντιστάθηκαν στη φασιστική γερμανική κατοχή”.

Το 2003 μεταξύ των διαμαρτυρόμενων βρίσκονταν και Έλληνες πολίτες από μαρτυρικούς τόπους όπως: η Χριστίνα Δήμου από το Κομμένο, ο Αργύρης Σφουντούρης από το Δίστομο και ο Αριστομένης Συγγελάκης από την Βιάννο.

ekpo

Το 2015 και το 2016 ο συντοπίτης τους Αριστομένης Συγγελάκης συμμετείχε πάλι στις συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στις “φιέστες” των Ενώσεων Ορεινών Καταδρομέων και Αλεξιπτωτιστών στη Γερμανία. Φέτος μάλιστα συνοδευόμενος από τον 93χρονο Νικόλαο Μαρινάκη, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος του Σκινέ Χανίων.

Πόσο έκθετοι πρέπει να αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι όταν συμπατριώτες τους από μαρτυρικούς τόπους, όπως η Κάνδανος και τα Φλώρια, από τη δεκαετία το ΄80 με ιδιαίτερη φιλική διάθεση φιλοξενούν και γιορτάζουν μαζί με αυτούς τους συλλόγους; Η επιστολή του κ. Δασκαλάκη προς τον κ. Rehm, μιλάει από μόνη της!

Μπορεί ο κύριος δήμαρχος να αναλογιστεί πως αισθάνθηκε ο τότε βουλευτή της SPD G. Verheugen, όταν στην προσπάθεια του να σώσει την τιμή των κοινοτήτων Καντάνου και Φλωριών διαμαρτυρήθηκε για την αναστήλωση του ναζιστικού μνημείου στα Φλώρια και πήρε την απάντηση από τον Γερμανό υφυπουργό P. Wichert, πως η αναστήλωση έγινε μετά από επιθυμία των ελληνικών κοινοτήτων;

a5

 

 

 

 

 

Τι υπερασπίζεται ο κ. Δασκαλάκης; Υπερασπίζεται ότι με δική του πρωτοβουλία, Έλληνες και Γερμανοί νέοι συναντήθηκαν μπροστά στο ναζιστικό μνημείο;

Δεν γνωρίζει ο κ. Δασκαλάκης πως στη Γερμανία δεν υπάρχει κοινότητα ή δήμος που θα έδινε άδεια για μνημείο με επιγραφή “Έπεσαν για την Μεγάλη Γερμανία”;

Μπορεί να μας πει ο κ. Δασκαλάκης ποιο είναι το συμβολικό δώρο που του έκανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ορεινών Καταδρομέων Άνω Φραγγονίας; (Γνωρίζουμε, πως άλλος πρώην δήμαρχος παρασημοφορήθηκε από την Ένωση Γερμανών Αλεξιπτωτιστών / Ένωση που ίδρυσε ο Kurt Student)

Αγγίζει ή δεν αγγίζει την παραπλάνηση ανηλίκων όταν με ευθύνη του κ. Δασκαλάκη νέοι από την Κάνδανο παροτρύνθηκαν να συμφιλιωθούν με Γερμανική Ένωση, η οποία καλύπτει τους εγκληματίες πολέμου, δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη και προπάντων αρνείται να αποζημιωθούν τα θύματα; Μάλιστα γνωρίζοντας ότι αυτές οι οργανώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε όλοι οι ύποπτοι, κατηγορούμενοι εγκληματίες πολέμου για τα ολοκαυτώματα της Κρήτης να απαλλαγούν και να αθωωθούν από την μεταπολεμική γερμανική δικαιοσύνη.

Έθεσε ποτέ ο κ. Δασκαλάκης στους Γερμανούς φίλους του το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων και των επανορθώσεων;

Κατανοώ πως ο κ. Δασκαλάκης θέλει να σώσει την τιμή του και όπως λέει την δημοκρατία της αυτοδιοίκησης προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη εναντίον μου, θέλω όμως να του υπενθυμίσω, πως  το 1998 επιχειρήθηκε από Γερμανούς δημοσιογράφους με ρεπορτάζ στην γερμανική τηλεόραση για την αναστήλωση του μνημείου στα Φλώρια από την Ένωση Ορεινών Καταδραμέων και με την ερώτηση στη Γερμανική βουλή από τον Γερμανό βουλευτή, να διασώσουν την τιμή της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο κοινοτήτων, αλλά η απάντηση του υπουργού ήταν αποστομωτική: Το ζήτησαν οι Έλληνες!

Όλοι οι λαοί επιθυμούν την συμφιλίωση, χωρίς πολέμους, με ελευθερία και ανεξαρτησία. Εδώ όμως βλέπουμε μια χρόνια προσπάθεια “ψευδοσυμφιλίωσης” με παλαιούς πολεμιστές, οι οποίοι νοιώθουν ότι πολέμησαν έντιμα για μια Μεγάλη Γερμανία, στην οποία θα συμπεριλαμβανόταν και η Κρήτη. Τέτοιου είδους διαχρονικές πολιτικές, που ανήκουν στα πλαίσια των στρατηγικών της μεταπολεμικής Γερμανίας “για λήθη στο παρελθόν – κοιτάμε στο μέλλον”, οδήγησαν στην σημερινή επίθεση του γερμανικού ιστορικού αναθεωρητισμού, που τώρα “έκπληκτοι” εντοπίσαμε στις παρεμβάσεις κ. Χαϊντς Ρίχτερ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις