Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καμμένος: Πόρτα των ΗΠΑ η Ελλάδα σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

“Τώρα βγαίνουμε από την κρίση και η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πόρτα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση..

“Τώρα βγαίνουμε από την κρίση και η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πόρτα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή”. Τάδε έφη  Πάνος Καμμένος. Η δήλωση Καμμένου έγινε μετά την επίσκεψη του στην έκθεση πολεμικών όπλων και συστημάτων «AUSA 2018» που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον από τις 8 έως τις 10 Οκτώβρη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στην Αμερική για επαφές, διαβουλεύσεις και «deal» και έσπευσε να …πουλήσει τη χώρα ως «πόρτα» των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Αμερικάνικη βάση όλη η χώρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι έτοιμη να μετατρέψει την Ελλάδα στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αμερική, ο Π. Καμμένος, θα έχει συνάντηση σήμερα Τρίτη με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις στη 1 μετά το μεσημέρι. Επίσης θα συναντηθεί με τον Γουές Μίτσελ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, ενώ το απόγεμα θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθεί το αίτημα της Ουάσιγκτον για τη χρήση περισσότερων στρατιωτικών βάσεων από τον αμερικανικό στρατό στην Ελλάδα, το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποδεχτεί πριν καν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. 

Τον Σεπτέμβριο η η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών είναι και ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, πρόεδρος των αρχηγών του Διακλαδικού Επιτελείου που πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα, σε δημοσίευμα της σημείωνε: «Ο στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να διευρύνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων εδώ, σηματοδοτώντας μια πιθανή κίνηση προς την Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία». Και πρόσθετε η εφημερίδα,  επικαλούμενοι Αμερικάνους αξιωματούχους: «Υπάρχουν και γεωπολιτικοί και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για το στρατό των ΗΠΑ»…

Ο καλύτερος «πελάτης»

Εξάλλου ο Π. Καμμένος, στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στην έκθεση των πολεμικών μονοπωλίων, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι «νέες διακρατικές συμφωνίες και προμήθειες υλικού από τις ΗΠΑ αναβαθμίζουν την αμυντική βιομηχανία και δίνουν την δυνατότητα στην Ελλάδα να υποστηρίξει τεχνολογικά τα νέα μέσα που είναι μέρος της αμερικανικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Αν Κατάλντο, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια από τις παλαιότερες και ισχυρότερες συμμαχικές χώρες, τονίζοντας ότι υπάρχουν προοπτικές για την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. “Εργαζόμαστε από κοινού για τους ίδιους στόχους. Και τώρα θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συνεργασία, να χτίσουμε πάνω στον στρατό, να χτίσουμε πάνω στη βιομηχανική συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα αξιωματούχος. 

Ο Πάνος Καμμένος θα επισκεφθεί επίσης την έδρα της «Lockheed Martin», που κατασκευάζει πολεμικά αεροσκάφη. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη την αναβάθμιση των αεροσκαφών F – 16 της πολεμικής αεροπορίας, ενώ έχει ξεκινήσει και τα παζάρια για μια νέα αγορά του αιώνα, με την προμήθεια των μαχητικών F – 35.  

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις