Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιταλία: «Κόντρες» για το άνοιγμα των σχολείων

Σύγκρουση της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, με αντικείμενο την επιστροφή των μαθητών του λυκείου..

Σύγκρουση της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία, με αντικείμενο την επιστροφή των μαθητών του λυκείου στις σχολικές αίθουσες. Ενώ, πάνω από 136 χιλιάδες υπογραφές συγκεντρώθηκαν διαφωνώντας με το άνοιγμα των σχολείων, από τις 7 Ιανουαρίου. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Unsic στο change.org.

Χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να γυρίσει το 50% των μαθητών των κλασικών και πρακτικών λυκείων και των τεχνολογικών ινστιτούτων εκπαίδευσης στις τάξεις του, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια, στις 7 Ιανουαρίου.  

Το υπόλοιπο 50% των μαθητών δεκατεσσάρων με δεκαεννέα ετών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης της Ρώμης, προς το παρόν, θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά.  

Πολλοί πρόεδροι των ιταλικών περιφερειών, όμως (οι οποίοι υπογράφουν και για τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων) είναι κάθετα αντίθετοι και θεωρούν ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα εντελώς διαφορετικό χρονοδιάγραμμα. 

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ήδη ότι τα λύκεια της περιοχής του δεν πρόκειται να ξανανοίξουν πριν από το τέλος του μηνός. 

«Πρόκειται για μια υπεύθυνη επιλογή. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν αλλά προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Τζάια. Όπως γράφει ο Τύπος, ο περιφερειάρχης του Βένετο φοβάται ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει «τρίτο κύμα» κρουσμάτων κορονοϊού και δεν θέλει να συμπέσει με την επιστροφή στα θρανία των μεγαλύτερων σε ηλικία μαθητών.

Την ίδια απόφαση έλαβε και ο Μασιμιλιάνο Φεντρίγκα, πρόεδρος της περιφέρειας Φριούλι Βενέτσια Τζουλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τόσο οι επικεφαλής της περιφέρειας Μάρκε, με πρωτεύουσα την Ανκόνα, όσο και της Απουλίας, με κύρια πόλη το Μπάρι, φέρονται αποφασισμένοι να ανακοινώσουν την παράταση των «μαθημάτων εξ αποστάσεως», για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

«Δεν θα έστελνα τα παιδιά μας υπό αυτές τις συνθήκες πίσω στο σχολείο», επισημαίνει ο Matteo Salvini , αρχηγός του Συνδέσμου, ο οποίος προσθέτει: «στις 7 Ιανουαρίου, το 50% των μαθητών επιστρέφουν στο σχολείο, με τα ίδια λεωφορεία, τα ίδια τρένα, τα ίδια τραμ , τα ίδια μετρό, τα ίδια χρονοδιαγράμματα, τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά τάξη, όπως οι ίδιες κενές καρέκλες ».

Κατηγορηματικός ο Massimo Galli, διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του Νοσοκομείου Sacco στο Μιλάνο, θεωρεί ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, ακριβώς τη στιγμή που «θα είμαστε ενήμεροι για τις περιπτώσεις της μόλυνσης που σημειώθηκε τα Χριστούγεννα».

Αμφιβολίες επίσης και από το Τάγμα των Ιατρών , οι οποίοι θεωρούν απαραίτητο να δημιουργήσουν μια κόκκινη ζώνη για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία με ασφάλεια: Εάν όλοι παραμείνουν στο σπίτι, μειώνοντας έτσι την πίεση στις μεταφορές και εάν τα παιδιά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν έξω, μπορούν να λειτουργήσουν τα συστήματα προστασίας που αναπτύσσονται στα σχολεία ».

Πηγές ΑΠΕ, οrizzontescuola.it

Απόψεις