Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιταλία: Φόβοι για κρίση χρέους

Αναζωπυρώνονται οι  φόβοι για μια κρίση χρέους στην Ιταλία, λόγω της επιμονής για παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, αλλά και της αναμενόμενης..

Αναζωπυρώνονται οι  φόβοι για μια κρίση χρέους στην Ιταλία, λόγω της επιμονής για παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, αλλά και της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη.

Όταν η ΕΚΤ σηματοδότησε το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στα μέσα Ιουνίου, το ιταλικό spread εκτινάχθηκε στις 245 μονάδες – στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια. 

Στη συνέχεια, η προοπτική ενός μελλοντικού «εργαλείου» από την ΕΚΤ με στόχο τον περιορισμό της αύξησης των spreads, μείωσε αυτό το χάσμα, το οποίο διευρύνθηκε ξανά την περασμένη Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Ντράγκι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι θα ανακοινώσει την Τετάρτη στη Βουλή την παραίτησή του, αν και ασκούνται ισχυρές πιέσεις να ανακαλέσει.

«Πέρα από τις πολιτικές εντάσεις, υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιταλικός κίνδυνος, λόγω της κλίμακας του χρέους, του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης και της μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό αέριο», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλ Μοές, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Axa.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο χρέος άνω των 2.7 τρισ. ευρώ, ή περίπου 150% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω στην ευρωζώνη: μεταξύ 1999 και 2019, το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε μόνο κατά 7,9%, σε σύγκριση με 30,2%, 32,4% και 43,6% αντίστοιχα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η ανάπτυξη της Ιταλίας έφτασε το 6,6% το 2021, μετά από μια ιστορική ύφεση το 2020 λόγω της πανδημίας. Η Τράπεζα της Ιταλίας υπολογίζει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% για το 2022, ωστόσο θα μειωθεί κάτω από το 1% σε περίπτωση διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Για να τονώσει την ανάπτυξή της, η Ιταλία υπολογίζει στα τεράστια ποσά του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, δηλαδή 191,5 δισ. ευρώ. Όμως η εκταμίευση των κονδυλίων συνδέεται με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες φαίνεται να διακυβεύονται σε περίπτωση αποχώρησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Όταν ο Σούπερ Μάριο ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Φεβρουάριο του 2021, το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από το 0,5%, αλλά τώρα έχει φτάσει στο 3,4%».

«Αν η κυβέρνηση Ντράγκι πέσει, δεν τολμώ να φανταστώ τι θα συμβεί», λέει ο Φράνκο Παβοντσέλο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τζον Κάμποτ της Ρώμης.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, εκφράζονται φόβοι ότι θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d` Italia της 45χρονης Τζόρτζια Μελόνι, καθώς έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις