Διεθνή

Ιταλία: Αγωνιστικές αντιδράσεις ενάντιον των κυβερνητικών μέτρων

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα στην Ιταλία, ενάντια στην επιμονή της κυβέρνησης Κόντε να αφήνει ανενόχλητους τους μεγαλοβιομήχανους, που στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες τους χιλιάδες προσωπικού συνεχίζουν να δουλεύουν απόλυτα συνωστισμένοι και χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης, εμποδίζοντας φυσικά κάθε ουσιαστική επιχείρηση περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων να σημάνουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς και να κρύψουν τις εγκληματικές συνέπειες που έχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος των λίγων, εργαζόμενοι απήργησαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγωνιστικών συνδικάτων, όπως η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (Unione Syndicate di Base – USB), που συσπειρώνεται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και τη συναινετική στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία. Σύμφωνα με τα Συνδικάτα Βάσης, σε πολλά εργοστάσια μεταλλουργίας και αποθήκες η συμμετοχή έφτασε το 70%, ενώ καταγγέλλεται και η προσπάθεια τρομοκράτησης από τον κολοσσό «ArcelorMittal», όπου ορίστηκαν ως «προσωπικό ασφαλείας» όλοι οι εργαζόμενοι. Στην πόλη Μπέργκαμο, όπου τις τελευταίες βδομάδες νεκροτομεία και νεκροταφεία έχουν πλημμυρίσει, οι εργάτες έδωσαν απάντηση στη στάση των μεγαλοβιομηχάνων της Confindustria να αρνούνται μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς στην παραγωγή.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε νέες, αυστηρότερες ποινές για παραβάτες των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις (πρόστιμα 400 – 3.000 ευρώ) και έδωσε μάλιστα το περιθώριο σε περιφερειακές αρχές να επιβάλλουν και ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς. Είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια του στρατού για τον έλεγχο της κατάστασης και βέβαια επανέλαβε τα περί «ατομικής ευθύνης» που πρέπει να αναλάβει ο καθένας «για να βγούμε από την κρίση»… Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ανακοίνωσαν ότι υπήρξε συμφωνία με κυβέρνηση και εργοδοσία για το ποιες επιχειρήσεις – εκτός από αυτές που είναι απαραίτητες για την τροφοδοσία – μπορούν να λειτουργούν, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Αγωνιστικό κάλεσμα και από υγειονομικούς

Τη δική τους θέση στη κινητοποίηση πήραν και υγειονομικοί, που συνεχίζουν την παλικαρίσια μάχη στα νοσοκομεία, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους – πυροσβέστες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που συμμετείχαν συμβολικά για κάποια λεπτά. Ξεχώρισε το κάλεσμα 400 υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) οι οποίοι σταμάτησαν να δουλεύουν για λίγα λεπτά κρατώντας το μήνυμα «Εμείς δεν μπορούμε να απεργήσουμε, κάντε το εσείς για μας», που έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Η κυβέρνηση υποκριτικά αποκαλεί «ήρωες» τους υγειονομικούς, αλλά στην πραγματικότητα τους έχει εγκαταλείψει αβοήθητους (όπως και τόσους άλλους εργαζόμενους σε κλάδους κρίσιμους για τη στήριξη των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, π.χ. Φάρμακο και Τρόφιμα), με επιπτώσεις πρώτα απ’ όλα για το έργο τους. Μέχρι και χτες υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον 6.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία είχαν προβληθεί από τον κορονοϊό (με την κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την προληπτική υποβολή όλων τους στην εξέταση για τον ιό) και τουλάχιστον 31 γιατροί διαφόρων ηλικιών είχαν καταλήξει. Μόνο από την Τρίτη «χάθηκαν» 6… Επίσης, σε υγειονομικούς που είναι σε καραντίνα καταστρατηγείται το 14ήμερο, προκειμένου να έρθουν γρηγορότερα στα νοσοκομεία.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 1.387 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend